1.12.08

Лъв - господарят на джунглата


Обичате ли котки? Ако да, то тогава няма как да не носите в главата си мисълта, че може и да отнесете някоя драскотина или ухапване ако котето, което сте се опитали да погалите нещо не е споделяло идеите ви. Лъв са големи, величествени и своенравни котки - техният закрилник е не коя да е планета, а самото Слънце.

Те са господарите на джунглата на зодиака (или поне така си мислят) и тук в този момент няма как в главата ви да не изгрее мисълта за Кралят-Слънце. Лъвчетата са общителни, кипящи от енергия същества, които доста често дори ръмжат, ако е нужно, за да постигнат целите си.

Ако имате начин да ги накарате да мъркат със сигурност това е по-лесния начин да ги укротите. В общуването с Лъв е нужно малко или много да сте звероукротител. Лъв е самовлюбен. Той само формално се интересува от истината за себе си - всъщност той приема единствено своята истина за меродавна. Нищо не може да го нарани повече от истина, в която той не е лидер, господар и център на вселената. И понеже е лесно раним (да, това все пак е коте) можете от време на време да му спестявате шока, че всъщност съществуват и други божества.

Всъщност Лъв е адски искрен и честен знак в отношенията си с останалите. Като един истински велик владетел той храни дълбоко уважение към ценности като великодушие, благородство и скромност. Самият той рядко е скромен, но определено е щедър, горд и благороден рицар. Лъвовете ходят наперено, изправено и с гордо вдигната глава - не си позволявайте да не забележите, кога е влязъл в стаята. Всъщност той ще го направи така, че ще е трудно да не забележите. И ако все пак се правите на разсеян най-много да си отнесете някоя забележка или друго по-драматично изказване. Или пък да ви накажат с мълчаливо пренебрежение…

Лъв рядко бърза за някъде- той е величествен и тежък - особено мъжете. А дамите са грациозни и влудяващи - трябва да сте сляп за да не забележите котешкото в тях.
Лъв е проницателен - трудно можете да заблудите господаря на джунглата, затова определено е е добре да сте искрени с Лъв. Той ще ви отговори със същото - не се тревожете за взаимността. Лъв е добър психолог, обича да съветва и да поучава - мъдър е - струва си да се вслушате в някой негов съвет, но не се увличайте…

Лъв е труден партньор - взискателен е. Той винаги изразява възхищението си открито и великодушно, но може и да прекали с комплиментите. По-същия начин може и да не почувства кога да спре с критиките и забележките си. Разточителен е на емоции
Разточителен е и на средства - нали казахме вече, че той е владетелят - the one and the only. Царствеността му личи навсякъде - често в разточителна пищност - не обича да купува евтини неща, колко и практични да са те - винаги иска и търси най-доброто вино, храна, място, заведение, купони. Неговите купони също доста често са запомнящи се.

Принципно Лъв не може да си позволи вътре в себе си да е зависим от някого - предпочита на него да се осланят и така се чувства добре, но без някого до себе си (половинка от другия пол) представлява жалка гледка - нали се виждали проскубано коте?… За тяхно щастие съдбата не ги оставя за дълго сами - много е трудно да си намерите гадже Лъв или Лъвица - със сигурност вече са направили на някого впечатлението, което непрекъснато се стараят да правят и са го омагьосали… или той/тя тях. Лъв може да е непоправим плейбой или безразсъден комарджия ако това го води към неговото усещане за лукс и първа класа удоволствия.

Лъвовете обаче са постоянни във всичко, което правят - верни приятели са и честни партньори. Много е трудно да ги отклониш от пътя, който те вече са поели и приели за своя съдба. Докато другите твърдоглавци като Овена, който руши стените, които му пречат с главата си от инат, или Телеца, който е в състояние да гради с векове тухла по тухла пътя си, който вярва, че е неговия, упоритостта на Лъва е някак разумна и величествена. Той опитва различни варианти и стратегии, дебне, атакува, отстъпва - така както прави с жертвата си всеки хищник. Лъвът със сигурност може да носи отговорност - обикновено всява респект и доверие - достатъчно за да го предпочетат за лидер. Лъв не обича безразличето и равнодушието и рядко е човек без позиция. Лъв е и революционер.

Мъжът Лъв е галантен кавалер. Обича да прави впечатление и с осанка, и с размаха на разточителните си вечери или комплименти. Със сигурност ще се страе да впечатли дамата си с лукс, забележителен ресторант или грандиозно любовно обяснение. Всъщност Лъв обича публика и никак не е стиснат. Само жена без сърце може да не се предаде на неговата атака. А той не може да живее без любовта ви, което малко мъже декларират толкова искрено открито. Любовта с Лъв обаче не е винаги е по мед и масло - той е тежък характер - има стремеж да подтиска партньорката си. Подчинява любимата си на своя нрав, акцентира върху своята кариера и е адски ревнив, но пък е мил, сърдечен, грижовен и любвеобилен, а и покрай него бурният интересен светски живот ви е вързан в кърпа.

Не го обсебвайте - той ще бъде и вашето коте, но ако не искате да ви разкъса кръвожаден лъв, по-добре го пускайте да се позабавлява насаме с “момчетата”. Лъв държи на приятелите си и бясно ще защитава свободата си в такъв контекст. Въпреки светските си изяви Лъв е по своему домошар - обича да се грижи за дома си. Той е типът мъж, който обича да поправя всичко счупено, особено ако трябва да прояви някаква форма на творчество, но ненавижда рутинните ремонти, пролетните почиствания - това е в тотално противоречие с неговия царствен произход.

Лъвът, често е душата на компанията, в очите на средностатистическата дама представлява интересен екземпляр, затова си го пазете. Не кръшка лесно, но си е флиртаджия - хубавите момичета действат добре на самочувствието му. А и славата им на много добри любовници се разнася из другите кътчета на зодиака.
Всъщност Лъв трябва да бъде опитомен - не е нужно в действителност да му отстъпвате трона - достатъчно е просто да му създадете такава илюзия. Не е трудно - той от дете вярва в нея.

Жената Лъв е нещо наистина сложно и със сигурност не е лъжица за всяка уста. Тя знае точно колко скъпоценна е и не мислете, че ще ви се размине с някакъв компромис. Лъвиците трудно правят компромиси - тя иска всичко, сега и веднага - хотелът за лятната почивка е добре да е чист, нов и спретнат - не е нужно да е непременно скъп, но това би било допълнителен бонус. Забравете за палатки и бунгала - имате девойка супер класа - хич не планирайте да минете евтино.
Трябва да я обсипвате не само с първокласни подаръци, но най-вече с първокласно внимание - не знаете как да се държите с Царица ли - не се безпокойте - тя ще ви научи. Ще трябва някак своевременно да балансирате нейният стремеж към надмошия и вашия опит на звроукротител, защото ако изпуснете края няма да е никак лесно.

Усилията навярно си струват - тя е 100%-ова жена - умна, чаровна котка с обезоръжаващ сексапил. Определено с нея няма да ви е скучно - в добавка към всичко - съвсем не се надявайте да ви остави вие да карате влака. Ако си мислите, че момиче Лъв ще ви боготвори и гледа в очичките значи нещо сте объркали планетата. Само това, че ви е разрешила да сте до нея и да я обичате вече е грамота за нобелова награда. Тя момиче за милион долара - безценен диамант, който трябва да си ошлайфате сам.

Жената Лъв си пада по силни мъже - хищникът в нея я кара да търси звяра отсреща - този, който може да я надвие и да превърне в опитомено котенце. За нещастие обаче със силния си характер доста често подчинява слаби мъже и те бързо и стават безинтересни.
Трябва да я ухажвате царствено и благородно - една малка грешка и ще заповяда да ви обезглавят пред простолюдието. Трябва да сте галантен, подаръците ви да са изискани и луксозни, трябва да я накарате да мърка… И винаги имайте едно наум, че Жената-Котка може и да драска.

В леглото също е царствена и взискателна - по-добре хич не се пробвайте на задната седалка в колата - това може и да е романтично, но в никакъв случай не е шик, нито комфортно. Ако ще я сваляте, постарайте се… Шампанското никога не е излишно. Не забравяйте, че сваляте звезда. И никога не пропускайте, че си имате взимане даване с много умно момиче - тялото и е прекрасно - навярно тя прекарва доста време във фитнес залата, но не я водете на мач ако искате да закусвате заедно на следващата сутрин - по-добре се пробвайте с театър. Легендите разказват, че момичетата Лъв били чудесни съпруги - най-малкото никога няма да ги видите чорлави и разпуснати - заради кошмарната им самовлюбеност. Пък ако сте си уловили някоя дива котка и сте намерили начин за безотказно опитомяване може да споделите как точно сте прави и с това да допринесете за общото благо на човечеството

13 коментара:

Анонимен каза...

Има начин за опитомяване. Прочетете напътствията на лисицата в "Малкият принц" на Екзюпери.

Sahrazada каза...

Предполагам, че имате предвид този откъс:

"- Добър ден – каза лисичето.
- Добър ден – отговори учтиво Малкият принц и се обърна, но не видя нищо.
- Аз съм тук, под ябълковото дърво…
- Какво си ти? – каза Малкият принц. – Много си хубаво…
- Аз съм лисиче. - рече лисичето.
- Ела да играеш с мене – предложи Малкият принц. Толкова ми е тъжно…- Не мога да играя с тебе – каза лисичето. – Аз не съм опитомено.

- Ах, извинявай – рече Малкият принц.
Но след като помисли, добави:

- Какво значи “да опитомяваш”?
- Това е нещо отдавна забравено. То значи “да се свържеш с другите”.
- Да се свържеш с другите ли?

- Разбира се – каза лисичето. – За мен сега ти си само едно момченце, което прилича досущ на сто хиляди други момченца. И не си ми потребен. А и аз също тъй не съм ти потребно. За теб аз съм една лисица, която прилича досущ на сто хиляди други лисици. Но ако ти ме опитомиш, ние ще сме си потребни един на друг. За мене ти ще бъдеш единствен в света…

Ще разпознавам шум от стъпки, който ще бъде съвсем различен от всички други. Другите шумове ме карат да се крия под земята, шумът от твоите стъпки ще ме вика като музика да изляза от дупката. И освен това погледни! Виждаш ли нататък житните нивя. Аз не ям хляб. За мене житото е безполезно. Житните нивя не ми припомнят нищо. А това е тъжно! Но ти имаш коса с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде чудесно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И шумоленето на вятъра в житата ще ми бъде приятно…

Лисичето млъкна и дълго гледа Малкия принц.
- Моля ти се…опитоми ме – каза то.
- Какво трябва да направя? – каза Малкият принц.
- Трябва да бъдеш много търпелив – отговори лисичето. – Отначало ще седнеш малко по далечко от мене, ей така, в тревата. Аз ще те гледам с крайчеца на окото си и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки път ти ще можеш да сядаш малко по-близо…
Така Малкият принц опитоми лисичето. И когато наближи часът на заминаването, лисичето каза:

- Ах!….Аз ще плача.

- Ти си виновно – каза Малкият принц, - не ти желаех никакво зло, но ти поиска да те опитомя…
- Разбира се – каза лисичето.
- Но ще плачеш! – каза Малкия принц.
- Разбира се – каза лисичето.
- Но тогава ти не печелиш нищо!
- Печеля – каза лисичето – заради цвета на житото."

Анонимен каза...

Добро сръвнение. В източната традиция, царските, кралските и други особи със синя кръв са носели жълто и червено - цветовете на слънцето:)

Анонимен каза...

Мила, Sahrazada, ти си чудесна! Накара ме да повярвам отново, че умните и чувствителни хора не са изчезнали. Наистина имах предвид точно тази част от "Малкия принц".
Мила, Sahrazada, обещай ми, че няма да изчезнеш от живота ми, защото "тъжно е да загубиш приятел - не всеки е имал приятел"...

Sahrazada каза...

Обещавам да не изчезвам, освен ако Смъртта няма някакви непредвидени планове за мен.
Това "анонимен" обаче е малко безлично и затова ще те наричам "лисиче" стига да успея да те разпозная от останалите "анонимни", които пишат в сайтчето.

Ако решиш да го смениш "анонимен" може да използваш другата възможност "име/URL адрес". Само се въвежда име без URL и натискаш бутона "напред". Незная дали си наясно как и затова обяснявам.

Анонимен каза...

Sahrazada, aз съм ТВОЕТО Лисиче.
Прости ми, че изчезнах за известно време(как се опитомява лисиче, което отсъствува от обредите?!). Но... не зависеше от мене – попаднах във “вълча яма”(поне да беше лисича!..). А в нея нямаше компютър... Едва сега се измъкнах и ето ме – при тебе!
Обещавам от утре да бъда редовно на срещите ни! До утре!

Sahrazada каза...

Здравей Лисиче, оценявам чувството ти за хумор и се радвам, че не си попаднало в някой капан поставен от лоши ловци! Проблема на опитомяването е, че приспива инстинкта на дивите животни за оцеляване и предпазливост. След като бъдат поне отчасти опитомени те трудно се справят в естествената си среда. Например лъвовете и тигрите в зоопарка или пък тези от цирка. Цивилизацията не е донесла нищо добро на Природата и на нейните обитатели.
Пази се, Лисиче! До скоро!

Анонимен каза...

Мила Sahrazada,
Ето, че удържах на думата си и дойдох на срещата.
Време е да ти благодаря за псевдонима, който ми даде! Това е най-сполучливият псевдоним през живота ми!
Ти знаеш, че в оригинала на “Малкият принц” лисичето е мъжко(“le renard”), а в българския превод е женско(“лисица”). Не мога да проумея що за “недоразумение” е това: съществителни нарицателни, означаващи съдбовни неща, да се поставят в някакъв определен род(мъжки или женски). Например: ”Любов”(ж.р.) – нима само жените изпитват Любов? Или “Живот”(м.р.) - нима само мъжете имат право на Живот?
Тъй като за мене срещата с теб е съдбовна, не искам да се сещаш за мене нито в “м.р.”, нито в “ж.р.”.
Ти ме нарече “Лисиче”! Toлкова е хубаво - звучи ми като “Сърце”, като “Разнежване”, като “Мечтание”, като ”Сбъдване”. Благодаря ти!
И, моля те, продължавай да ме опитомяваш!

Sahrazada каза...

Лисиче, отлични познания имаш по българска и английска граматика :) Признавам, че моите не са на такова добро ниво, да не кажа, че с английския сме на Вие, а с българския се справям сравнително добре. Значи ето какво ще направим ти ще ме ограмотяваш, когато се налага, а аз ще те опитомявам.
Не се бях замисляла над въпросите, които задаваш за думите поставени в мъжки или женски род. Но съм размишлявала върху друго "недоразумение" според мен. Например изписването на определени думи с малки букви и изписаването на имена и псевдоними с главна. Редно ли е "природа", "дърво", "лекар", "медицина", "хирург" и др. да се изписват с малка дума, а "Азис", "Биг брадър"...да са с голяма? Аз мисля, че не е редно. Смятам, че имената и псевдонимите на някои хора или предавания трябва задължително да започнат да се пишат с малка буква, за сметка на други думи, които достойно са заслужили изписването си с главна буква.

Иначе мисля, че опитомяването не е нещо добро. Може би, ако аз подивея и дойда да живея с теб в гората ще е по-правилно.

Анонимен каза...

Шехерезада, как можа да ми сториш това? Един опитен човек ти подсказа какво ръководство да използваш, за да опитомиш Лъв. А ти какво направи? Захласна се по някакво си Лисиче. Търпях ви два дена да флирвате пред леговището ми, но повече не мога! Познавам го аз това Лисиче. Съседче ми е. Семейството му познавам: Майка му се омъжи за французин(Рено ли се казваше? А, не – Ренард). После двамата (майката и бащата) се влюбиха едновременно в някакъв Принц. И то не какъв да е, а Малък Принц(поне да беше Голям!). Не го познавам, но казват, че бил космонавт – заминал за някава планета и не се върнал. Майката и бащата на Лисичето също изчезнаха. Е, какво може да очакваш от такова Лисиче? Пройдоха!
Снощи ме обра на покер. И така: ако още веднъж се появи пред леговището ми, ще ти подаря за Богоявление кожена якичка от лисича опашка!

Sahrazada каза...

Това беше мощния, разтърсващ рев на Господаря на Джунглата! Очакваше се, тука с Лисичето нито сме по темата, нито се придържаме към нея! :)
Представяте ли си каква наглост и безочие от наша страна?!? Вместо да обсъждаме харизматичното персоналити на Лъва ние току под носа му говорим за прозаичните си, безинтересни дела!
Лисиче, нещата не вървят на добре, да вземеш да върнеш парите откраднати на покер, освен, ако вече не си ми купило с тях онези прелестни диаманти. Тогава има голяма вероятност да се обзаведа и със скъпа кожена яка. Каква трагедия се очертава, типично в стила на Лъвската драматургия. Една преработена версия на Отело и Дездемона, в която Дездемона не е чак толкова хрисима, колкото на Шекспир му се иска.

Малкия принц каза...

Малкият принц е тук, но Лисичето го няма! Ще си спомням за твоята опашка с цвят на огън, когато видя огън. Колко тъжно, дори и една година не можахме да бъдем заедно. Такива са Лисичетата: "Нали няма да ме изоставиш и да си тръгнеш?"
Накрая какво стана? Ето затова Малкия принц винаги си тръгва пръв, за да страдат другите от раздялата. Но този път Лисичето успя да го преметне.

Sahrazada каза...

Честит празник Лисиче! Да сме живи и здрави още дълги години да се радваме на цвета на житото и на цвета на твоята опашка!

С обич: Sahrazada

Публикуване на коментар