15.10.09

Какви животни са изпращани в Космоса

Първите земни организми, посетили Космоса, били плодовите мушици - дрозофили, които били изпратени в орбита през юли 1946 година на американскта ракета V2. С помощта на мушиците, учените искали да проучат влиянието на радиацията върху живите организми на голяма височина. Експериментът се оказал успешен и тогава дошъл редът на млекопитаещите. На 11 юни 1948 г. на балистична ракета, построена на основата на известните немски ракети “Фау-2”, американците изпратили в космоса маймуна-резус Алберт I.

Още преди да се издигне на височина 100 километра животното умряло от задушаване. Една година по-късно щафетата приел Алберт II. Самият полет преминал нормално, планираната височина (134 км) била постигната. Но при кацането парашутът на капсулата не успял да се отвори и Алберт II също умрял. Само през 1951 година нищо лошо не се случило и на маймуна-астронавт й се удало да се завърне на родна земя. Това бил Алберт VI ...

За разлика от САЩ, съветските учени експериментирали с кучета (всички помним Лайка, Белка и Стрелка), и френски учени експериментирали с котки: първият мустакат астронавт успешно полетял към звездите през 1963 година. А първото живо същество, изпратено в далечния космос, станала костенурката. Тя обиколила около Луната на съветски космически кораб. Това било през 1968 година.

От другите големи живи същества космоса посетило шимпанзето. Сега в космоса изпращат морски свинчета, жаби, плъхове, оси, бръмбари, паяци, гущери. Може ли един паяк да тъче паижината си в условията на безтегловност, а пчелите да изграждат питите си, къде плува рибата в условия, в които няма нито”горе”, нито “долу” и ще порастне ли пак откъснатата опашка на гущера?

Това не са празни въпроси: всички получени данни активно се използват широко в голямата наука, на първо място - в мвдицината. Става дума за работата на нервната система и мозъка, за имунитета и способността за регенерация. Също толкова важна е задачата за пресъздаване на пълен цикъл на биологичното възпроизводство при липсата на гравитационни сили (нали рано или късно нас ни чакат свръхдълги полети до други планети, а може би, и до други галактики. Така че в космоса са изпращани бременните мишки и оплодени яйца. Мишлетата се родили, птичетата се излюпили, но се оказали нежизнеспособни - поне засега....

0 коментара:

Публикуване на коментар