21.1.09

Минерални соли

Минералните соли са необходима съставна част на храната на човека. В зависимост от количествата, в които те се намират в организма, се разделят на две основни групи: макроелементи и микроелементи. Макроелементите се съдържат в тъканите в по-големи количества и към тях се отнасят: калций, калий, фосфор, натрий, магнезий, хлор и др. Микроелементите са в много малки количества, за което подсказва и тяхното наименование – по-малко от 0,01 %.

Към тях спадат: мед, цинк, кобалт, йод, флуор и др. Желязото заема междинно положение между двете основни групи. Всеки един от макро или микроелементите играе съществена роля в правилното развитие на организма, но за детско-юношеската възраст особено значение има калцият.

Богати на калций са сиренето, кашкавала, млякото, маслото, жълтъкът на яйцето, зрелият боб, спанакът, зелето, морковите, зелените салати и др. Направи ли ви впечатление, че сиренето е на първо място в тази група от продукти. Затова не се сърдете, когато всеки ден слушате съвети, като „хапни малко сирене”, „изяж си сиренето” и т.н. Разбира се, ако искате то да стане по-вкусно и с охота да отваряте кутийката със сирене, може да го обезсолите, като го поставите в студена вода или в сварено и изстудено прясно мляко.

Ако не желаете да го обезсолявате, поставете го в специално определен за целта съд, който напълвате с подсолена вода и го съхранявайте в хладилника. Може да се приготвят много супи, ястия и даже десерти, в които сиренето, съчетано с други продукти, е изключено вкусно. Не ги отминавайте, постарайте се да ги включите във вашето меню и не забравяйте, че ще обогатите храната си с толкова необходимия елемент – калций. Солите на желязото участват в образуването на червените кръвни телца.

Ето защо, ако има системен недостиг от тях, ортганизмът на човек може да развие малокръвие (анемия). Желязото организмът си набавя чрез консумирането на черен дроб (свински или телешки), яйца, леща, зрял фасул, спанак, зелена салата, цветно зеле, сини сливи, дюли, праскови и др. Храненето с разнообразни продукти е най-добрия залог за снабдяване на организма не само със солите на калция, фосфора и желязато, но и с всички макро и микроелементи.

0 коментара:

Публикуване на коментар