31.1.10

Ървинг Талбърг – “детето чудо “ на Холивуд

Талбърг е чудо по отношение на продуценството в Холивуд. Считан за прототип на съвременния продуцент. Смята се и че е прототип на главния герой в романа “Последният магнат” на Френсис Скот Фицджералд. Ървинг започва кариерата си, като секретар в студиото “Юнивърсъл”. Но благодарение на личностните си качества има шеметна кариера – издига се до главен мениджър.

Дори съществувал анекдот, че му е назначен отделен счетоводител, който да подписва чековете вместо него, тъй като нямал навършени 21 г.

През 1924г когато няколко компании се сливат в “Метро-Голдуин-Майер, инвеститорите настояват работата да бъде следена от независим експерт. За такъв е назначен именно Талбърг. Като инсперктор на продукциите имал пълен контрол върху всички продукции.

Той създава анкетните карти, които се раздават на зрителите, за да вписват мнението си за декорите, костюмите, артистите и филма, като цяло. Както е и негова идеята за предпремиерните прожекции.

Въз основа на отзивите в анкетните карти, той преснимал някои сцени. И без колебание премахвал някой герой, нехаресван от публиката или променял финала на филма, следвайки желанията и.

Талбърг имал усет за границата между бизнеса и изкуството, следвал интуицията си, но се съобразявал и с чуждото мнение. Освен на умението да долавя обществените настроения, той рачитал и на актьорските таланти.

Лично ръководел кариерата на Грета Гарбо, Джийн Харлоу, Кларк Гейбъл, Спенсър Трейси, комиците братя Маркс. Възползвал се от услугите на режисьорът на “Отнесени от вихъра” Виктор Флеминг. И на писателката Анита Лус, авторка на чудесните реплики между отделните сцени на немите филми и на “Джентълмените предпочитат блондинки” – книга, по която е направен филма с Мерилин Монро, а Мадона използва сцена от него за клипа на “Материално момиче”.

Талбърг страдал от сърце и му се наложило да намали професионалния темп. Но за съжаление, през 1936 е повален от пневмония и умира на 37 г. На следващата година Академията за филмово изкуство учредява награда за продуценти на негово име.

Филмирана е книгата “Последният магнат”, в главната роля Робърт де Ниро. И днес продуцентите следват неговите методи на работа – държат на бюджетите, съобразяват се с вкусовете на публиката и възприемат идеята за предварителните прожекции.

"Стоте най-влиятелни личности в киното"
Скот Смит.

0 коментара:

Публикуване на коментар