19.2.09

История на една интрига

Безкрайни тайни. Той е легендарен с откритието си, направено в една вана. Тогава извикал "Еврика! Открих го!", докато тичал гол по улиците на града. Той е най-прочутият от древните математици и пръв открива стойността на "пи". Това е математическият еквивалент на изобретяването на колелото. Той е Архимед, един от най-брилянтните мислители на всички времена. Но това, което знаем за него, е на път да се промени.

Този новооткрит ръкопис разкрива, че идеите на Архимед са били толкова напредничави, че са можели да променят хода на съвременната наука. А сега, отдавна изгубените тайни на този гений са на път да бъдат преоткрити. Ръкописът на Архимед представлява материалните останки от мисълта му. Обичам да мисля за това като за мозъка му, прибран в кутия. На нас е оставено да разровим в тази кутия и да извадим нови мисли.

Всеки ден се събуждам с мисълта, че Архимед сега зависи от... един екип от хора, които са се събрали, за да говорят вместо него за пръв път. Това, което той има да ни каже, е кулминацията от едно забележително пътешествие. То започнало преди 2000 години. Ние знаем за Архимед повече, отколкото за който и да е друг гръцки античен математик. Това не означава, че знаем много, защото за другите практически не знаем нищо.

Историята започва около 300 г пр.хр. на о-в Сицилия, където Архимед живеел в Сиракуза - град-държава под управлението на Гърция. Баща му го изпратил да учи в центъра на световната наука- Александрия, Египет. Там той учел от писанията на Аристотел, Платон и Евклид. Архимед скоро се разкрил като изключителен математически гений. Казвали са ни, че Архимед е бил толкова погълнат от математическата си работа, че понякога било трудно дори да го накарат да се изкъпе.

Робите му трябвало да го влачат насила. А дори и във ваната той прекарвал времето си, чертаейки със сапунена пяна диаграми върху тялото си. Един ден той се опитвал да реши задача, свързана със златен венец, даден на краля на Сиракуза. Кралят подозирал, че златарят е включил тайно и по-евтиното и по-леко сребро. Златарят лесно би могъл да прикрие измамата, правейки венеца по-голям, така че, да тежи, колкото би тежал, ако бил от чисто злато.

Прозрението на Архимед как да определи обема вероятно е дошло, когато е влязъл във ваната и е забелязал, че колкото повече се потапял, толкова повече вода преливала от ваната. Така е осъзнал, че това дава точния обем на тялото му. Това важело и за короната- така можела да се определи големината й- като се потопи в съд с вода и се измери количеството изместена вода. Той бил толкова развълнуван от откритието си, че изскочил от ваната и, без дори да се наметне с нещо, хукнал гол по улиците на Сиракуза, викайки на гръцки "Открих го!"- "Еврика! Еврика!"

Това, което открил, бил принципът на водоизместимостта и начин да докаже, че кралският венец бил твърде голям, за да е чисто злато. Когато потопили венеца във вода, се оказало, че обемът му е по-голям, отколкото ако бил от чисто злато. Така че, очевидно златарят не бил честен. Архимед бил свършил добра детективска работа. Той бил не само блестящ математик, но и изобретател.

Много от идеите му се прилагат в съвременните машини. Но той бил най-прочут и всявал страх с военните си оръжия. В една градина във Филаделфия Крис Рорес, математик от Университета в Пенсилвания, е пресъздал една от най-впечатляващите схеми на Архимед. Това е модел на стените на Сиракуза- полис в Сицилия, където живеел Архимед. Той бил назначен от краля си като военен съветник и трябвало да разработи защитата на града.

Основната му защита били тези т.нар. "нокти" или "железни ръце", разположени в еднокилометров отрязък от стената. Когато корабите се приближели към стената, ръката се залюлявала и се пускала сграбчващата кука. Корабът се повдигал на известна височина, след което куката рязко се освобождавала и корабът падал и се разбивал. Всичко това всявало смъртен ужас у римляните. Но арсеналът му от военни машини не се изчерпвал с това.

Макар че Архимед не е изобретил катапулта, той много го усъвършенствал. Преди Архимед катапултът можел да изхвърля снаряда си на определено разстояние, наречено негов обхват. Той го превърнал в машина с променлив обхват. Римляните ги чакала изненада, тъй като, независимо от разположението на флота им, те били обстрелвани от тези катапулти. С нарастването на репутацията му растели и предизвикателствата.

Кралят на Сиракуза поискал от него да демонстрира възможностите си. С комбинация от скрипци и лостове той успял съвсем сам да изтегли кораб на брега. Кралят на Сиракуза бил толкова смаян, че обявил, че от този момент трябва да се вярва на всяка дума на Архимед. Въз основа на това Архимед изрекъл прочутата си хвалба: "Дайте ми опорна точка и ще преместя Земята."

Но голямата любов на Архимед била математиката. Той измислил гениалния метод с прави линии да измери окръжност, откривайки стойността на "пи". Това е една от най-широко използваните математически стойности днес. Архимед иска да открие стойността, която е възможно най-близка до това, което наричаме "пи"- съотношението между обиколката на окръжността и нейния диаметър.

0 коментара:

Публикуване на коментар