29.10.09

Как се празнува Хелоуин по света

В цяла Америка обичаите на различни европейски народи, пренесени от първите американски заселници в Новия Свят, се смесили с индиански вярвания и накрая се появила чисто американската версия на празника. По време на първите чествания на Хелоуин се устройвали представления, гадания и танци. Костюмите, свещите, украсите, тиквите и картичките са много популярни, макар че и до днес празникът е неофициален.

През последните години Хелоуин в Америка става все по-популярен и комерсиален. Покрай празника целокупният американски народ харчи 6,9 милиарда долара годишно, което прави Хелоуин втори по търговска важност след Коледа.

В Северна Америка: Към средата на XІX век ежегодните есенни празници станали нещо обичайно, макар все още само в отделни райони на САЩ. Всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а децата се маскират в костюми и обикалят останалите домове, измолвайки храна и пари – този обичай се нарича "trick-or-treat" - „почерпи, за да не ти напакостя“.

Девойките вярвали, че на Хелоуин могат да научат името и как ще изглежда техният бъдещ съпруг, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а някои американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

Най-голямото празненство за Хелоуин в САЩ е в Ню Йорк Сити и се нарича Village Halloween Parade. Започнало е през 1973 от майстор на маски в Грийнуич Вилидж и сега парадът привлича повече от два милиона зрители и участници, както и около 4 милиона телевизионни зрители годишно. Това е един от най-големите паради в света.

В Латинска Америка и Испания: Тук са приели, че 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастни. Смята се, че починалите по това време се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прелетелият дух да си измие ръцете преди ядене.

Това не е ден на скръб и печал. На улиците могат да се видят карнавални шествия - хора в костюми на скелети и мумии, носещи ковчези. В тези дни няма по-популярен предмет от скелет или череп: децата сами правят такива фигурки, в магазините се продават шоколадови скелети, черепи, ковчези и кексове.

В Германия си имат свой празник - паметната Валпургиева нощ (на 30 април срещу 1 май), когато немските вещици прелитат на метлите си, а мъртвите стават от гробовете. В Германия не правят помен на покойниците.

В Англия се е родила традицията за “Откуп или номер” . В началото било прието бедните да обикалят по съседските врати и да получават храна, пари и дрехи. Така обичаят за оставяне храна на мъртвите се трансформирал в оказване помощ на нуждаещите се. Когато настъпили по-добри времена и броят на бедните намалял, децата поели нещата в свои ръце.

Англичаните харчат за атрибути на ужаса близо 120 милиона паунда годишно. В магазините вече се предлагат не само изкуствени зъби и страшни маски, но и специална храна и напитки за Хелоуин. Стигна се дотам, че някои търговци дори продават страшни облекла за домашни любимци за празничната вечер.

За католиците в Англия празникът на Вси Светии е официален празник. Сутринта има тържествена меса, а след обед в църквата правят гробница (символизира гроба на Христос), но Протестантската църква в Англия стои твърдо против чествуването на Хелоуин.

В Япония карнавалът обикновено се провежда в неделята преди Хелоуин, когато хиляди японски вещици, вампири, дяволи и таласъми изпълват улиците на големите японски градове. В Дисниленд – Токио, подготовката за празника започна от средата на септември, с което японците изпреварват дори Съединените Щати.

За разлика от Съединените Щати обаче, Хелоуин в Япония е по-скоро за възрастни отколкото за малки деца. Повечето японски клубове афишират партита като "Фетиш Хелуин" или "Еротика Хелоуин".

Японската Хелоуин мания може да се обясни със старата традиция на фестивали, които имат за цел да освободят обикновения японец от тоталния контрол, на който е подложен в ежедневието си. В Япония съществува подобен традиционен празник, наречен "Обон", но много японци не знаят това и предпочитат партито за Хелоуин.

В Ирландия най-характерен е тиквеният фенер, който се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада.

На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. И до днес ирладците отбелязват празника по различни начини: ходят на гости, играят игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши.

Деца и възрастни се маскират като същества от отвъдното и подземното царство (духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини и др.), палят големи огньове и се наслаждават на зрелищни фойерверки. Децата обикалят по домовете на съседите си за да събират плодове, ядки и сладки за фестивала на Хелоуин. Къщите се украсяват с тикви и репи, на които са издялани ужасяващи лица.

Традиционния кейк в Ирландия, наречен “бармбрак”, представлява плодов хляб от който всеки член на семейството трябва да си вземе резен. Във всеки кейк има парче плат, монета и пръстен. Ако ви се падне плата, тогава финансовото ви бъдеще ще бъде доста съмнително.

Ако уцелите парата, тогава ще имате преуспяваща година, а пръстенът пък е сигурен знак за предстоящ романс или дълго щастие. Най-интересното е, че в този ден децата не се наказват за лудориите, които вършат по време на празника.

В България празникът Хелоуин не е особено популярен заради чуждия му произход. Затова ще бъде отбелязан предимно от частните езикови училища и някои ентусиасти на възраст от 17 до 30 години, които ще използват повода да се напият, но преоблечени в карнавални одежди.

Източно православната ни църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А лошите сили гоним по стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни. Имаме си кукери-мъже, предрешени като зверове или други подобни персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. И ние знаем как да плашим лошите сили и да пъдим студа.

9 коментара:

Sahrazada каза...

Който желае може да се заеме с дългосрочната задача да напише статия (статии) за нашите кукери и за българските обичай свързани с тези празници. Защото е твърде възможно нашата добра приятелка Всевиждащата Сова отнова да ни направи забележка, че не сме в час, както стана по повод празника на София.

Някой си тука има нахалството да се себенарича Главен редактор на Списание Sahrazada! Себевизирам се!

Всевиждащата Сова вижда всичко! Тя е Свещения Дух на списанието така че да внимаваме.

СОВА Совичка каза...

Тя толкова и вижда, ама нейсе,
пък като не вижда - смей се:

Изключително вярно,
аз във ИнтеЛнет
се бях захванала с поет.
Но не успя той вещицата своя
да завърже
интрига спретнаха ни бърже.
Дори ожениха ни - за беда,
и двамата на ритуала
високо гръмнахме
шампанското със "да".
А после с клюки и нови интриги
довършиха те нашта свобода.
Злосторниците скриха се, хвани ги…
Но всъщност вечна обич е това!

Какво да правя характера на СОВА не мога на крака толкова време да изправя!!!

Hi or Yet Hello... ween


И нещо от Бодлер

Шарл Бодлер
ПРИЗРАКЪТ

Подобно ангел с взор на сова
Ще дойда пак при теб в алкова,
Безшумно ще се вмъкна там
Със сенките, и ще ти дам

Целувки, мила, с хладината,
С безстрастието на Луната,
И ласки на змия, край ров
Пълзяща в порив на любов.

Щом дойде утрото, напразно
Ще гледаш мястото ми празно:
До вечерта ще лъха мраз.

Тъй както други чрез омая
Върху живота ти желая
Чрез ужаса да властвам аз.

Black Magic Woman каза...

Оле, оле ще ми трябват всички вудуистки умения! Май в тази Нощ на Духовете ще съживяваме Шамана Crow дето го погребах и го изпратих даже с шаманска песен по Пътя на Великата Тайна. Аз като чета тука тази Сова (с капса дето се е изписала!) какви казва в последното куплетче:

"Тъй както други чрез омая
Върху живота ти желая
Чрез ужаса да властвам аз."

Аз си мислех, че е добра и чувствителна птица, с която ще намеря общ език, обич и разбирателство, а то какво се оказа?! Знаех си аз, че Crow ще ми липсва като ме нападнат СОВИТЕ. Да видим дано не се налага да смущаваме този Силен Дух със совини истории, че ще стане една патаклама...Няма да можем да затворим Портите на Другия Свят та ни ще се видиме, ни ще се чуеме. Тичайте сега за чер пипер и чер ром да видим какви магии ще правим. И Черния Козел и Черния Петел да не забравите. Дано не съм забравила какво казваше Тъмна Луна да се прави в такива случай!

Сова Совичка каза...

Малко като поет - циник ще подходя...

И трите...

Па ходи се оплаквай на...

И двете го обичаме, да знаеш!
Аз може по-малко, но повечето – ти.
Очаквам искрено да си признаеш,
че с теб изплува в незнайни висини.

По обич може би отстъпвам.
По млада кръв и дивен стан.
Но тайничко ръкава му подръпвам,
навярно ще се сети сам…

че нощите мизерно преживявам,
ако не е със мен горещата му страст.
На немощна трохичка се надявам,
че ще събуди нова нежност в нас.


29.09.2009г.

Black Magic Woman каза...

Ще го деля с теб
ако и той
готов е мен
да подели
с Другия
от мрачните
дълбоки
изворни води!
Ако ли не
ще станеш пепел ти
в горещата му страст
с безжинени очи
с пресъхнала уста
без зов, без вик
забравена в ноща!
С мен изплува
в нощи като тази
и с мен се буди сутрин
безпомощен, безсилен
но идва пак
защото мойта страст
не храни се с трошички.
А взима всичко в този мраз
безмилостно и хищно!

Сова Совичка каза...

Поздрав, поздрав! Определено е ... вярно, чувствено и непосредствено...

Black Magic Woman каза...

Поздрави и за Вас! Вдъхнових те ме с вашето произведение, за да надраскам на бързо и моето Заклинание.

Обиден Конджур каза...

Какво виждат ми очите-
сборището тук било!
Да, познавам по следите:
мъх от Совино перо,

феромони ”Бляк Уомън”
(и то не един, а два!).
Туй ли ще ви бъде спомен?
Иде ми да изрева:

“Всичко туй без мъж? Е.ати!
Що така? Защо без мен?”
Трябва само: “Конджо, бате!”
Щях да литна устремен

и вас, диви веди мои,
щях да заведа на пир
там – във моите покои
да ви вмъкна най-подир!

Откога за вас мечтая
и ме мъчи луда страст
с двечките да поиграя,
да се вихрим във захлас

тримцата в хорото лудо
цяла нощ, до сутринта!
Щеше да е празник-чудо,
я не както е сега......

Ех, защо на мене тия?
Ето идва слънчев ден
и аз трябва да се скрия.
Докога? До Еньовден?

Black Magic Woman каза...

Мили Конджур, и аз заподозрях, че тази Сова-Призрак е маскираната като Сова-Призрак М.Б., а не онази истинската СОВА от поемата "Очите на Совата", но докато разбера доста ме изплаши. После стана ясно, че и "двете те обичаме да знаеш!", но теб те нямаше нито в мазето, нито в килера, нито под креватите, нито на тавана. И така както си седяхме и се чудехме и то възникна спор, от който аз като че ли излязох победител. Но и тя "те обича да знаеш!"

Мисля, че "Конджур бате" не звучи добре като заклинание за призоваване. Може би това:

Очи горящи, огнен дъх
и страст непитомна
сред горски мъх.
Ела любими в дива нощ
Ела и върху мене постави
ти своя знак.
И този белег черен
като стара кръв
с магия древна
с теб ще ме сгоди.

Ето така е по-добре, да видим сега отговора на "онази, която ти подръпва ръкава" :)

Публикуване на коментар