28.11.08

Глоба до 5000 лева ако детето ви е навън след 20 h


Децата до 14 – годишна възраст няма да могат да излизат от вкъщи след 20 часа, ако не са придружени от родителя или настойника си - съобщава вестник Телеграф. Това е записано в ремонтирания Закон за закрила на детето, приет вчера от правителството.

Тинейджърите между 14 и 18 годишна възраст, задължително трябва да са с възрастен придружител, ако са навън след 22 часа, решиха още министрите. Ако родителите не могат да придружават детето лично, те са длъжни да го пуснат навън само с друг възрастен, който трябва да е душевно здрав.

За деца до 12 годишна възраст законът е още по-строг – те не могат да бъдат оставяни без надзор и грижа, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Ако родителите нарушат тези разпоредби, глобата варира от 300 до 5000 лв. Друг акцент е въвеждането на още по-строга забрана за предлагане и продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца. При подобна постъпка глобата е от 2000 до 4000 лв. Според експертите така ще се създаде специална закрила за непълнолетните, докато са на обществено място.

0 коментара:

Публикуване на коментар