20.2.09

Здравният риск за децата при нередовно измиване на ръцете


Въпреки широката практика на занемарени и неприветливи училищни тоалетни, много малко
внимание се обръща от педиатри, уролози, гастроентеролози, психолози и психиатри у нас на принудителното въздържане на децата да се облекчат докато са в училище. Здравните рискове са свързани както с психическо състояние на децата в училище, така и с риска от заболявания, които могат да се разпространят чрез мръсните ръце и лошата хигиена.

Проблемът с нередовното миене на ръцете се състои в това, че чрез тях се предават причинителите на редица инфекциозни заболявания по кожата и очите. Това става чрез директен контакт с мръсните ръце -децата често си бъркат в носа, очите или си "чоплят" ранички по кожата, което може да доведе до възпалението
им.

Много от болестите, предаващи се по фекално-орален механизъм, също могат да се предадат чрез мръсните ръце. Този механизъм се изразява в това, че във фекалиите на болни хора или здрави заразоносители се намират патогенни микроорганизми причиняващи заболявания и когато те попаднат в устата на друг човек, последният се заразява.

Човек може да се зарази при приемането на замърсена вода, храна или чрез директен контакт на мръсните ръце с устата му. Установено е, че 1 грам фекалии съдържа 10 000 000 вируси, 1 000 000 бактерии, 1000 паразитни цисти и 100 паразитни яйца и може да причини заболяване дори при минимален контакт или
пренасяне.

Някои от най-често срещаните патогени, които могат да попаднат в организма при ядене или пушене с мръсни ръце:

Бактерии:

Staphylococci - микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни смущения, висока температура, гадене, повръщане, диария, кожни инфекции или усложнения от страна на дихателнатасистема.
Salmonella - причиняваща диарии или салмонелоза.
Shigella – дизентерия - поява на кръв и слуз в изпражненията, болки в корема.
E.coli - някои щамове също предизвикват диариен синдром

Вируси

Вируси на остри респираторни заболявания - от групата на рино- и аденовирусите, вирусът на грипа. Освен по въздушно-капков път, тези вируси могат да се предават и чрез мръсните ръце понеже известно време са устойчиви във външна среда и могат да полепнат по ръце, предмети и др. Децата често си бъркат в носа с мръсни пръсти, а вирусите се прикрепят към клетките на носната лигавица, размножават се и предизвикват симптомите на настинка и съответно грип.

Вирусът на хепатит А или т.нар. "болест на мръсните ръце". Разпространението е отново чрез фекално-орален механизъм. Болестта протича с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница, абдоминален дискомфорт, понижение на апетита, гадене и др. Някои ротавируси могат да причинят диарии.

Паразити

Хелминти. Това са чревни паразити, различни видове червеи: тении, кръгли червеи-глисти, чернодробният метил и др. Заразяването става при поглъщане на яйцата им, които се отделят с фекалиите на болни хора. Чревната паразитна инфекция протича с неопределена абдоминална болка; гадене; намален апетит; повръщане (понякога дори на самите червеи); остри коремни болки; загуба на тегло; понякога диария; лесна уморяемост; сърбеж в областа на ануса; повишен риск от други заболявания, изоставане на физическото и психическото развитие и др.

Протозоа. Това са по-големи от бактериите или вирусите едноклетъчни организми, които могат да образуват цисти или вегатативни форми и така да преживяват неблагоприятните условия на средата. Заразяването става чрез замърсена храна или вода, или чрез полепване на цистите им по ръцете и последващ контакт с устата. Ето някои от тях:

Cryptosporidiuм - причинява криптоспоридиоза. Това е паразит, живеещ в червата на човек или животно. Капсулираните му яйца, наречени ооцисти се изхвърлят с изпражненията на болни хора. При поглъщане дори на една глътка със заразена вода възниква заболяване, което протича с диария. То може и да е безсимптомно, при което човек остава заразоносител.

Giardia lamblia - причинява жиардиаза. Това също е протозоен паразит, живеещ в червата на хора/животни. Симптомите са на диария, неприятно подуване на корема, кървава урина и бъбречно увреждане.

Entamoeba histolytica - причинява амебиаза. Когато се погълнат цистите и чрез замърсени ръце, може да се развие дизентерия (диария, крампи, треска, отпадналост) или пък заболяването да протече безсимптомно. В по-тежки случаи, паразитът може да преодолее чревната стена и да порази други органи като черния дроб.

Миенето на ръцете е първият и най-важен компонент от личната хигиена в профилактика на инфекциозните заболявания. То трябва да става след всяко посещение на тоалетната, след контакт с животни, пипане на замърсени предмети, както и преди всяко приготвяне на храна, хранене или пушене.

Източник: http://www.earthforever.org/pics/p13_2bg.pdf

0 коментара:

Публикуване на коментар