30.11.08

Козирог - свят върху твърдостта на копитото


Нали сте виждали как дивите кози катерят някакви абсурдно стръмни планински склонове? По начин, който дори малко алпинисти биха се осмелили. Подобно на своя животински прототип и хората от тази рогата зодия са амбициозни и целеустремени, не се плашат от трудностите (поне не много) и някак носят с уютно примирение кръста си на вечно катерещи се, запътили се нанякъде хора.

Не оставайте с впечатлението, че те не знаят къде отиват. Нищо подобно! Козирог е разумен и пресметлив - той знае прекрасно накъде се е запътил и каква цена е склонен да понесе. Козирог не харесва хаотичните и лековати ситуации. Неясните ситуации ги тормозят. Лекомислието и лентяйството пък да не говорим. Козирог е целеустремен - има толкова трудни цели, че с право се опасява, че човешкия живот е твърде кратък за да ги достигне.

Склонен е да пропуска малките радости в името на голямата цел. Той се вижда като авторитетна личност с достойнство и значимост във всяка ситуация и често напасва поведението си в този имидж. Това пък доста често ги кара да изглеждат горди, сдържани, дори студени. Истината не е точно такава, но Козорог наистина може да бъде един изтъкан от студен разсъдък, честолюбив хроничен песимист. За щастие не постоянно.

Козирог се ведри и мили хора при първи срещи. Дори обаятелни. Принципно обръщат внимание на външността си и изглеждат добре. Обикновено спортуват нещо - често планински спортове (какво да ги правиш козлета) - ски, туризъм, или нещо свързано с доста движение и тичане като тенис например. И такива, как да кажа… индивидуални спортове…

Обичат да се шегуват - понякога много… но внимавайте с шегите насочени към тях - границата на търпимост им е малко нисичка. Не е изключено да се обидят от нещо, което самите те към другите не считат за толкова раняващо.
Козирог в есенцията си са материални хора, което няма как да не е така предвид земната им природа. Дори да е философ или естет при Козорог винаги ще съществува егоистична жилка. Преследват своите неща и ползи - своя дом, своя успех, своята кариера, своята любов. Обичат работата си и ясните, спокойни, очевидни и стабилни неща.

Козирог не е експериментатор - той не тръгва към някаква неясна цел. Той трябва да знае точно къде отива - иначе обратното го уморява, влудява, отчайва. В същия момент Козирог има дарбата да се домогва до целите си и да добива блага. Проблемът му е, че не може да се отпусне да ги консумира. Козорог, често много лесно подминава незабелязано щастието. Радостите на мига са твърде дребни за него за да се отклонява от пътя си към голямото щастие.

По характер са честни и непреклонни, умни, разумни, стабилни, но понякога по-бедни на чувства… може би заради непрекъснатата им целеустременост. В същия момент това са лъчезарни хора, живеещи с поглед навън. Нуждаят се и създават непрекъснато нови впечатления и запознанства. Интересува ги обаче светът на видимото - това, което може да бъде пипнато. Дори в най-идеалистичните си настроения те са ориентирани към реални стъпки и постижения и дълбоко презират всички въздухари, които само плямпат и все спасяват света, а нищо не постигат реално. Най-готиният мениджър, който съм имал досега е бил зодия Козирог, макар да подозирам доста силни други зодиакални влияния върху точно неговия характер.

Манията на Козирог е сигурността. Той не понася да не е наясно с утрешния ден - да няма покрив над главата си, да не знае какво ще му се случи, да не е сигурен в намеренията на любимия човек, да се остави на някой да се грижи за него. Абсурд! Козирог трябва да е здраво стъпил на копитата си и да е вперил поглед към върха на ей оная остра скала там. Толкова…Изненади, криволичения - не мерси - навярно ходейки по такива скали всеки миг невнимание е опасен…

Козирог е склонен към дълбоки депресии и меланхолични състояния повече от всеки друг знак в зодиака. И това не са моментни изпълнения - Козирог може да прекара седмици, да не кажа месеци така. И нищо не е в състояние да го извади от там дето се е закеркенечил. Стои си там на скалата насред планината, гледа лошо и не помръдва оттам, дори не блее.

В такива моменти е склонен да отблъсква и приятели и близки хора, докато не му отмине. Дори да ги наранява. Ако пък не му подадете ръка може завинаги да ви зачеркне от живота си. Изобщо единствената зодия, която съм виждал разумно и целенасочено да гази с кални обувки през емоциите на близките си хора заради някаква глупава депресия е Козирог - при това лично цели два пъти. Навярно понеже лесно загърбва своите чувства, Козирог счита, че и с останалите това е така.

В работата си Козирог е перфектният работохолик - не жали нито сили, нито време. Приключват всичко точно в срок и в детайли. В същия момент държат на правата си и ги отстояват. При среща с непознати Козирог е вежлив и дори твърде официален. Винаги се държи с достойнство и винаги разграничават - работата си е работа, а личното лично.
Заради специфичната си чувствителност Козирог се жени или твърде млад, когато е по-импулсивен и безразсъден или после някаква нерешителност го кара да го направи твърде късно. Говори се Козирог е знак, който дава най-много стари моми и ергени. Всъщност обаче всеки Козирог младее и определено е по-привлекателен и красив на 35 отколкото на 19.

Козирог обаче с стабилен партньор, родител, любим - темпераментът му е бавен, но усточив и благ. Повечето му проблеми с емоциите са, че той всичко пречупва през разума. В никакъв случай не може да остави сърцето си без контрол и това го прави хладен и сдържан. Навярно заслужава Нобелова награда този, който е измъкнал любовни клетви и безусловна отдаденост от Козирог, но ако се почувства на сигурно и стабилно място, с верния партньор, на който вярва (някоя Дева или друг Козирог, най-добре) той може да свали маската и да стане сантиментален, раним и нежен. Парадоксалното е, че Козирог ужасно се страхуват от самотата - осигурете им домашен уют и спокойствие за да бъдат истинското си аз. Сложни характери са… и не е лесно с тях - непрекъснато ограничават вътрешния си свят с някакви бариери, драми или ограничения. Трябва непрекъснато да ги печелиш отново и отново.

Грижат се добре за семейството си, за децата си, възпитават ги нежно, но уверено. В дома на Козирог е спокойно и сигурно, макар и понякога не особено уютно и подредено.
В спалнята са директни и прями. Мъжът Козирог не е най-романтичният любим, но затова пък е силен и издръжлив любовник. Всъщност при Козирог количеството любов е по-важно от качестото. Първото може да се измери, а второто - не. Козирог се грижи внимателно за партньорката си - и в леглото и извън него. Той е джентълмен, а ако сте влязла под кожата му даже ще открие своята най-скрита душевност за вас и ще видите, че нито е лишен от въображение, нито от страст, но трябва да се потрудите доста за да го убедите да ги извади от избата. Съпругът Козирог винаги ще печели добре за своето семейство, а таткото Козирог винаги ще играе с хлапетата през уикенда, ще ги води на мач, за захарен памук или в зоологическата градина.

За жената Козирог е много трудно да се впусне в романтична афера. Под външната и хладна обвивка е скрито доста силно физическо желание, но то не може да бъде показвано току-така. Тя не си пада по безкрайни разходки на лунна светлина и губене на време в хиляди прегръдки, докато в същия момент бъдещето е толкова неизяснено.
Всеки, който е тръгнал да се забърква с девойка Козирог трябва да бъде предупреден, че тя само на пръв поглед е толкова разумна, уравновесена и емоционално стабилна. Тя първо е жена, а едва след това Козирог. Тази млада дама е склонна на такива амплитуди от емоции, че свят ще ви се завие - от дълбоката депресивна сатурнова мрачност, до подскачащо от радост малко момиченце. Депресиите и често са провокирани от вглеждане в някой детайл на неясното бъдеще. Или нещо непростимо, което сте казали в миналото.

Да, със сигурност сте го обсъждали вече 8629 пъти, но след като няма решение и досега ще последват още толкова, че и повече.
Ако момичето Козирог види у вас стабилен и подходящ партньор тя дори може да опита да се влюби във вас. Нали ви казах, че тези хора всичко прекарват през разума си. А влюбена тя е чудесна любима и любовница. В леглото може да бъде и нежна и страстна и отдадена, макар да обича тя да води и експериментира. Ако е решила да ви се отдаде ще направи всичко по много пъти за да прочете в очите ви възхищението и удовлетворението от удоволствията, които ви е доставила.

Всъщност за да види, че тя е спечелила и че заспивате щастливо уморени в обятията и… Е, поне до следващата и депресия… Козирог просто се обърква в чувствата си, защото не винаги може да ги подчини на разума си. Всъщност единственото момиче, което познавам и което прави разлика между “Влюбена съм!” и “Обичам те!” беше точно от тази зодия.
Е, навярно всички тези депресии се решават лесно ако и подарите стабилен противоземетръсен дом и годежен пръстен. Мама Козирог ще се грижи добре за хлапетата, ще работи ако имате нужда от по-бързо изплащане на ипотеката (макар, че може да има нужда от собствена кариера) и… в никакъв случай няма да имате дупки по чорапите.

1 коментара:

Orlin Baev каза...

Там е работата, че слънце в козирог е твърде генерализирано понятие и не могат да се вадят каквито и да е изводи за качества без положението на другите планети и аспектите помежду им!

Публикуване на коментар