25.1.09

Оцеляване

Бебе с тегло 650 г., се е родило в отделението по неонатология* на АГ Плевен. Малкото момченце се чувства добре и може да диша само. За него се полагат постоянни 24 часови грижи от специалисти неонатолози. Бебето ще остане в болницата около три месеца, като през това време трябва да достигне тегло от 2, 300 кг. Неонатологът д-р Андрей Христов споделя, че се наблюдава тенденция към увелечиване броя на родените недоносени деца. Причината е в доболничната помощ и в лошото наблюдение на бременните жени.

В отделението по неонатология докторите отглеждат още 10 бебенца, едно от тях скоро ще бъде изписано, тъй като е достигнало необходимото тегло и е достатъчно укрепнало, за да бъде отглеждано при обикновени условия в дома си. Плевенските неонатолози са отгледали и бебето с най-ниско тегло, раждано до този момент в страната. Силвия е вече на 11 години. След раждането си тя е останала в отделението 110 дни и е изписана с тегло 2,5 кг.

*Неонатологията е клон на медицината и по-специално на педиатрията, който се занимава с полагането на специални медицински грижи за недоносени бебета, с ниско тегло или заболявания.

1 коментара:

Анонимен каза...

Независимо от по-голямата чувствителност на недоносените деца към всякакви увреждания и по-честата им заболяемост и смъртност, при подходящи грижи те могат да израстнат като пълноценни хора. Много забележителни личности като Дарвин, Виктор Юго, жан Жак Русо и др., са били недоносени.

Публикуване на коментар