16.1.09

Въглехидрати

Въглехидратите са главният източник на енергия за организма. Затова и нуждата от тях в ежедневното хранене е около 4-5 пъти повече от това на белтъците и мазнините. В хранителните продукти въглехидратите се намират във вид на монозахариди или по-сложни по състав, наречени полизахариди. Превръщането на захарите в по-прости вещества започва още в устата под действието на слюнката. Може би ви е направило впечатление, че когато държите парченце хляб в устата, започвате да усещате сладък вкус, който се дължи именно на разпадането на захарите.

По-нататъшното им превръщане в по-прости съединения се извършва в стомаха и червата. Богати на въглехидрати са преди всичко растителните продукти – всички плодове (някои зеленчуци като картофи, зеле, червено цвекло, хляб и хлебни изделия, макароните и др. В животинските продукти те се намират в много малки количества, предимно под формата на гликоген.

Ежедневно за 11 – 14 годишните са нужни 308 г. въглехидрати за момичетата и 340 г. за момчетата. За 14 – 17 годишните потребностите се увеличават на 335 г. за момичетата и 413 г. за момчетата. Особено лесно се усвоява от организма обикновената захар. Ето защо при спортуване, при по-усилена физическа работа се взема бучка захар, малко парче шоколад, които покриват част от енергийните загуби. Повечето деца обичат сладкишите, вафлите, шоколада и бонбоните и въобще сладките неща.

Но не бива да се забравя, че излишното количество захари (ако организмът има ниска физическа натовареност) се превръща в мазнини, а следователно може да доведе до нежелателно увеличаване на теглото при подрастващите. Само 100 г. излишни захари предизвикват образуването на 30 г. мазнини. Освен това излишното количество захари не оказва добро влияние на зъбите – увеличава се броят на заболелите от зъбен кариес.

Всички искате да имате стройна фигура и затова запомнете, че борбата с напълняването никога не бива да бъде за сметка на нормалното хранене – на белтъчините и мазнините. Трябва да се регулира количеството на въглехидратите и да се увеличат спортните занимания, физическите упражнения, движението, разходките на открито.

Вместо излишното парче шоколад или торта по-добре е да изядете някакъв суров зеленчук или плод, които са богати на сложни захари, пектин, целулоза, а последната макар и да не се усвоява от организма на човека, е изключително важна и необходима за правилното хранене.

Освен това чрез пресните плодове и зеленчуци вие ще си доставите витамини, минерални вещества и органични киселини. Старайте се да увеличавате използването на пресните плодове, зеленчуци и соковете, приготвени от тях и не забравяйте да приготвите салата, да поставите на масата фруктиера с добре измити ябълки, грозде, круши и други плодове според сезона, с които разполагате в домашната кухня.

2 коментара:

Анонимен каза...

Сладкишите предизвикват хиперактивност

Учените от университета в Саутхамптън във Великобритания потвърдиха, че хиперактивността при децата консумирали сладки неща се увеличава повече, отколкото при онези които не са, предаде Би Би Си.
Британската агенция за контрол върху храните, която е поръчала проучването твърди, че с окончателното решение за забрана на определени съставки в храната трябва да бъде взета на европейско ниво. Случва се децата да страдат от нарушаването на хиперактивността, която се свързва концентрацията и последствията от лошия успех в училището. "След като консумират някой сладкиши или изпият газирано безалкохолно питие, децата стават хиперактивни. Спират да слушат какво им говорите и започват да правят всичко онова което не трябва", споделя родител. И преди родителите са свързвали хиперактивността при децата си с онова което те консумират - сладкиши, газирани напитки и всички видове солети и ядки за залъгване на апетита. Сега вече това потвърждават и учените от британския университет. "Тествали сме изкуствените колоранти, които се съдържат в някой широко разпространени в изхранването на децата храни и не можахме да разберем точно кой влияят върху активността на децата", казва Даяна Бенфорд. Отговарящите за изхранването на децата в училищата и представителите на британската агенция за поддържането на стандарта в храните призоваха доброволно да изхвърлят изкуствените бои в храните на децата.
Информационна агенция “БГНЕС”

Sahrazada каза...

Храните ни са пълни с вредни хранителни добавки, една от тях е Аспартам (Е 951). Това е химически подсладител, който се поставя в различни храни и напитки. Пораженията, които той нанася, са дълготрайни и “тихи” и могат да отнемат 1, 5, 10 дори 20 години, докато се натрупат необходимите патологични проблеми и се проявят първите симптоми. Сега хиляди компании добавят химически подсладители в своите продукти – какао, кафе, чай, безалкохолни напитки и диетични храни. Те се използват дори при производството на витамини и минерали, тъй като са евтини и не оскъпяват продуктите. Това, преведено в долари, са милиони, управлявани от високи постове във властта.
Независимо от множеството изследвания, доказващи невро-токсичното действие на подсладителите, Международната здравна асоциация не е забранила на бременните и кърмещи жени да ги употребяват. По време на бременността в плацентата се натрупват фенилаланин и аспартам от четири ди шест пъти повече от нормалното. Вследствие на това децата, които се раждат, са четири пъти по-сензитивни към тази отрова, отколкото възрастните и са предразположени към затлъстяване. Острото и бързо отделяне на инсулин, което се получава при консумация на подсладители, изтегля глюкозата от кръвта и я превръща в мазнини. Това води до глад за сладки храни и до увеличаване на теглото. Според Американския национален институт на рака, след въвеждането на химическите подсладители в масовото производство през 1984 година, има 10% увеличение на злокачествените тумори на мозъка. Понякога пренасищането с аспартам може да имитира множество автоимунни заболявания като мултиплена склероза, паркинсонова и алцхаймерова болест. Прикриването на истината е удобна за много производители и търговци. Болните хора купуват и повече лекарства, което затваря порочния цикъл и носи огромни печалби на фирмите – гиганти, владеещи пазара. Опасността от появата на силен конкурент на пазара кара висшите държавни служители, свързани с тази порочна верига, да прибягват до непочтени мерки, за да защитят интересите си. Ето защо през 1991 година FDA забрани вноса на използваната от векове като подсладител в Япония билка STEVIA , която е 200-300 пъти по-сладка от захарта и я обяви за опасна. Нещо повече, всички книги, в които се описват качествата на билката, бяха конфискувани и унищожени, включително и сборниците с готварски рецепти, а производството й беше забранено. Голям процент от хората, страдащи от хронично главоболие, преумора, световъртеж, депресия и страхово безпокойство смятат, че това са преходни състояния, причинени от ежедневния стрес. Те нямат представа, че в основата на техните проблеми може да стои приемането на различни храни или напитки, съдържащи вредни за здравето компоненти.
Трябва да следим внимателно етикетите на това, което копуваме и тъй като вредните хранителни добавки винаги се изписват със съвсем малки букви и цифри е добре на пазар да ходим неизменно с лупа!

Публикуване на коментар