23.1.09

Витамини


Витамините са особени вещества, чието отсъствие в храната предизвиква редица нежелателни явления и заболявания в организма на човека. Витамините биват водноразтворими: С, Р и тези от групата В и мастноразтворими – А, Д, Е и К.

В различните продукти, които използваме за храна, се намират не само витамините, но и техните предшественици, т.нар. провитамини, какъвто е например каротинът в морковите. Провитамините в човешкия организъм се превръщат в някои витамини – например каротинът се превръща във витамин А.

Ако в организмът не постъпва системно даден витамин, могат да се получат сериозни нарушения, но значителни отклонения се констатират и при обратния случай – когато се приемат витамини (които предлага фармацевтичната промишленост) в дози, по-големи от потребностите ни. Ето защо приемат на витамини под формата на лекарства трябва да става само по лекарско предписание, тъй като всеки витамин е нужен, но в различни количества за различни възрасти

Източници на витамин А от животинските продукти са кравето масло, жълтъкът на яйцето, черният дроб, някои видове риба и др. От растителните продукти – морковити, доматите, спанакът, зеленият лук, магданозът и др. съдържат каротин (провитамин на витамин А). Като имате предвид, че витамин А се разтваря в мазнини, за предпочитане е, когато приготвяте ястия, да задушавате предварително (в малко мазнина) настърганите или нарязаните на дребно моркови и лук. Това ще спомогне не само да приготвите по-вкусно ястие, но и да го обогатите допълнително с витамин А.

Старайте се, когато ще бъдете помощници на мама в кухнята или когато сами сте заели да приготвите някакаво ястие, да не държите дълго време продуктите на въздуха, богати на витамин А и особено, ако те са нарязани, тъй като витамин А е неустойчив и бързо се разгражда. Това подсказва, че продуктите трябва да се подготвят непосредствено преди употреба, да се държат на хладно, а към ненужните количества да проявявате повече грижливост, като веднага ги поставите за съхранение.

Източници на витамини от групата В са преди всичко зърнените продукти, бобовите растения, жълтъкът на яйцето, дрождите и др. Особено важно е в ежедневното си хранене да съчетаваме белия хляб с типовия или пък с пшенично-ръжения, тъй като последните са особено богати на витамини от групата В.

През зимата или рано на пролет обикновено в човешкия организъм настъпва недостиг на витамин С, което налага през тези сезони да се обръща особено голямо внимание на употребата на хранителни продукти, богати на витамин С.

Те са: лимони, спанак, коприва, ряпа, алабаш, зелен лук, магданоз, репички, марули, картофи, пресни плодове (ябълки, мандарини, портокали). Ако при приготвянето на ястия прибавите магданоз, копър и други пресни зелени подправки, ястията ще се обогатят на витамин С. Но запомнете, че магданозът трябва да са слага винаги накрая, преди поднасянето на ястията, тъй като витамин С е много нетраен и се разрушава не само от топлината, но и от въздуха.

Затова, когато подготвяте необходимите ви плодове и зеленчуци, старайте се да не ги киснете дълго време във вода; да ги използвате възможно най-бързо за приготвяне на желаното ястие, както и да отбягвате повторното затопляне на приготвеното ястие. Ако спазвате тези основни правила, както и ако закривате съда, в който ще варите или задушавате ястието, ще създадете условия за максимално запазване на витамин С.

0 коментара:

Публикуване на коментар