18.5.09

Сдружение „Рето Надежда” Не на дрогата!

Искам да Ви представя една неправителствена организация, която е създадена и се развива от хора, за които вероятно някои ще се осмелят да кажат: „Мръсни наркоманчета”, подобно на отношението, което „чистите хорица” се отнесоха към децата от Могилино, към пробитите котки или към други „мръсни неща”, с които занимавам „чистите ви необезпокоявани мозъци”. Става въпрос за Сдружение „РЕТО Надежда, Не на дрогата”. Сдружението е регистрирано в Софийски градски съд, ф.дело № 12297/2000, Дан.№ 2224118204, БУЛСТАТ № 130453915.

Всеки, който желае би могъл да провери законността на това сдружение. Казвам това, защото според текстчето на една стара чалгаджийска песен: „За кокошка няма прошка, за милиони, няма закони”.

Сигурна съм, че много ще си направят труда да проверяват по съдилища това Сдружение, същевременно, ако случайно забележите, че популярните снимкови герои „братя Маргини” застрелят случайно някой невинен в поредната мафиотска вендета, отнова ще има медиини заглавия: „ Свидетели се страхуват да говорят.” И така нека да не натоварвам повече материала с разсъждения и да Ви представя сдружението, дословно, така както е напечатано върху брушурата, която открих в пощенската кутия на апартамента си.


„Безплатно!!!
Събираме по домовете всичко, което е в добро състояние и може да ни бъде от полза.
Електроуреди
Мебели
Книги
Скрап
Дрехи
Храна
Тоест, почти всичко

София 02/980 21 43
Пловдив 03101/2725
Бургас 056/89 88 61
E-mail:bulgaria@asociacionreto.org

Благотворителни Центрове за подпомагане на Наркозависими.
Нашата основа е Християнска. Нашият водач е Библията.


Здравейте,
Ние сме момчета и момичета от сдружение „Рето Надежда” и искаме да Ви кажем, че се борим, до колкото ни е възможно, срещу употребата на всякакъв вид дрога. Основното ни усилие е в подпомагането на момчета и момичета, които постъпват доброволно при нас. Къщите ни в България са в градовете София, Пловдив и Бургас и с Божията помощ просперират ден след ден. С тази брошура Ви насърчаваме да ни съдействате. Както постъпването, така и пребиваването в нашите центрове е абсолютно безплатно. Ние се самоиздържаме чрез следните дейности:

-Почистване на автомобили;
-Транспорт на мебели, вещи и др;
-Пране на килими;
-Продажба на мебели;
-Събиране на ненужни за вас, но използваеми вещи;
-И други по ваш избор.

Нови услуги: 0885 726 787
-Почистване на офиси и апартаменти;
-Тапицерски услуги

Всяка помощ, която вие ни оказвате чрез работа или по друг начин е насочена към подпомагането на хора, които търсят изход от проблема със зависимостта.

Посетете ни в Магазини „РЕТО” вещи втора употреба.
Бул. „Стефан Стамболов” 16
Тел: 02/ 980 21 43”
******

Вече чувам как „чистите ви непокварени душички” започват да си задават въпроса: „И как ще им се доверя, ами ако ме оберат, да ги пусна в дома си да почистят и да изнесат покъшнината. Да ги допусна до входната си врата, за да им дам старите си парцали, ами те ще ме наръгат с нож и ще нахълтат да изнесат покъшнината....” И т.н. и т.н. и т.н.......

Така е драги съграждани от нашето несплотено, неангажирано, недоверчиво, но с претенции за „граждански позиции” общество. Няма да призовавам да им се доверите, това е въпрос на личен избор, на възпитание, на позиции и мнения.

Само ще отбележе, че повечето от нас изхвърлят парцали и боклуци, че дори и храна на сметищата, без да си даваме сметка, че тези ненужни за нас уялите се, но вечно недоволни и мърморещи са нещо, което в Европа се нарича благотворителност, прилича малко на думата благородство.

В Европейските държави разполагащи със завършени граждански общества, нещата които се изхвърлят на сметището и които наистина не стават за абсолютно нищо са твърде малко. Също така искам да знаете, че тази инициатива на Сдружение „Рето Надежда” не е българска, не сме открили и няма да открием топлата вода, както и няма да открием и нищо друго съществено. Тази инициатива е създадена по европейски модели, а вие се гордеете с европейското си членство и ценностна система нали така?


P.S. Няма да проверявам материала си за правописни грешки, сигурно има, разбираемо е. Защото пиша за грешките на „европейското ни общество” и се вълнувам с не положителни емоции.

22 коментара:

Маргарита каза...

Тази статия е едно потресаващо обвинително слово. Засегна ме дълбоко. Тъкмо си “хапвах” за вечеря и залъкът ми ми приседна. Задавих се от болката, която предизвика темата. О, спокойно можех да си кажа: “Това не се отнася за мене, защото аз и тук така и така, и там така и така....Значи съм невинна". Не не съм! Не може да сме невинни, когато се примиряваме със страданието около нас. Живея в град, в който преди 20 години хлорът от един “братски “ завод убиваше децата ни. Виехме и крещяхме от болка, но държавата не направи нищо. Тогава ние въстанахме. Митингът, който отганизираха майките, беше героизъм по Онова време. Но сега се обръщам към спомена и виждам, че този героизъм се опря на човешката съпричасност. Защото се намериха достойни българи, които не живееха в нашия град и можеха да си кажат отвратителната родна поговорка: “Е, дето падне, там гори...” Но те не заспаха спокойно, а организираха комитет за защита на града ни, макар че живееха далеч от кошмара. Няма да забравя това. Не искам съвестта ми да заприлича на спокойно зеленясало блато. Наркоманите не са престъпници. Те са Нашите болни деца. Длъжни сме да им помогнем! Ще направя каквото мога. А вие?
Благодаря ти, Sahrazada, че ме разтърси!

Юлияна каза...

Забравих да ви кажа, че в нашия блог до пощенските кутии поставихме един кашон. С това искахме да намекнем на европейските ни съседи, които иначе изхвърляха брошурите от пощенските си кутии направо на пода или в асансьора или по стълбищните площадки да пазят чисто входа, в който живеят. Когато вчера намерих тази брошура на Сдружение "Рато Надежда" в пощата си, хвърлих поглед и в кашончето, повечето бяха изхвърлили брошерките там. Сигурно някои дори не са я и прочели.

Аз днес разгледах в нета и видях, че тези момичета и момчета си нямат сайт, а може и да си имат, но аз да не съм видяла. И ми хрумна да им пиша и да им предложа да им направя БЕЗПЛАТЕН сайт с Гугъл сайтове или с блогспот както е Шехерезада, но лично аз не го харесвам като начин за правене на сайтове. Повечето от вас като потребители харесват моите сайтове, разбира си професионалистите имат сигурно доста забележки макар и да си мълчат. :) Та си мисля, че мога да изработя един сайт за Сдружението, ако желаят и дори да го оптимизирам също безплатно. Може би само ще помоля в техния сайт да има линкове към моите и едно малко банерче. Като се има предвид какви са цените за професионална изработка на уеб сайт тези момчета и момичета едва ли ще съберат скоро средства за рекламна кампания в интернет, а това ако го имат доста ще подпомогне тяхната инициатива. Та това си мислех днес докато си оправях моите сайтове и развалените неща по тях. Просто го споделям с вас, не съм решила още че ще им пиша, не за друго, но не се чувствам никак уверена да правя сайт за друг освен за себе си.
Ще помисля.

Юлияна каза...

Здравей, абсолютно съм сигурна, че са добри хора и сигурно са много по-добри от повечето хора, от тези които кзават, че са престъпници и т.н. Нещата с наркотиците са страшни, спомням си един случай на едно момче, което майка му с едва събрани пари (защото той е разпродал почти цялото имущество) го изпраща на лечение в комуна в чужбина. Момчето преминава успешно лечението няколко месеца и се връща здрав млад човек в България. Няколко дена само след това започва жестоки тормоз от страна бившите наркодилъри. Звънят му на вратата по няколко пъти на ден, по телефона. Той ги отпраща. Те продължават, започват да звънят на вратата през ноща, през 30 минути по телефона. В момента в който излезе на улицата веднага се залепва за него поне един наркодилър и му предлага доза без пари. Момчето и майка му са подложени на такъв психически тормоз, че се стига до там да спре да излиза изобщо от вкъщи, изключват телефона и прерязват жиците на звънеца. Седят на тъмно вечер, защото щом светнат лампата и наркопласьора се качва да чука на вратата. Полицията в общи линии не помага с нищо. Друг е въпроса защо, няма да обяснявам това, но почти във всяко районно полицейско управление си има полицай, които работят както с проститутки така и с наркодилъри и печелят от това. Нищо ново под слънцето това го има във всяка държава не само у нас. В крайна сметка момчето се обръща към свои добри приятели от времето когато не се е занимавал с дрога - яки момчета - спортисти, какъвто и той някога е бил и те на няколко пъти счупват някой и друг нос на наркодилърчетата (меко казано), с което тормоза приключва. Сега това момче има семейство - съпруга и две деца, изглежда и се чувства много добре, майка му е щастлива баба и всичко при тях е наред.

Не искам да плаша никой с тази действителна история освен тези, които си мислят: "Ще пробвам само веднъж, какво толкова?"

P.S. Ако решиш да продължиш да участваш с коментари в този сайт бих искала да те помоля да пишеш на кирилица. Благодаря ти предварително.

И ще ти пиша тези дни, но ако нещо се отплесна, ти винаги можеш да ме потърсиш на alisia361@abv.bg Ако искаш да поговориш с някой или да споделиш нещо.

Юлияна каза...

Коментара между моя и този на Маргарита беше изтрит поради оставени пощи на някаква личност, с която не е желателно да се общува. Особено пък в сайт като този, в който има деца! Не съжалявам, че се свързах с човека, който си беше оставил мейлите, за да му пишем. Това ми показа, че неговия коментар трябва наложително да бъде изтрит! Получих някакви заплахи от рода на "ти знаеш ли кои са ми родителите..." и прочие глупости, които се пазят надлежно на сървърите. Жалко, че една хубава идея като тази на Сдружение „Рето Надежда” Не на дрогата! Беше осрана от хора: "Да! На дрогата!" Мене трудно ще ме уплашите или подведете със сладки думички: "който иска да ми пише на...."

А колкото до заплахите, живеем в държава, в която има закони и заплашването дори и по интернет е престъпление! Не съм вчерашна и познавам добре законите! Така че опичайте си акъла!

Unknown каза...

MOJE LI DA MI KAJETE KAK MOGA DA ZAMINA V 4UJBINA 4REZ RETO-NADEJDA ZA ITALIA,IPANIA ILI KADETO I DA E ZA6TOTO V BG NQMA DA USPEA PROBVALA SAM HILQDI PATI TUK I NE STAVA.AZ SAM NA METADON 4 GODINI,A AZ SAM NA 25G.,MOLQ VI KAJETE MI

Sahrazada каза...

Здравейте, за съжаление аз няма да мога да ви помогна, защото съм твърде далече от този сериозен проблем и от успешните начини за разрешаването му. Не искам да ви лъжа и да ви заблуждавам, защото виждам, че имате силно желание да се излекувате. Намерих този сайт: "Майки срещу дрогата" ето адреса

http://antidrugbg.com

Мисля, че там ще могат да ви отговорят на въпросите, които ви вълнуват. А аз от сърце ви пожелавам успех в тази трудна битка.

Анонимен каза...

:) 0885 860 706 това е номер в бургаската къща на РЕТО,момчетата ще ви пренасочат според района в който живеете.Аз лично не съм на мнение,че главен фактор за рехабилитацията е напускането на държавата.Прекарах 2 години в пловдивската къща.В момента съм чист от близо 6 години и се радвам на щастлив живот изпълнен с трудности,тъга проблеми,отхвърляне и т.н......

Анонимен каза...

И все пак, ако някой наистина иска да замине в рето в чужбина, мога да му помогна, тъй като имам връзка с рето Испания, където съм била 5 години. Става дума и за момчета и за момичета, защото моя мъж също е бил в рето Испания и също продължава да поддържа връзка с тях. А ето и как да ме намерите: lia82@abv.bg, skype:evjn316 ili skype:bondad_7.1, a moje i napravo 0893593069

Todor & EmiLiya каза...

tozi posledniq anonimen s komentara ot 27.09.2010 tova sme nie.....

Sahrazada каза...

Здравейте Тодор и Лия, приятно ми е да се запознаем. :) Благодаря ви за коментарите и за искреното желание да помогнете. Искам да ви пожелая много здраве, обич, късмет и сбъднати мечти. Нека семейството ви да бъде здраво и силно и да се пребори успешно с всички трудности.

Юлияна

Todor & EmiLiya каза...

:) и на нас ни е приятно. Много бихме се радвали, ако успеем наистина да помогнем. Виждам, че тук пишат и хора, които имат нужда от помощ, а на нас на времето, преди повече от 7 години ни беше оказна тази помощ и Слава Богу! Днес, вече живеем един щастлив живот, изпълнени с благодарност, но никога не бихме могли да забравим, какво сме били, колко беше мъчително и как безизходно изглеждаше всичко... Изход има и за нас би било истинско щастие, да помогнем на хората с нашия бивш проблем - наркотиците...

Рето каза...

Здравейте на всички . Ние сме от Рето- България и в крайна сметка ако някой има нужда от помощ да потърси директно нас,защото за постъпване в Рето не са необходими връзки,а просто да звъннеш на тел. 02/9964148 или на retosofia@hotmail.com. Скоро и на www.retobulgaria.org.
Благодарим за разбирането.

Todor & EmiLiya каза...

Отговарям на РЕТО.
Хората, които се обръщат към нас, са хора, които първо са звънели на вас, но това, което вие сте им предложили е да ги настаните в РЕТО БГ. Вие не предлагате като алтернатива заминаване в рето в някоя друга държава. Знам какво ще кажете "ако някой иска да се оправи няма значение дали тук или там". Да, обаче практиката показва нещо по-различно. Много по-трудно е да устоиш, когато си на два часа път от дома си, отколкото когато те делят хиляди километри. Може би самото рето би трябвало да си смени малко политиката и да започнат да идват в БГ чужденци, а нашите да ги пращаме в чужбина.
И друго.Защо да не е необходима на някого връзка, ако в търсенето си стигне до нея? Ние даром сме приели и даром даваме. Нито взимаме комисионна, нито търсим нещо. Искаме да помогнем и слава на Бог, че ни употребява. Защо трябва да имате против "връзка", която има за цел да помага на хората, както предполагам и вие? Защо смятате, че само вие сте правите, а останалите вървят против вас? И ние сме в същата посока и със същата цел! Нека си сътрудничим, а не съперничим, защото в крайна сметка е важно хората да са спасени, а не кой и как им е помогнал...

Анонимен каза...

imam nujda ot pomo6t ,vseki otminal den go osuznavam i vupreki tova sam ne si pomagam a si vredq ,4ustvam se mejdu dva svqta ediniqt az i semeistvoto koeto nemoga da pogledna drugiqt az i lo6itte mom4eta i gadnite narkoman4eta.iskam da znam kade moga da otida na nqkoe mqsto kadeto da mi pomognat i da opravq jivota si .az sum na 22 mislq si 4e imam nqkakvo bude6te.vupreki 4e v momenta ne vijdam ni6to samo sre6ti s dilari ,krajbi dori si milsq i za obistvo.nz kvo da pravq ako ima nqkoi da mipogne .

Sahrazada каза...

С цялото ми уважение към пишещите по тази тема (статия) искам да ви уведомя, че тя ще бъде заключена и повече по нея коментари няма да се публикуват. Причината е, че се намираме в сайт за деца и детски приказки, а не в сайта на Рето Надежда или в друг подобен сайт, който обсъжда въпросите свързани с наркотичната зависимост. Поради тази причина се противопоставям на изместване основния фокус на сайта, който е различен от обсъжданата тук проблематика. По повод последния коментар на момчето нуждаещо се от помощ ще отбележа, че в коментарите е предоставена достатъчно информация за търсещите помощ и подкрепа. Телефони, адреси и прочее. Също така правило на сайта е да не публикува коментари на латиница, така че бъдете така любезни да се съобразите с това изискване за участие и по останалите статии.

Желая ви успех в начинанието и бъдете здрави!

Todor & EmiLiya каза...

Разбира се, че щом блога е за деца, тази тема няма място тук. Моля само, ако знаете как да прехвърлите темата към нашия блог, да го направите, защото аз не знам как, а нашия блог е създаден именно, за да помогнем на хора с горе споменатия проблем. Благодаря за пространството във Вашия блог и предварително благодаря за съдействието Ви.

Sahrazada каза...

Съгласна съм с вашето предложение, разгледах и вашия блог. :) Може да се направи следното - копирайте и пействайте статията, която обсъждаме във вашия блог, като в края на материала сложете линк с източника, тоест http://sahrazada.blogspot.com

Аз няма как да го направя, защото нямам достъп до паролите за публикуване във вашия блог. :)

Todor & EmiLiya каза...

Ето мисля, че го направих, поне до колкото разбрах как става... Отново БЛАГОДАРЯ!

Анонимен каза...

Здравейте.Моята дъщеря е10 год.в РЕТО Испания.Мога да кажа,че ако не беше тази асосиация,и не бе заминала,то сега нямаше да е сред живите.Стига да можете да приемете БОГ в сърцето си,ще разбете че има смисъл да се живее.И в Бъгария да сте,иматели желание,вярвам ще бъдете,не това което сте в момента-безпомощни.НАПРАВЕТЕ ПЪРВАТА СТЪПКА-ДАИТЕ НЕЩО ОТ СЕБЕСИ. НЕКА БОГ ДА Е С ВАС

Анонимен каза...

Момчетата са страхотни, може да им се има пълно доверие и вършат страшно много работа срещу много скромни средства!

Анонимен каза...

Рето е едно от малкото места където може да се чуе истинско Божие Слово! Благословено място! Това се вижда и в живота им.Естествено и те си имат своите трудности и слабости, но целта им е да се оставят в ръката на Бог.
Ако има някой проблеми с наркотици, алкохол и др. подобни, Рето е мястото, а дори и да няма подобни проблеми никой няма да бъде върнат - стига да е сериозен.
Аз съм имал подобни проблеми около 14 години.Оправих се на вън. Но пак Бог ми помогна.Но ако имаш проблеми не си играй с живота съветвам те отиди в Рето.

Анонимен каза...

Важат ли още услугите ви

Публикуване на коментар