9.3.09

Wing Tsun - прекрасна пролет


“Уин чун” или “Прекрасна пролет” е името на китайска девойка от древността, довела използването на техники от манастира “Шаолин” до неподозирано съвършенство и ефективност. Понастоящем Уин чун е световно известна система за практична самозащита. Изучава се лесно, като за кратък период от време се постигат значителни резултати. Влизането бързо в употреба на Уин чун не означава непременно майсторско ниво. То изисква същото време, както при останалите бойни изкуства.

Стилът е създаден от есенцията на другите стилове, за да ги побеждава. В Уин чун не се прилага груба мускулна сила. Изучава се как да се управлява силата на противника, да се предизвикват и управляват неговите грешки. Това прави Уин чун достъпен за практикуване от всички, дори физически слаби хора, жени, деца, възрастни.

Високите позиции, ниските удари с крак, а също така адаптивността на Уин чун, го правят практичен за различни ситуации и условия: лед, сняг, пустиня, планинска и пресечена местност. Характерни са късите, икономични движения, които са идеални при бой в тесни пространства - асансьор, дискотека и т.н. Не е спорт, а бойно изкуство! Цел е оцеляването - не трупане на медали и точки. При Уин чун няма забранени техники, затова те се използват основно;

· Не се разчита на груба физическа сила, а на умението да се управлява силата на противника;

· Разчита се на агресивна самоотбрана като се отнема психологическото предимство на противника и поемаме инициативата в свои ръце. Атаката е най-добрата защита!

· Кратки движения без излишни украшения и пози;

· Не се разчита на техники, а само на четири водещи принципа, приложени по усет, не с механично реагиране;

· Не съществуват възрастови ограничения за практикуващите;

· За кратко време се постигат осезаеми резултати;

· Развиваме усета - не броя на техниките;

· Уин Чун не е ефектно бойно изкуство, а ефективно!

· Учи се в залата, за да ни ползва в ежедневието.

Мнозина известни личности и спортисти, са практикували Уин чун: Брус Лии, Джеки Чан, Само Хунг, Аксел Шулц, Мишел Йон, Франк Бруно и много други. В днешно време на Уин чун се обучават инструктури към структурите на FBI, GSG 9, RAID, италианските специални части N.O.C.S. и щатските тюлени.

Източник: http://www.xuangui.com

0 коментара:

Публикуване на коментар