12.3.09

Факти от Исландия


Геологът Джерард Бонд също търси следи за древните климати и прави това като наблюдава айсбергите. Тези, от които той се интересува, са прошарени с черна пепел. Това са частици от вулканичен материал. Този материал идва от вулканите тук, в Исландия. Част от него е изстъргана докато ледът се движи върху скала.

Част идва от планинските склонове, по които ледниците се движат, и част от него е изсипана върху леда от вулканични изригвания. Джерард следва пътя, който айсбергите поемат след като напуснат Исландия, и се понесат на юг в северния Атлантически океан. Когато айсбергите достигнат по-топли води, те се топят и частици пепел падат на дъното на океана. И там остават, заровени в тинята на дъното, която постепенно се натрупва с времето.

Джерард и неговия екип събрали хиляди сърцевини тиня от световните океани, с наноси от последните 10000 години. Когато Джерард разглеждал тинята от северния Атлантик търсейки следи от вулканична пепел, той бил изненадан. Той намирал пепел на някои много странни места. Някои били много на юг, което показало, че айсбергите са изминали необичайно дълъг път, преди да се разтопят.

Това би могло да се случи само в изключително студени периоди. А още по-интригуващо било това, че имало повторяемост в тези мини ледникови периоди. Това, което намерихме, за наша изненада беше, че не само имаше намеци за нестабилен климат, но на всеки 1500 г има ясно изразен студен период, продължаващ няколкостотин години, може би.

Но какво общо може да има един 1500 г. климатичен цикъл с глада в Египет? Един от тези цикли е на възраст от 4200 години. Така че какво би означавало това за времето? Било е достатъчно студено да могат айсбергите да достигнат до Ирландия и се е случило почти по времето на интересуващото ви събитие в Египет.

Така че имало е мини ледников период, предизвикал студове из цяла Европа по същото време, когато Египет е страдал от изключителни гладове. Това лесно би останало като просто съвпадение, но работата на Джерард дала сигнал на приятеля му геолог Питър де Менъкол. Когато разглеждал климатичните записи от останалия свят, търсейки всичко - от цветен прашец до пясък, той открил дори по-драматична климатична промяна.

Беше много вълнуващо! Беше нещо, което наистина не очаквахме. Използвахме техники, създадени да проследят много, много малки климатични сигнали в тези седименти от морските дълбини, а това, което намерихме беше този много силен сигнал. Бяхме шокирани. Имам предвид, че ние не очаквахме да видим нещо толкова голямо, това е все едно да търсите мишка, а улавяте лъв.

Беше забележително. Виждахме едно много, много драматично събитие. Не само, че тази промяна е била рязка, но и данните за древния климат показали колко далече е достигала. Интересният факт е, че където и да погледнехме, намирахме това събитие. Виждаме го в Средиземно море, виждаме доказателства до Африка.

Виждаме го из северните части на Атлантическия океан, на много места. Виждаме доказателства за него в Гренландия и гренландските ледници. Виждаме го в Съединените Щати, в континенталната част на САЩ. От скоро има доказателства, че се вижда и в Индонезийския регион, което, ако е виждан там, е много важен резултат, защото това показва, че събитието е наистина глобално и видимо в широка област.

ова, което виждаме е, че климатичната промяна се е случила по същото време, по което е рухнало Старото царство. Това е събитие, което що се отнася до промяната на климата е било наистина дълбоко - не само в размера и величината си, а също и в широчината на разпространението си.

Учените най-после доказали всичко, в което Фекри вярвал. Тежки климатични промени са причинили широко разпространена мизерия преди 4200 години. Когато по-студеното и по-сухо време се разпростряло по Земята, реколтите станали слаби и хората гладували. Те били жертви на климатичен цикъл над техните възможности.

Наистина е много отрезвяващо да си представите, какво е да бъдете един от тези хора и да се борите с климата, както те са правили по това време и най-накрая тотално да се предадете. И никъде страданието не е било по-силно отколкото в Египет. Доналд Редфорд и неговият екип вече са открили, че този разрушен град е бил поразен от бедност преди края на Старото царство.

0 коментара:

Публикуване на коментар