7.12.08

Бридж


Никое друго развлечение в цялата човешка история не е предизвиквало такъв интерес и в същото време такова количество злобни нападки, забрани и проклятия, както играта на карти. Според някои специалисти тя е възникнала в древен Египет, според други – в Китай. В началото картите са били инструмент за гадаене и предсказване на съдби, просъществували и до ден-днешен като карти Таро.

Точната информация за възникването на картите за игра е останала някаде назад във вековета, както информацията за възникването на шахмата, билярда и ред други игри. Останали са само легендите. Една от тях разказва, че в Европа картите за игра са се появили през 1392 година и са били нарисувани за развлечение на душевно болния френски крал Карл VI от неговия шут и придворен художник Жакмен Гренгонером. Говори се, че играта толкова много се е харесала на краля, че го е излекувала от тежкото заболяване. Играта на карти е била любимо забавление за всички социални слоеве на обществото.

Към края на XIX век игрите с карти са се разделили на такива, основаващи се на точни математически изчисления (винт, вист, преферанс, а по-късно – бридж) и на хазартни (сек, око, бакара, штос), при които царства негово величество случаят. Когато Уинстън Чърчил е бил министър на външните работи в щата на министерството му е имало длъжност “партньор по бридж на министъра”. Между другото, Чърчил е бил непоносим партньор.

Маргарет Тачер също е голям любител на бриджа. По време на нейното управление се е считало за голяма чест да бъдеш партньор на “желязната лейди”. В днешни дни бриджът е задължителна дисциплина във военните академии на страните – членки на НАТО. Бридж се преподава в училищата и колежите на Франция, Швеция, Полша, Холандия. Бриджът вече е олимпийска дисциплина, за разлика например от американския футбол. В ислямските страни обаче играта е забранена като противоречаща на нормите на Корана.

Обратно, в Китай всички членове на Политбюро са добри бриджори. Една забавна история: през 1929 година в един от южните щати на САЩ екзалтирана дама застреляла своя партньор и съпруг непосредствено след неговото лошо разиграване на 3 “без коз”. Най-интересното в случая е, че американският съд (най-справедливия в света), след като се запознал с всички обстоятелства, свързани с убийството оправдал обвиняемата, защото съдията преценил, че бездарното разиграване на съпруга е докарало съпругата до моментна невменяемост.

По отношение на спортното дълголетие бриджът е уникален. При него 25 годишна възраст се счита за юношеска. Не е изключение в националните отбори да има 65 – 70 годишни играчи.Бриджът – това е вирус. По друг начин не може да се обясни факта, че за няколко десетки години той стана любима игра на много, много милиони хора. Една от причините, поради която бриджът се практикува от много хора е липсата на финансови инвестиции. За да играем бридж ни е необходима една маса, четири стола, една или две колоди по 52 карти, лист, молив или химикалка и разбира се - още трима бриджори.


0 коментара:

Публикуване на коментар