23.11.08

Слънце


Слънцето не само стимулира цветята да растат, но снабдява растенията с хлорофил и ги оцветява. Колко еднообразен и скучен щеше да е този свят без червенита рози, жълти кукряци и розови петунии! Слънчевата светлина спомага също така за образуването на летливи масла в цветята и плодовете и обогатява и насища техния аромат – да се разпръсва из въздуха чрез въздушните течения, които се предизвикват от слънчевите лъчи.

Под влиянието на слънчевата светлина скорбялата в плодовете се превръща в захар, за да подслади при зреенето ягодите, черешите, портокалите. Същата тази светлина спомага за узряването на житото, царевицата и овеса, при което захарта се превръща в скорбяла.

През пролетта слънцето стопява снега, за да се напълнят езерата и реките с жизненонеобходимата вода. Събужда животните от зимния им сън, задвижва хормоните в птици и животни за мътене, виене на гнезда и размножаване. И все пак това е малка част, която слънцето прави за теб и мен, разположено на 93 милиона мили от нас. Слънчевата светлина е наистина животоспасителна. Тя изгражда витамин Д в кожата, прави възможно използването на калция, необходим за здравето на цялата костна система, включително и зъбите.

Слънчевата светлина увеличава и активността на черния дроб. Това означава, че чрез допълнителната светлина преждевременно родените бебета с пожълтяла от жълтеница кожа могат по-бързо да се възтановят – преди да се увреди мозъкът или да се стигне до смърт. Инфрачервените лъчи на слънчевата светлина проникват дълбоко в тялото подпомагайки циркулацията на кръвта и мускулната система. Слънцето запазва здравето като убива микробите около нас.

Д-р Лорънс П. Гаролд, професор по бактериология в университета в Лондон е открил, че прахът под леглата и в тъмните ъгли на стаите е пренаситен с болестотворни бактерии, докато по первазите на прозорците или в близост до тях съдържал много, много по-малко такива бактерии. Дори и в най-облачния зимен ден слънцето убива бактериите. Слънчевата светлина също така увеличава броя на белите кръвни телца във нашето тяло, за да се пребори по-успешно организмът с промъкналите се микроби и те да бъдат унищожени.

Но трябва и да се вземат известни предпазни мерки, когато се излагаме на слънце. През зимата най-доброто време за излизане на вън е между 10 часа сутринта и обяд. През лятото по-рано – 8-9 часа преди слънцето да е напекло. Слънчевото изгаряне не само е неприятно, но и твърде много слънце може да стимулира разтежа на ракови клетки. Това се дължи на изтънелия озонов слой. Има една поговорка: „Храни куче да те лае”, която в пълна степен важи за хората. Които унищожихме озона, а сега се оплакваме от прираст в онкологичните заболявания.

Без светлината ние не можем да виждаме цветовете. Всичко е в полутонове на сиво и черно. А през слънчевата светлина всичко оживява, защото тя допринася за красотата на цветовете. Цветовете ни влияят много повече от колкото смятаме. Те засягат нашата личност и нашия умствен кръгозор. Всеки цвят оставя свои собствени послания и открояващи се спомени.

Светложълтото от слънчевата светлина придава бодрост и създава чувство за топлина.

Цвят жълт е пеперудка, окъпана в лъчи,
Полянка с маргаритки, на минзухар очи.
Той е пшенична нива, масло, бурканче мед,
Мъждукаща свещица, ден слънчев по обед

Червеното ви прави по-будни и активни.

Червеното е огън, кръв, сърце
Или пък бледа роза с усмихнато лице;
Узрял домат откъснат право от полето
С руменина налята бузка на детето
Малинка сладка то е и ягодка и диня,
Рубин какъвто никой без страст не ще отмине
А нивата засмяна с макове покрита
Не вдъхва ли ни радост, импулс и сила скрита?

Оранжевото е друг топъл и прекрасен цвят.

Оранжевото – пламък с емоции примесен
Над океана – залез към вечното унесен;
Това цветът е пищен на ярка зряла есен
На тиква прегоряла, на портокал чудесен
Така добре подхожда на слънчевия ден
Тоз цвят оранжев хубав да бъде за акцент.

Студените цветове – синьо, зелено и синьо-зелено, намиращи се по небето, дърветата, тревите и морето са успокоителни и релаксиращи.

Вдигни глава нагоре, за да съзреш когато
Над тебе се разтвори небето посред лято
Или в студена зима, щом в лед и мраз застинат
Земята и морето – ето това е синьо!
Да, синьото е чувство, звезда, сапфир и поглед,
То е цветът възвишен – величие в облак!

Зеленото е най-успокояващия цвят. То е основния цвят в природата, осигуряващ богат фон за всички останали.

Зеленото е пролет след дълга, снежна зима
Отмора за душата и гледка прелюбима
И океан през лято, зеленина в безкрая
Смарагд, елхичка нежна сред коледна омая
И краставичка сочна, салатка дето хруска
Наслада за душата на обед и закуска.

За да започнем правилно деня би трябвало да се събуждаме доста рано сутрин и да наблюдаваме как слънцето се издига над източния хоризонт, за да поздрави света с чудесни цветове, безгранична енерги и изцелителни лъчи.

0 коментара:

Публикуване на коментар