20.2.10

Човек трябва да разбере вселената си, ако иска да разбере съдбата си

От самото ни начало ние сме изследователи, изобретатели и техници. След няколко хиляди години -един миг космическо време - любопитството и технологиите ни отвеждат обратно към звездите. От изстрелването му в орбита космическият телескоп „Хъбъл“ заснема изображения, които разкриват още по-красиви и загадъчни части на Вселената, в които угасват звезди.

В мъглявината Орел от необикновени кули светещ газ се раждат нови звезди. В голямата мъглявина Орион дискове прах изглежда се превръщат в слънчеви системи като нашата. Голямото приключение по изследването на космоса ни води бързо към области, запазени навремето за научната фантастика.

Да вземем например черните дупки. Ето тук една гигантска червена звезда е всмуквана бавно, като газовете й потъват в дълбините на черна дупка. Част от тези дупки са може би свили се ядра на огромни звезди, чиято гравитация е толкова силна, че и светлината не може да се изплъзне.

Но заложените от тях капани могат да откриват и поглъщат цели звезди. За първи път в историята си ние разполагаме със силни доказателства, че и край други звезди обикалят планети. Учените смятат, че само в Млечния път може да има милиони планети като Земята. Ако това е вярно, на колко ли от тях има живот?

Някои радиотелескопи търсят сигнали, издаващи съществуването на извънземни цивилизации. Задачата е трудна. Но ако един ден получим такъв сигнал, той ще промени завинаги възгледите ни за нас самите и за нашата Вселена. Телескопи като този в обсерваторията „Кек“ в Хавай приличат на машини на времето, улавящи бледата светлина, пътувала към нас през цялата история на космоса.

Колкото по-далече в космоса надничат астрономите, толкова по-назад във времето виждат. Колкото повече научаваме за Вселената, с толкова повече нови загадки се сблъскваме - сложни въпроси за бъдещите поколения изследователи на космоса. Ще продължи ли безкрайно разширяването на Вселената? Как точно се е зародил животът? Съществуват ли и други вселени отвъд нашия космически хоризонт?

Има ли някъде във Вселената други същества, които да си задават същите въпроси? Дори самото питане на подобни въпроси е амбициозно. Погледнете обаче колко много сме изминали, откакто предците ни направиха първите стъпки от пътешествието в космоса. „Човек трябва да разбере вселената си, ако иска да разбере съдбата си. Кой знае какви загадки ще бъдат разрешени през нашия живот и пред какви нови мистерии ще бъдат изправени бъдещите поколения?“ Нийл А. Армстронг. Астронавт


0 коментара:

Публикуване на коментар