25.11.09

Защо мъркат котките?

На този въпрос може да отговори биоакустиката — наука за звуците, които издават животните. Котешкото «мър-мър» е едно леко звуково трептене, което почти винаги съпровожда храненето или милването на домашния любимец, и не прилича по своя механизъм на мяукането. Мяукането е тонален звук, резултат от вибрация на гласните струни при изпускане на въздуха(както говора при хората).

Когато котката мърка, тя управлява гласните си връзки, свивайки ги и разпускайки ги, с помощта на мускулите на гърлото. Но, освен при издишване, мъркането се получава и при вдишване, поради което то не струва на котката особени усилия.

Когато на котката й е комфортно, тя едновременно мърка, търка се о ръцете на стопанина си или игриво и леко му хапе пръстите. Нещо повече – мъркането обикновено е първия звук, който котенцето усеща с цялото си тяло веднага след раждането си, докато е още сляпо, глухо и неразличаващо миризмите.

Звуковите вибрации, издавани от майката, служат на котенцето за знак къде да търси храна и защита. Когато котката кърми, тя престава да мърка. По-различно е мъркането на котката по време на размножителния период. В такива моменти тя мърка по-гръмко, от гърлото й излиза по-скоро ръмжене, отколкото мъркане. Понякога звукът е смесен: нещо средно между мъркане и мяукане.

Котките мъркат и когато искат да управляват своите стопани. Група учени под ръководството на доктор Карен МакКомб (Karen McComb) от Университета Сасекс (University of Sussex) в Англия, открили как котките манипулират хората с помощта на особени звуци, съобщава BBC News.

По мнениeто на учените, покрай обикновеното си мъркане котките издават особен вид «молещо мъркане», сходно с детски плач. На това мъркане хората много трудно могат да противоустоят. Ръководителката на изследването съобщила, че тази идея й подал собственият й котарак.

Той идвал при нея рано сутрин и започвал да издава подобно настойчиво мъркане, заставяйки я да стане и да го нахрани. Ако той бе започнал да мяука, просто биха го изгонили от кухнята. Обаче мъркането, макар и малко дразнещо, заставяло да се изпълни молбата му.

Анкета с други собственици на котки показал, че техните питомци се държат по аналогичен начин. Звуците били записани и дадени за прослушване на доброволци, които единодушно обявили, че въпросното мъркане е доста предизвикателно. Учените смятат, че котките оказват върху стопаните си такова въздействие умишлено.

Длъжни сме да отбележим, че котешкото мъркане е много повече от предизвикателна молба. Учените от Института за общуване с животните в Северна Каролина (Fauna Communications Reseach Institute) в САЩ са доказали, че котешкото мъркане помага за зарастване на раните и за укрепване на костите.

По мнението на учените, мъркането е аналогично на лечението с ултразвук и има оздравително въздействие върху околните. Вече се провеждат изследвания, чиито резултати биха позволили, например, да се спира развитието на остеопорозата с помощта на котешкото мъркане.

3 коментара:

Анонимен каза...

добри съветчета :)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...


Да, така е, мъркането те кара да даваи храна. . .

Публикуване на коментар