14.3.09

Асашорю отвори ресторант


Предоставено от Боян

Най-добрият сумист в света Асашорю вече мисли за бъдещето си, след като слезе от дохиото. Монголецът е замислил да направи своя верига от ресторанти. Първият от тях вече отвори врати и се намира срещу меката на професионалното сумо – токийският дворец на спорта „Кокугикан”. Йокодзуна Долгорсурен Дагвадорж, има и свой специалитет.

Завдението се казва World Chanko Assashoryu, а най-засуканото нещо приготвено в кухнята, е тортата „Дорж кейк”. Освен от сладкото изкушение клиентите могат да опитат и различни блюда от японската и монголската кухня, а също и уиски „Йокодзуна”. Асашорю няма намерение да се ограничава само с един ресторант. Великият шампион планира да създаде световна верига от ресторанти, като сред приоритетите му са Лос Анджелис и Москва.

Преди няколко дни Асашорю предизвика скандал в Япония, като се появи в телевизионна реклама, облечен в училищна униформа. Това противоречи на правилника на древното бойно изкуство, според който всички състезатели са задължени да се явяват пред публика и на обществени места облечени с кимоно и да носят традиционната сумистка прическа.

Съперникът на Котоошу влезе в ролята на истински модел въпреки респектиращото си тегло. Монголецът дори мина по подиума, за да покаже нова японска ученическа униформа. Заради този свой ангажимент сумистът, който се готви за престижния Голям пролетен турнир, бе принуден да пропусне една тренировка. Надпреварата стартира в неделя.

Източник: вестник Телеграф

8 коментара:

Sahrazada каза...

И сега ако на този Пролетен турнир някой вземе че победи Дагвадорж ще му излезе име: Докато Йокодзуна Асашорю се правеше на манекенка и дефилираше по модните подиуми, останалите тренираха". :-)

Анонимен каза...

Някои ще може ли да ми каже приемат ли деца за този спорт? Ако да има ли ограничение в възраста от до? Към кого да се обърна за София кои са школите?

Sahrazada каза...

Хей Нанук ако съм на твоите години ще се запиша моментално на Капоейра. Страхотно ми харесва този боен спор и като традиции и като умения, които развива. Обаче вече понатежахме за такива салто мортале и като години и като сланини :-)))
И за това ще го караме по-кротко само Вуду, Капоейрата ще я пропусна. :)

Анонимен каза...

Ми то и аз вървя малко едричък за възраста и за това питам за сумо. На девет години съм ама изглеждам по-голям. Ако искаш да се запишем заедно на сумо Sahrazada?

Sahrazada каза...

хахахахааааа :-))))
Много се смях с тебе Нанук. Само това остава да тръгна на сумо :)))

Да ти кажа аз теориите на този спорт ги владея съвършено. До сега само един йокодзуна е успявал да ме изхвърли от дохиото. :)

Мерси Нанук за любезната покана, но ще откажа на този кавалерски жест.

Анонимен каза...

Нанук, малък си още приемат се деца между 10 и 15 годишна възраст. Следващата година ще си таман ако още ти е интересно.

Боян каза...

Искам да препоръчам на Нанук и Шехерезада (нашите бъдещи йокодзуни :)) една книжка на български. Казва се Стъпки в пясъка и е сборник с хайку поезия на поетесата Лиляна Кънева. Има я в PDF формат на сайта на Българска сумо федереция в Библиотека.

Юлияна каза...

Аз прочетох хайку поезията Стъпки в пясъка и много ми хареса и илюстрациите на художничката Василия Стоилова са също много хубави и интересни. Контраста между огромната физическа сила и нежността на хайку и на изобразителното изкуство веднага предизвикват размисли. Контраст ли казах? В действителност са взаимно допълващи се контрасти, образувайки едно неделимо цяло. Японската духовност винаги удивлява и трогва, поставяйки въпроса за силата и нежността като напълно равнопостовени в своето въздействие. От тук следва извода, че във всеки силен мъж живее нежен и романтичен поет и художник, както и във всяка нежна и чувствена жена живее силен характер и непобедим дух.
Добре е (особено за мен) когато цинизма и агресията породени от възмущение вземат връх да отправяме взор към хайку или друга поезия, литература и изкуства. Бих си купила тази книга, но предполагам, че е издадена в сравнително малък тираж и вече не може да се намери, но щи си я запазя на компютъра, за да я предпочитам до следващия тираж, ако има такъв.

Публикуване на коментар