12.11.08

Копнежи по Май '86

/или още абитуриентско/

Този разказ дето е тука си е само за лексикон:
Да се чете с усмивка J

Автор: Меричка

- Ми, помислете за това момиче - глухо до мен достигаше гласа на Мария, (или още Миче) най-свежата жена, която познавах дотогава (лека и пръст), живееше на полуетажа над нас. Съседка за чудо и приказ - мила, усмихната, малко клюкарка, но то без кусури не може... Уважението ми бе подсилено и от това, че движеше перфектно нещата си, въпреки поставения преди години пейс-мейкър, въпреки диабета и инсулиновите инжекции. Беше дошла да разкаже най-новата рецепта за кекс с врящо прясно мляко. Така си е, ходи, научи нещо и хоп да го разкаже, а защо не и покаже... Баща ми (също лека му пръст) и беше налял една малка мастика и разгорещението в този дъждовен май беше пълно (хайде да не си припомняме 26 април). Че и мен си ме очакваха и вълнения около завършването. Неведнъж беше засягала тази тема – младежкото ми акне, хормоналното ми развитие, нуждата ми от “активен” животJ като истински загрижена съседка:

- Откога ти казвам, адашке, трябва ти “приятел” – сериозен! Момиче! – и ме гледа от упор с черните си, маслинени очи, дяволито.

- Да, бе, за Мария, „бабо” Мери – кой ли ще се намери – на шега го обърнах.

Склонна бях да я послушам, та веднага и се усмихнах! Доста неща знаеше от живота жената, отгледала беше сама две деца, радваше се на внуци, оправна, не изоставаше в нито едно отношение. Не мислех много бързо да изпълнявам съвета и, животът беше пред мен – абитуриентския ми бал наближаваше, обожателите ме “наобикаляха”, но... винаги има едно “но”. В ”сгледата” упорито се беше включила сестра ми, сякаш щяхме да избираме някой за нея – този капризен “фъстък”... Май е добре да Ви припомня приказката за цар Дроздобрад:

***
“Фъстъче” я наричаше Цеко. Ден не минаваше без да си направи репетицията – кавалджия беше във ансамбъла – много придирчив и педантичен. Живееше на по – долния полуетаж и когато засвиреше, звуците блажени достигаха и задминаваха и нашата входна врата. Винаги съм живяла с музика, много народни песни и хора бях научила за двете години, откак се познавахме, а преди това – още повече. Понякога звънеше на звънеца до входа или по домофона да си прави шега с мен – подаряваше ми с театрален поклон “неговите” цветя (много почитателки, бе тоя!) от концерти, или уж минава за рецепта за кисело зеле, уж за нещо друго. Пък и му трябвала вода да си измие “Ладата”, защото прозорците ни бяха току до входа на блока, а оттам до паркинга нямаше кой знае колко разстояние. И аз какво да правя – разпъвах маркуча.
Онази, дребната, ненадприказвана:

- Ти си, казва, заслепена от “честните му сини” очи. В кой век живееш?
Како, музикант къща не храни, пък и помисли само какви пари за ток ще харчи?

Щото то толкова суетен и чистник – ютията у тях не спираха, докато не му биваха изгладени всичките катове дрехи за поредното турне, а турнетата - те се случваха начесто.
Готвеше Цеко прекрасно, сам се беше научил по пансионите. Хубаво медковско винце винаги разливаше на гостите си от една чиста, (ама до блясък) кана. Като видеше, че яката на ризата му не е изгладена или избелена по правилата, тръшваше вратата и сестра му наново - над легена и дъската за гладене, суета такава... Ами никак немаловажен кусур – те Девите са си такива, още повече със седем години над мен... ауууу, Леле-мале!

***
Нашите сериозно се бяха вживяли в ролята на “сватовници” и като малко се поогледаха, намериха Васката, момче от нашия си край, възпитано и трудолюбиво, той да ми стане „приятел”. Ама то намереното не е като това, за което сам воюваш :

- Е, мама, - смееха се очите и – ще те носи на ръце, баща му зъботехник, майката – счетоводител – осигурена ще си отвсякъде.
- Ама, кой е казал, мамо, че нещо ще стане...?

То, хубаво, ама пак се намести дребното:

- Како, ами той има “котешки” очи – почна тя да играе по “параграфа” външен вид.

Е, какво толкова – прекрасни, зелени очи... Поизлязохме на два пъти с неговата кола – “Лада” ли, “Жигули” ли имаха, не помня. Наслушах се на оркестри на живо, на гайди (покрай приятеля му от Детско-юношеския). И с него – на камък! Човек, с прилична работа – тръгнал да щурее с някаква пикла 5 години по-надолу, той пък – Козирог.

***
Нали знаете, случва се и така, ти си луда по някой, а той пък нехае и за теб не ще да знае.
Та това беше съседа ми от отсрещния блок. Тошката. Типичен възпитаник на Механотехникума, в кв. “Устово”, те там само за рок и брейк - купони мислеха. Всяка сутрин по пътя за автобусната спирка за към училище се засичахме. И нито веднъж не поздрави. Знаех, че е по партитата: светски човек, събираше компании в стаята си (срещу моята) до късно по нощите. Аз нали съм въртокъщницаJ въобще не залягах над уроците, те сами си влизаха, където трябва, а само се докарвах на прекалено работлива. То и уборка правех иззад блока, малее.
Естествено сменях по-често фолклора с “Радио” на Куин (полски магнетофон “Унитра” , с какво по-“корекомско” да се изфукам), с Бийтълсите, Джордж Майкъл, Оскар Бентън и още “парчета” от 80-те. То бива надменност, бива, ама... И систъра ми за него:

- То хубаво, како, ами за какво ще си говорите – за двигатели с вътрешно горене, за бутала и скоростни предавки... бре, накъде бие... дребната?

“Ти ли ще ми кажеш, малката – мисля си наум. Аз нали съм, божем, “шиВачка”, завършвах УПК в “Дървото” – за гърбични механизми, за совалки, те за туй... миличка”.

***
По онова време се бяхме разгорели и на тема шефство с едни свързочници – “старите” двугодишни войничета от Н-ското поделение на “Каптажа”. Много опасни момчета. Организирахме си посещения на театрални постановки, излизания по тържества за Нова година, за Първа пролет (цивилизация да усетят). Как не – винаги и при всички случаи – уважение към войската, и особено към един от нея! Нино, и той като мен комсомолски секретар, ама според нашите от “кекаво” и бедно семейство, се беше прицелил след казармата да следва МИО и не къде да е, а в Москва – заляга над географията и руския. Телче – човече, упорито, ейй! Знаех, че ще го приемат, и че цял живот ще е борбен и ще преследва целите си, защото неволята учи! Ами нямаше тогава ни Орхан Мурад ни „Батальона”, ни „Уволнение” – затова пък имаше „Братя по оръжие” , „Войник на съдбата” и примерно „Алфа Вил”.
“Оценителя”, обаче каза, не давал оценка “К”, че ми се и присмя:

- Той има, какче, “пилешка” уста.

„Ма как така, кака, успя да видиш това, като момчето си носеше добре поддържан мустак? Много си имаш идея от откраднати целувки “под мустак”, кога ще ти уври пипето...”

***
Казах си най-накрая: Време е да взема нещата в свои ръце. Хем "баба" Мария ще спи спокойно, хем и аз ще съм доволна. То се е видяло, че оттук-оттам... и да ме “подбутват”... няма да стане. Издебнах мама да отиде на курс в Стара Загора, а татко в Симеоновската школа. И на “фъстъка” се зарекох ни дума, ни нищо! Гроб съм... в такива моменти.
Стажът ни в предприятие “Слънце” беше продължителен - цели два месеца - от 16.03. до 16.05, и в дипломите ни вече пишеше “Оператор в шевното производство”. То тогава нямаше ООД-та, АД-та и такива работи. Едно постановление ли, указ ли – №56 имаше, все го бърках с материала дето за политическия трябваше да чета – за Пленума 56-тата година, Априлския J. Почти ми бяха присъдили 7-ми разряд, а и ударници си бяхме всички. Бях говорила и с шефа да ми финансира следването – четири години за дизайнер и ето ти: ново пет. Завъртя се наоколо Юлиян, Гоцеделчевски юнак напет. Подготвяха разширението на предприятието и новия кроялен цех. И той – с една количка пясък ми засече пътя към портала. Още два-три дена заглеждане по цеха и кафетата, и дойде „заветен” час – покана за дискотека.

***
И сега още дежурна порция смях:
Тогава още работеше комплекса в театъра.
Там бяхме с него, без компания от приятели.
Луди танци – “Модерн Токинг”, “Си Си Кеч”,
абе “Да спрем влака...” с една дума...
и от коняче-две, главата ми се завъртее.
Той, разчитал явно на това –
да съм с помътена глава.
А уханни люляци току що нацъфтели...
Майски сняг се рони в нощите бели.
Аз пък от “цербера” скрих,
как горещи целувки пред дома му дарих.
Не Ви разправям още,
че бил се хванал на бас
с моите дружки, че само за час...
Там, значи... в хотела,
ама язе нали съм с кратуна дебела.
Отбивам свирепи юнашки атаки,
да беше погледнала отнякъде, каки!
Това си е, казвам Стрелец,
в изкушенията писал се спец.
Че баса безсПорно загуби,
а и моите „чувства” погуби...
Сега гледам го – за трети мандат,
(тоя бил голям тарикат),
... че се цели отново за кмет.
Ех, кака, ех, малката,
къде ли е крие и твоя късмет...?
Ами като си нямаш акнеJ,
ще го търсиш твоя и зад деветото дере...

П.П.:
Е, познайте, кой бе много мил,
там под шпалира, под дъжда,
и на първия ми бал, в нощта,
смутен, ми поднесе карамфил!

Рускиня, милия, после доведе,
за зла съдба се и разведе!
Със жокерите съм дотука,
(ех, слабост – женска дяволия,
до дъно чашата ще пия...)
нали, а уж, говоря – не ми пука...!

16.05.2007год.
Да му честитя Рождения Ден!
Голяма чест е днес за мен!
Докато го редактирах снощи,
отпивах за твое здраве, РождеНика!

„Най-више волим отсмех твой,
любави моя, животе мой.
Отсмехами душу грееш,
най-лепша си кад се смееш!”

4 коментара:

Sahrazada каза...

С удоволствие преработих този коментар на статия, защото ме върна в моите лексиконски времена. Наистина тогава нямаше голям избор на музика, слушаше се Сиси Кеч, Саманта Фокс, Сандра и най-вече сръбска музика по ВЕФА-радио. Да имаш касетофон си беше направо хай лайф, за видео...като индианец пишеща машина, незнаехме що е това. В дискотеката пускаха само срущу лична карта и навършени 16 години. Диското затваряше в 21 часа зиме заради вечерния час и в 22 лете пак заради вечерния час. С майка ми Овен така и никога не се разбрахме по тези теми, тогава. После направих една уникална изцепка и жената каза: "браво вече си голяма стой на улицата от сутрин до вечер". Имах си известни взимания и давания с детската педагогическа стая, там ми спекоха пикливото задниче и май станах примерна пионерка и комсомолка. В действителност не станах, само започнах да хитрея и да си въобразям, че мога да излъжа всичко и всички, цялата система. Не успях втората ми голяма изцепка ми остава психическа травма за цял живот.
Не обвинявам системата дето беше, спрях да обвинявам и майка си, че не е била добра майка, започнах да виня себе си и това не помогна. После следваха депресиите, антидепресантите, алкохола, цигарите...Но това сигурно са глупости не подхаждат на Шехеразада да ги разправя тези приказки или пък подхождат. Това са съвременни приказки и цар Шахриар знае, че Шехеразада от 20-21 век няма какви други приказки да разказва освен тези.
Моя абитуриентски бал беше най-тъпото нещо, което не очаквах да е тъпо, но си беше супер тъпня. Отбелязахме великата дата на 21 май 1990 година или на 23 беше. Не помня, дори и снимки нямам от това събитие. Бяхме някакви натруфени чучела с много грим, с много парфюми и нещо се радвахме. Няколко месеца преди това се беше случила друга велика дата 10. 11. 1989 г. Всички бяхме свободни, вече можеше освен Сиси Кеч и ВЕФА да слушаме и Мадона и разни там други дзвезди. На предишния набор на бала (71 г. родени) имаха ограчения 1 бира, 50 гр. водка в ресторанта и там мешани скари и танци. Вхарваха си още алкохол тайно - мъжете в чорапите малки плоски шишенца. Не точно мъже, но 18 годишни пубери. На входа учителите ги проверяваха като за оръжие и по чантите на пуберките ровеха. Обаче не и по чорапите. Така е то който е гледал каубойските филми от онова време знае къде се крие пищовчето или ножа в чорапа под панталона. То и сега Холивуд използва този стар и изтъркан вече трик.
Нашия набор - 72 година раждани вече нямахме този проблем, учителите симулираха някакви проверки, но като цяло спокойно си поръчвахме алкохола в ресторант Родина, на сервитьорите, че и бакшиш оставяхме. Баровци ще рече това, ама с парите на мама и тати от сбираните заплатки за бала на лайнарчето. Щото то като дойде демокрацията предишната година заплатите си останаха същите като по време на тоталитарния строй. Поне на майка ми не я вдихнаха, но и вдигнаха цените. Както и да е едно детенце си амаше изпрати го на бала подобаващо. С много радост за пред комшиите и с много тъга в очите за пред близките.

Много съм вредна, когато настроението ми е отвратно както сега. Няма какво да пиша съжалявам в собствения си блог. Знам и че съм човек на най-големите крайности - или правя шоу и всички се смеят със сълзи или създавам кошмари и всички плачат със сълзи. Казват, че това е таланта на актьора да разсмива и да разплаква. Като второто винаги е по-друдно, така казват големите актьори като Марлон Брандо и Ален Делон. Аз пък се сетих за песента на Васил Найденов - Клоунът. Помните ли я?

Превива цирка кръглият си гръб
щом клоунът танцува неуморно
но външноста излята във калъп
разпада се в тясната гримиорна
На масата е другото лице
разтегнато от смях, наивно бяло,
а истинското в двете му ръце
пред матовото тройно огледало,
а истинското в двете му ръце
пред матовото тройно огледало
Клоунът след часа чай
си тръгва, тръгва уморен
изгубва се в прегръдката на мрака
Клоунът сега е пак
съвсем, съвсем обикновен
До утре, до утре, до утре,
до утре вечер в другия спектакъл
До утре, до утре, до утре,
до утре вечер в другия спектакъл
Той пак е сам говори без слова
с предметите от своята окъжност
бе писал някой нещо за това,
че клоунът винаги е тъжен
Макар че не на всеки този свят
безценното предимство е донесъл
изкуството да бъде вечно млад
и през сълзи дори да бъде весел,
изкуството да бъде вечно млад
и през сълзи дори да бъде весел

Анонимен каза...

Поздрави, Камино!
"После следваха депресиите,антидепресантите, алкохола, цигарите..."
При мен подобен срив трая четири години, докато си родих дъщерята - "криза на младежката възраст" било... изпонаучих всякакви имена на лекарства и т.н.
На 30.05.2004г. /31 май - ден без тютюнев дим/ отказах завинаги цигарите и предусетих, че ще бъда възнаградена - и така четири години пиша за този, който не идва!

Анонимен каза...

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е сякаш няма чудеса. Другият е сякаш всичко е чудо." Алберт Айнщайн

Анонимен каза...

Чудесата, вярваме в тях, защото така са ни учили. Пораснем ли разбира ме, че всъщност чудото е как преживяваме всеки миг хубав и лош, как намираме сили да се изправим, когато сме паднали. Как всеки ден откриваме по нещо - кошмари, чудеса!

Публикуване на коментар