13.1.09

Оригами


Оригами е японско изкуство за сгъване на хартия. Възниква в Япония към първи век от новата ера, а някъде към шести век будисти пренасят изкуството в Китай. От тогава оригами се е превърнало в традиция в тази страна. Целта на това изкуство е да се създаде фигура без да се залепва или реже хартията.

Фигурата трябва да е направена от
един лист-квадрат или правоъгълник, като листа може да има цветни страни.Обикновено едната е бяла. Думата оригами произлиза от японското “ори” - сгъвам и “ками” - хартия.

Първоначално самото изкуство не е било много известно и само по-богатите са го използвали и са имали познание за него. Самураите са смятали оригамите за много скъп подарък, носещ късмет. Едно време на сватби се е поднасял ориз в оригама - пеперуда, която символизирала единението на двамата младоженци.

С времето са започнали да се измислят все по-лесни методи за сгъване на оригами и така те започват да “поевтиняват”, като така стават достъпни за всички, независимо дали са богати или бедни. Започва да се създава една традиция на направа на оригами, която се предавала от поколенията в семействата. Писмена диаграма за оригами е била направена много по-късно.

През 1797 година излиза книгата “Как да сгънем 1000 жерава”, в която за пръв път се показва диаграма на жерав. Жеравът е свещена птица за Япония. Смятало се е, че ако човек сгъне 1000 жерава ще му бъде дадено правото на едно желание. По-късно се появяват и други книги, като така самото изкуство оригами се популязира и се превръща в занимание за цяла Япония.

Някъде през осми век оригами са се появили в Испания. От там се разпростират в Южна Америка и САЩ. В днешно време има много майстори на традиционно оригами. Най-известния от тях е Akira Yoshizawa от Япония. Може би той е “бащата на модерните оригами”, защото има много създадени модели. Той, също така е създал и термините и символите, които всички ние използваме, за да разгадаем тайните на оригамите.

0 коментара:

Публикуване на коментар