3.12.08

Живот - делта версия


Автор: Меричка

Между а и г Ът се е ширнал твоя път

/Как всъщност са добавени буквите Ю и Я в азбуката/

Живеели си буквите щастливо, добре им било 28 броя. Описвали звукове. Звуковете били гласни 6 и съгласни 22. Три широки гласни, ама като се разширят, дъха ти взимат. Три тесни гласни, за противовес на широките. Хармония царяла навсякъде. Съгласните винаги били със гласните. Съгласните били много интересни те се разделяли на 4 гнезда:

1. Звучните си харесали по една беззвучна /2 X 5 – общо 10/ и създали най-голямото гнездо.
2. Други – Л М Н Р се включвали в най – трудните думички.
3. Х Ц Ч Ш Щ Ж създавали много проблеми на някои от другите азбуки, които искали да говорят по написаното в тази и да се поучат от нея.
4. Десетата подред и последната били й и ь. Правилата в Живота на Буквите ставали все по – Жестоки – един ден осъмнали със двоебуквие, /описване на звук с две букви/ защото много се били поучили от другите – не можело да се изписва повече жоб без д отпред/ДЖОБ/, както и ДЖибри, тенДЖера, джолан, гаДЖе, гарДЖе, ДЖамбуре, както и /ДЗ/ дзвизка и други.

Последните букви – от четвъртото гнездо, не им стигало, че били само две, ами били и последни, /й – кратко незаслужено била засенчвана от и/ много се разлютили и пуснали заявление, така наречената молба до авторите на буквите, че искат поне още двама в своето гнездо.

За баланс – те станали и най скъпите. Така били създадени буквичките Ю и Я, обединителки на по два звука. За да можем да изписваме ЛЮБОВ, ЗЕМЯ, ХЛЯБ, ЮЗИНА и така нататък.

6 *10 *4* 6 *4*

По идея на Боби

9 коментара:

Анонимен каза...

Хубава приказка! От нея разбрах кои са най-скъпите буквички! Това ме кара да предполагам, че най-скъпа ще е думичката, в която съжителствуват и двете буквички:
О,скъпа ЮлиЯна!!!

Анонимен каза...

Здравей, приятелко от моето детство!
Разреши ми да ти честитя Трети март и да ти поднеса
ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА
http://www.youtube.com/watch?v=cXfzYb59J08&feature=related

Анонимен каза...

Почувствах се невероятно!

Възмутена /то се знае кой/ каза...

Време е да направим нещо за езика си - днес по БНТ в "Денят започва" таблоидите пишат: "БългарскиЯТ остава без пълен член." Наистина подобно нещо изчетох по "Европа" още на 1 ноември!!! Както и че предложението оформяло още правила - изхвърлянето на Я и Ю, както и Щ като букви от българската азбука и заменИАнето им със съчетания от звуци ИА ИУ и ШТ. Не знам - срам ще ме е в новата си лична карта да съм с ИА и с бащино име със ШТ. Нека се замислим и как ще се пишат глаголи като говориа - говориат, спиа - спиат - това си е нещо твърдо залитане по сърбохърватския. То самото изписване на "ДенИАТ започва" си е проблематично. Плюс това ШТе отпадне цИАл един дИАл от българскиИА език - синтаксиса, то като нИАма пълен член, как ШТе се разпознава подлога... Недомислици на нашата "мастита" езикова мисъл ... Ако нИАкъде намерите петициИА среШТу това коШТунство, молИА... НАСАМ!

Юлияна каза...

Аз няма да започна да пиша като олигуфрен! И щом нещата опряха до тук е крайно време да си призная нещо, което всички са забелязали, но възпитано премълчават. Аз имам неграмотност хронична по отношение на пълния член. Моля, който има свободно време да проведе няколко частни урока може и тук, за да ме ограмоти. Но не така през пръсти, а както си е по учебника за деца. Съвсем сериозна съм! Не е шега. Може да препишете уроците, да са статии както решите. Аз не си пазя учебници от онова време иначе щях да прочета уроците.

Възмутена /още не ми е минало/ каза...

Изключително правилно си употребила в случая краткия член, и то като определение на допълнение /на кого/, но с уроците можем да почнем още утре, или... хайде в понеделник. Понякога и мама, дето е много педантичен пенсиоснер - българик - и тя, тя пък говори, като ги омесва правилата. Пък за мен ако се интересувате - по три пъти мога да огледам нещо пунктуационно, смислово, и пак да съм примерно употребила пълен член не на място.:) Ужас!

Анонимен каза...

За пълния член не се безпокоя - той не е на изчезване. Напротив – заслушайте се как говорят телевизионните водещи. За тях всяко съществително в изречението е подлог и му лепват пълен член. Например: “Вчера в Парламентът министърът отговори на въпросът, зададен от депутатът N.”
Ето, за това става дума!!!! Ако попитам Шерлок Холмс: “Е, кое съществително е подлог в горното изречение?”, дори той ще ми отговори: “Елементарно, Анонимен, елементарно: никога не слагай пълен член на съществително след предлог, поне тогава е съвсем сигурно, че то не е подлог!” .
Да му повярваме ли? Но Шерлок не е завършил журналистика....

Юлияна каза...

Да се опитам да видим дали ще напиша правилно изречението.

(кога) Вчера (къде) в парламента (кой) министърът (какво прави,глагол) отговори на (какво) въпрос зададен от (кого) депутата N.

За министърът съм сигурна, че трябва да е с пълен член, депутата не трябва да се членува. Поправете ме ако греша.

Анонимен каза...

Прекрасен разбор на изречението! Дори взискателна инспекторка (каквато е гейшата Kaiya) ще те оцени с "Отличен". Дочух, че тя ще ни инспектира пак, за да събере материал за научния си труд на тема: "ЧатЪТ - убиец на пунктоацията". Дали е истина?

Публикуване на коментар