5.12.08

Изсичат 10 000 елхички


Между 5 000 и 10 000 дръвчета ще бъдат отсечени на територията на област Смолян за коледни елхи. Според данните, с които разполага Регионалната дирекция по горите, няма завишаване на бройката, тъй като всяка година се изсичат 10 000 елхички.

По-голяма част от дръвчетата се секат в поземления фонд, а по-малка от горския. Нито едно дърво не може да бъде отсечено без съответното разрешение, като в момента се уточняват и местата, от които ще може да се извърши добив на коледни елхи. Най-търсените видове са смърч, бяла елха, по-рядко бял и черен бор. В дните до Коледа ще бъде засилена охраната в горите за предотвратяване на незаконната сеч на дървета.

4 коментара:

Sahrazada каза...

Картинката към тази статия е озаглавена "Смъртта на елхата"
Моята елха от десетина години е изкуствена, когато се украси подходящо става не по-малко красива от истинската, отсечена елха, която ще захвърлите до кофата за буклук след празниците. Ако въпреки всичко държите да имате истинска елха купете си елхичка в саксия. Ето някои съвети.

Купете дръвче, което не е отрязано, украсете го за празника, а след това го изнесете на балкона или в двора. Когато купувате елхички в саксия, питайте дали са отгледани в български разсадник. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Впоследствие те трудно оцеляват в български условия.
След празниците намерете подходящо място където да посадите вашето коледно дръвче. Може да сложите до него и малка табелка на годината, която сте посрещнали с неговата красота. На следващата година направете същото. Така през годините ще си оформите една коледна градинка от живи и приятни празнични спомени и преживявания.

Анонимен каза...

Така е, мила Sahrazada, имам такава елха.
С нея празнувахме Новата 1985-та година. Сега
е висока колкото къщата. Когато я посадихме,
бяхме четирима: съпругът ми, аз, синът ни и Елхата. Сега сме трима: аз, синът ни и Елхата.
Когато станем повече, ще казвам на внука си:
"О, навалял е сняг! Виж, дядо ти пак е украсил Елхата!..."
И пак ще бъдем всички заедно ...

Анонимен каза...

"06.01.2009 / 17:09
Следпразнично - елхички в сметта

Коледни елхички са захвърлени край контейнерите за смет в столичния квартал Младост. Това ли трябва да бъде отношението ни към природата? Нека всеки един от нас да засади дръвче в парка или на вилата си, нека мислим с повече уважение за живата природа, призовава нашият зрител Димитър Атанасов"
(oткъс от новините на БНТ)

Анонимен каза...

Това се случва всяка година! Човека е експлоататор и консуматор. Той счита, че природата му е длъжна с нещо, не само да го изхранва и да утолява жаждата му. Но дори и да му служи за забавление по време на Коледните и Новогодишните празници. Трябва ли всички животински и растителни видове да бъдат поставени под закрилата на закона? Така както се постъпва с изчезващите растения и животни? Да трябва!
Наистина добра заглавие на темата - Закъсняла Екология. Отдавна сме закъснели! Самозабравихме се в експлоатацията си. Дори когато стане някое природно бедствие (и защо моля го наричаме бедствие?!) заметресение, наводнение или друго демонстрираме наглостта и самозабравието си. Вместо да бъдем смирени и да си направим равносметка! Не сме по-велики от живата природа и никога няма да станем. Като мравки в мравуняк сме, толкова сме дребни и незначителни, (но защо ли мравките да са незначителни, със сигурност допринасят повече от човечеството за доброто на планетата) но с огромен коефициент на вредност!

Публикуване на коментар