19.2.09

Тайни на Архимед

Тази книга е можела да промени историята на света. Тя съдържа революционните идеи на един гений, който изпреварил времето си с векове. Архимед. Книгата била изгубена за света повече от 1000 години, преминавайки през ръцете на писари, монаси, фалшификатори и съмнителни учени. Но изглежда никой не осъзнавал истинската стойност на книгата, докато тя не се появила на търг. Продала се за 2 млн.долара.

Купувачът бил милионер, който не разкрил самоличността си. Но вместо да я скрие, той предоставил безценния ръкопис на тези, които можели да разкрият тайните му. Когато ръкописът пристигна, ме побиха тръпки на вълнение. Но разгадаването на ръкописа на Архимед се оказало по-трудно, отколкото някой допускал.

Почти невидимите следи от думите му лежали под писанията на средновековен молитвеник. Докато учените възстановявали текста от крехкия документ, те открили, че Архимед е изпреварил времето си много повече, отколкото някога са си представяли. Ако тайните му не били скрити толкова дълго, днешният свят можеше да бъде много различен. Днес можехме да сме на Марс. Можехме да сме постигнали всичко, за което хората са мечтали от векове.

0 коментара:

Публикуване на коментар