13.1.09

Какво трябва да знаем за храната


Много вкусна е храната, когато мама я приготви! И колко красиво тя подрежда масата. Но и вие, които вече сте големи момичета и момчета, може да участвате в тази интересна и увлекателна дейност и да помогнете на мама. Дори, когато мама я няма в къщи, вие можете сами да се погрижите за менюто, да приготвите нещо вкусно, да сервирате храната.

Знаете ли, че храната е енергия за нашето тяло, че правилното хранене е източник на здраве, сили, бодрост, красота и дълголетие. За да бъде човек здрав и да запази дълго трудоспособността си, той трябва чрез храната да си набави всички необходими за организма вещества, при това в определени количества. В нашия организъм чрез храната постъпват вода, белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли.

Белтъците са основата на живота. Чрез тях се осигурява разтежът на организма, оформянето на всички органи и системи. Те са необходими във всяка възраст, но особено много в детско-юношеската, когато организмът расте и се развива. Белтъците имат сложен химичен строеж, но в организма на човека те се превръщат в по-прости съединения, които се наричат аминокиселини. Именно аминокиселините определят хранителната стойност на белтъците.

Една част от аминокиселините човешкият организъм може да си образува сам, докато друга част трябва да приема в напълно готов вид, чрез храната и не може да ги замени с нищо друго. Поради това тези аминокиселини се наричат незаменими. Богати на незаменими аминокиселини са преди всичко продуктите от животински произход: месото, рибата, яйцата, млякото, маслото, изварата, сиренето, кашкавала, но не бива да отминаваме и редица растителни продукти като фасула, картофите, соята, граха, а също така и хляба.

Опитайте се да запомните тези продукти и не забравяйте да ги включите в храненето си. Колко и какви белтъци са нужни на човек, зависи от възрастта, трудовата дейност и други фактори. Ако храната системно е лишена от пълноценни белтъци, могат да настъпят много нежелателни явления както във физическото развитие, така и в умствената дейност и трудоспособност.

1 коментара:

Анонимен каза...

Смехът помага за отслабване
13 /01 /2009
Интензивният смях в продължение на един час може да изгори толкова калории, колкото вдигането на тежести за 30 минути, открили учените.
Според тях смехът дава на тялото „мини-тренировка по аеробика“. Той кара сърцето да бие по-бързо, като изпраща по-голяма количество кръв в тялото. Освен това силният смях кара стомаха да се издига и да се свива, което означава че стомашните мускули работят по-интензивно. Смехът може дори да помогне на кожата, тъй като при него се задействат 15 лицеви мускули, което е своебразна тренировка за лицето. Смехът може да засили и имунната система, помагайки на тялото да се пребори с инфекциите като кашлица и простуда. „Не ви съветваме да гледате комедийни сериали 24 часа в денонощието, но смехът може да ви помогне да изгорите натрупаните по време на коледните празници килограми и е прекрасно средство да останете във форма“, заявява неврологът д-р Хелън Пилчър, ръководител на изследването. „Но не бива да се поддавате на изкушението да консумирате допълнителни каролии, докато се смеете, например да хапвате шоколадче Кит Кат или да вечеряте, докато гледате любимия си комедиен сериал“, предупреждава тя. Учените установили, че един час интензивен смях гори около 100 калории, равносилни на малко парче шоколад.
Информационна агенция “БГНЕС”

Публикуване на коментар