10.2.09

Земетресение в Тиен Шан

През декември 1988 г. сравнително лек трус ударил арменския град Ленинакан и множеството му евтини паянтови къщи. 80% от града бил унищожен и над 25 000 души загинали. Доведени били специално тренирани кучета, за да помогнат в откриването на оцелелите и жертвите- стандартна практика в такива градски катастрофи. За щастие, Ленинакан бил малко градче. Тиен Шан в Северен Китай не бил.

Точно преди зазоряване на 28-ми юли 1976 г. земетресение разтърсило Тиен Шан. Това било първото земетресение в съвременната история, което директно поразило голям град. Доколкото някой може да каже приблизително, то причинило смъртта на около четвърт милион души. Цели семейства били заличени, така че, от оцелелите не можела да се добие ясна представа за точния брой на загиналите.

Освен падането на сгради, земетресенията създават други специфични проблеми в градската среда. Прекъснати газопроводи предизвикват пожари, а прекъснатото водоподаване прави борбата с пожарите почти невъзможна. В крайбрежната зона на Сан Франциско е избухнал огромен пожар. При земетресението от 1989г противопожарната служба на Сан Франциско се е борила едновременно срещу 34 сериозни пожара.

При прекъсната връзка с подземните водоизточници трябвало да се използват противопожарни лодки за изпомпване на вода от залива на Сан Франциско. За жалост, земетресенията в големите градове и придружаващият ги ужас не са редки събития. Когато погледнете картата на света, отбележите наистина големите градове по света и я сравните с карта на големите, истински унищожителни земетресения през последните 1000 години, съответствието е почти едно към едно.

Можем да се окажем свидетели на множество унищожителни земетресения през следващите 3-4 десетилетия, които действително ще ужасят света. Следващото голямо градско земетресение може да се случи в Токио. Този огромен метрополис с население от над 27 млн.души лежи край пресечната точка на 3 тектонски плочи. Тук слабите трусове са ежедневие, а силните също са доста чести. През 1923г Токио бил почти унищожен от мощно земетресение. Повечето унищожения и жертви, възлизащи на 140 000 души, били причинени не от самото земетресение, а от пожарите, продължили дни наред.

1-ви септември, годишнината от земетресението от 1923г, се отбелязва ежегодно като ден на бедствието. Противопожарните служби и спасителните екипи излизат на парад, докато редовите граждани могат да добият представа какво представлява едно голямо земетресение и да се опитат сами да потушават пожари. Японците с пълно основание се гордеят с подготовката си за земетресения. Съвременно Токио може да се похвали с най-напредналата устойчива на земетресения архитектура в света.

Небостъргачите му са интелигентно проектирани сгради, включващи характеристики като стабилизатори на движение и вътрешни жироскопи. Но огромното множество от 8-те милиона сгради на Токио са стари постройки с дървена арматура. Те са сбити в тесни извити улички, които са истински кошмар за огнеборците. За да се влошат нещата още повече, градът е ограден от запалителна смесица от петролни рафинерии, резервоари за гориво и химически заводи, повечето от които построени върху нестабилния терен на токийския залив.

Накратко, дори предохраненото срещу земетресения Токио е едно надвиснало бедствие. Тревожната действителност е, че няма място на света, което да е напълно безопасно за земетресения, нито дори зоните, където трусовете са рядкост и няма такава подготовка. Източните САЩ и Европа са малко вероятни горещи точки на сеизмична активност.

Но големи земетресения са се случвали почти навсякъде по Земята по едно или друго време. И, за разлика от мълниите, земетресенията удрят и втори път. Просто е въпрос на време. Няма друга природна сила, която да се сравни по мощност с едно земетресение. Освен една. Торнадо удрят с интензивността на земетресение и хирургическата прецизност на управляеми снаряди.

0 коментара:

Публикуване на коментар