3.12.09

Рахат-локум

Рахат-локумът (наименованието му произлиза от арабски език, в който означава(”сладост за гърлото") е един от най-известните ориенталски деликатеси. На запад той е получил красноречивото име "турската наслада"(Turkish Delight) - този надпис стои върху колоритнн кутии, в които се продава навсякъде, и в Турция и в европейските супермаркети. Самите турци наричат тези уханни, и меки бонбони "локум".

Рецептата за рахат-локума е съставил в края на ХVIII век турският сладкар Али Махидин Бекир. Разказват, че отишъл да работи в двореца по искане на султана, който се бил уморил да дъвче твърди бонбони.

Според друга версия, султанът наредил най-добрите сладкари от Османската империя да приготвят нов десерт, с който султанът да зарадва многобройните си съпруги. В резултат на кулинарни експерименти се появило меко, нежно лакомство, чието проготвяне не е сложно, но изисква известно търпение.

Али Махидин смесил горещ захарен сироп с разтворено във вода нишесте и излял получената смес в плоска формичка, намазана с масло. Али Махадин изчакал получената смес да се втвърди, а после я нарязал на парченца и ги посипал със захарна пудра.

Рецептата не била предварително замислена, но (както често се случва) станала основа за по-нататъшни експерименти. За да бъдат задоволени различните вкусове в рахат-локума започнали да добавят мед, бадеми, лешници, шам фъстък, канела, лимонова кора, плодове и шоколад.

Съвременните сладкари, които се отнасят с уважение към традициите, използват при приготвянето на деликатеса само розова вода, както е в оригиналната рецепта. Али Махадин станал широко известен в турската столица. В центъра на Истанбул, той отворил малък магазин, който все още е собственост на неговите наследници.

Рахат-локумът бързо продобил слава и започнали да го продават из цялата Османска империя и извън границите й. Той станал обичаен специалитет на Балканската кухня и в Близкия изток. През XIX век той бил внесен в Западна Европа, където този турски деликатес подхождал прекрасно на чая и допаднал особено много на англичаните.

Рецепта за приготвяне на локум:

Продукти:
1 чаша захар, 1 чаша вода,1 чаша царевично нишесте, 1 чаша захарна пудра, 1/5 чаена лъжичка ванилия, лимонтозу на върха на ножа.

Приготвяне:
Смесвайки захарта с водата, правим сироп (за подобряване процеса на желиране в него може да добавим мъничко желатин), изсипваме го в нешестето и варим, докато стане гъста каша (колкото гъста боза). Накрая слагаме лимонтозуто и ванилията.

След сваряването получената леко охладена маса разливаме в тавичка, застлана с пергаментова хартия. Оставяме я да се изстине и да се сгъсти. След 4 часа я нарязваме на правоъгълни парченца, които овалваме в захарна пудра. Подреждаме ги в суха картонена кутия. За красив цвят и интересен вкус в рахат-локума може да се добавят при варенето немного плодов сок или конфитюр.

0 коментара:

Публикуване на коментар