29.1.09

Имало ли е начало


Продължава ли времето и преди големия взрив? Откъде се е появила вселената? И преди всичко те още се стремят да отговорят на най-големия въпрос: кое е предизвикало началото на Големия взрив, на този парадокс? Никой няма обяснение за това странно явление, освен че то е започнало в точно определено време и казват, нека да продължим от тук нататък без да мислим какво е било преди това а това е доста незадоволително.

Това е най-дълбокият проблем на космологията. Ако разкриеш този парадокс ти са на прага на пълната теория за вселената. Ако разкриеш този парадокс ти са на прага на пълната теория за вселената. Повечето космолози започнали да мислят, че никога няма да открият този отговор. Те почти се били предали, когато Тарок и неговите колеги чули Бърт да излага своята идея за пръв път.

На конференция в Кеймбридж пионери на М-теорията се били събрали заедно да обсъдят нейното развитие. Бърт бил звездата на шоуто. Неговото виждане за бурно единадесето измерение развълнувало събраните физици и привлякло вниманието на космолозите. Ние чухме огромно разнообразие от идеи. Идеите, които впечатлиха най-силно Нийл и мен бяха идеите представени от Бърт.

През последния ден на конференцията Нийл Тарок, Пол Щайнхарт и Бърт решили да отпочинат. Те отишли на представление. Искахме да гледаме пиесата "Копенхаген", която представяха в Лондон по това време и тримата взехме влака за Лондон вечерта и имахме заедно около час във влака да седим и говорим за нашите идеи. По време на пътуването те започнали да обменят идеи. Трима физици, един влак, и най- голямата загадка на вселената: Кое е предизвикало Големия взрив. Пол, Бърт и аз седяхме заедно във влака и просто свободно общувахме.

Един от нас, може да бях аз, започнах казвайки защо не можем да създадем вселена без сблъсъци и Нийл започна да обяснява, ако направиш това ти можеш да създадеш всичката материя и лъчения във вселената, и така ние разговаряхме, всеки допълвайки мнението на другия и оставяхме нашето въображение да се развихря. И докато разговаряхме така, аз научавах все повече и повече за възможността тези сблъсъци да са предизвикали всички ефекти в ранната вселена и стигнах до извода, че когато се сблъскат е възможен голям взрив.

0 коментара:

Публикуване на коментар