21.1.09

Мазнини

Мазнините са енергийният резерв на организма. Те се намират във всички тъкани или пък се натрупват около някои органи в нашето тяло (бъбреци, сърце и др.) Мазнините са изключително необходими за нормалното развитие на човешкия организъм и особено на нервната система, както и за усвояване на витамините А, Д и Е. Постъпили в нашето тяло, те се превръщат в по-прости съединения, като мастни киселини и глицерин и в такъв вид се всмукват в кръвта.

Запомнете, че както животинските мазнини, съдържащи се в месото, рибата, млякото, кашкавала, маслото, така и растителните, съдържащи се в слънчогледа, соята, маслините са важни за вас и трябва да се използват в храненето. Мазнините, които се съдържат в млякото, най-лесно се възприемат от човека в сравнение с всички останали животински мазнини.

Имайте това предвид и не забравяйте да изпиете чаша мляко на закуска, а когато ще приготвяте сандвичи сами, намажете най-напред филийката хляб с масло или маргарин, които също така лесно се възприемат от организма. С тях ще си доставите и изключително важните витамини А и Д.

При приготвянето на салати и някои смеси за закуски използвайте слънчогледовото, маслиновото и други растителни хранителни масла, които са богати както на витамин Е, така също и незаменими мастни киселини, а те играят важна роля в организма и съдействат за повишаване устойчивостта ви срещу инфекциозни заболявания.

Ежедневно за 11 -14 годишните са нужни 88-94 г. мазнини, като от тях 23-25 г. трябва да бъдат растителни. За 14-17 годишните тези нужди се увеличават на 92-107 г., като 25-29 г. от тях да са растителни мазнини. Имайте предвид, че в посочените цифри долните граници се отнасят за момичетата, а горните за момчетата.

Може би някой ще възкликне – толкова ли много мазнини трябва да изядем? Недейте да забравяте, че една част от мазнините организмът приема чрез хранителните продукти, богати на мазнини, за които вече споменахме (месо, колбаси, мляко, риба, сметана, кашкавал, масло и др.). Освен това ежедневно при приготвяне на различни закуски, салати, супи, ястия и десерти в организма постъпват мазнини. Също така чрез сладкишите, бадемите, фъстъците, лешниците – организмът също си набавя мазнини.

Еднакво опасен е както недостигът от мазнини, така също и тяхното консумиране в по-големи количества. Излишните мазнини се натрупват в тялото като резервни – подкожни или около някои вътрешни органи. Отлагането на мазнини може да се получи не само за сметка на приемането им чрез храната, но и при хранене, богато на въглехидрати. Ето защо храненето трябва да бъде разумно и да не забравяте, че преяждането е също така вредно, както и недохранването.


0 коментара:

Публикуване на коментар