23.5.09

2009 - Международна година на Астрономията


“И каза Бог: Да бъде Светлина.И стана Светлина. И видя Бог, че това е добро...”
Явно, Бог не е знаел поговорката: ”Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне!”. Защото след Бог дойде Човекът. И каза Човекът: Да бъде Светлина и през нощта.
И тогава вече.... стана лошо!



Един поглед към нощното небе и ще ви се стори, че Млечният път се е изпарил.. Днес повечето хора нощем живеят под преливащи куполи от отразена, пречупена светлина - лъчи, разпръсквани от свръхосветените градове и предградия и от окъпаните в светлина магистрали и фабрики.

През по-голямата част от човешката история изразът „светлинно замърсяване" не би имал никакъв смисъл. Днес обче блясъкът на светлинното замърсяване скрива една от най-удивителните нощни гледки от очите на една пета от човечеството. В небето над повечето днешни градове звездите на практика са изчезнали и на тяхно място е останало само пуста сивота.

Светлинното замърсяване в градовете прави почти невъзможно астрономическите наблюдения. Заради това oсветяване на небето стaва възможно да се видят само най-ярките звезди: Ако при тъмно небе човек с невъоръжeно око може да види до 2-3 хиляди звезди, то, намирайки се в града или друго място с ярко изкуствено осветление , не може да види повече от 500 звезди.

По тази причина в големите градове може да се наблюдават само най-ярките звезди, Луната и някои планети (Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн). Става много трудно да се наблюдават обекти от далечния космос: звездни струпвания (клъстери), мъглявини, галактики и т.п. Освен това става невъзможно да се определят очертанията на съзвездията, защото много от тях включват слабосветещи звезди. Има и още: Ярката светлина не позволява на човешкото око да се адаптират към тъмнината.

Светлинното замърсяване също силно затруднява използването на оптични телескопи. Принципът на работа на телескопа е да събира светлината на звездите и на другите обекти с помощта на лещи или огледала – това събиране е много по-важно от самото увеличение). При светлинното замърсяване телескопът събира не само толкова звездната светлина, отколкото светлината на нощните лампи, отразена и разсеяна от водните пари и прашинките, които е наситен въздухът.

Освен това, замърсяването на светлината намалява контраста между небесни обекти и самото небе. Това отнема много от предимствата на телескопа и принуждава астрономите (както професионалистите, така и любителите) да се отдалечават от каквото и да е селище с изкуствено осветление в ненаселени и тъмни места. Това често създава неудобства. Използват се и светофилтри, които намаляват (но не преодоляват) светлинното замърсяване.

По този начин светлинното замърсяванепречи не само на астрономите любители, а и на работата в астрономическите обсерватории изкуствена светлина в тъмни места, обитавани, често неприятно, или да се използват . Съвременние обсерватории се строят далеч от големите селища, за да избегнат светлинното и атмосферното замърсявания и замърсяването на въздуха.

Особено тревожно е, че гордостта на българската астрономия - обсерваторията в Рожен, скоро също няма да може да функционира, заради светлините от хотелите и пистите на Пампорово. Представете си, уникален по-рода си научен комплекс, снабден с най-големия телескоп на Балканите, да излезе от употреба, заради алчността на група хора.Едва ли някога бихме могли отново да имаме подобна обсерватория и не знам, ако успеем да я създадем, дали някой хотел няма да я обезмисли отново.

Но нека се върнем към опасението ми, че невъзможността ни да наблюдаваме звездното небе, ще има негативен ефект върху психиката ни и върху въображението ни като цяло. Озарили сме нощта, сякаш е необитаема страна, а всъщност нищо не би могло да бъде по-далеч от истината. Дори само сред бозайниците броят на нощните видове е удивително голям.

Изкуственото осветление в околната среда влияе и върху цикъла на растеж на много растения. Разпространените източници на бяла светлина с голям дял от спектрален син цвят пречат на ориентацията на много видове насекоми, водещи нощен живот. Всяка нощ една светеща улична лампа е причина за смъртта на 150 насекоми. Светлината е мощен биологичен фактор и на много видове действа като магнит.

Въздействието й е толкова силно, че учените говорят за пойни и морски птици, „пленени" от прожекторите на сушата или от светлината на факлите за изгаряне на газ на нефтените платформи в морето; хиляди пернати кръжат около тях, докато паднат от изтощение. Птиците, които мигрират нощем, често се блъскат в ярко осветени високи сгради.

Стига се дори дотам, че мигриращите птици в старанието си да заобиколят “огнищата” на цивилизациятя, се отклонават от маршрута си. Не докрай е изследвано въздействието на светлинното замърсяване върху хронобиологията на човешкия организъм. Възможно е да предизвиква отклонения в хормоналния баланс, свързани с естествения цикъл на редуването на деня и нощта.

Темата “светлинно замърсяване” никак не е за подценяване според медици и психолози. То може да предизвика сериозни проблеми с денонощния баланс, който си е изградил организмът, причинени от нарушаване на съня – необяснимо главоболие, напрежение, раздразнителност и общ дискомфорт за тялото и духа.

Сънят е най-добрият начин за възстановяване на силите и ако нещо го прекъсва постоянно, като ярката неонова реклама на стената срещу прозореца на спалнята например, настъпва неизбежен стрес Нормалното човешкото тяло се нуждае от редовно редуване на деня и нощта, светлината и тъмнината.

Нощният живот под електрическата лампа предизвиква сериозни нарушения на поведението и физически заболявания (включително и “рак”). Постоянната светлина потиска синтезирането на мелатонин ( хормон, който предотвратява образуването и развитието на злокачествени тумори). По-точно - подтиска активността на ензими, които помагат да се превърне хормонът на бодростта (серотонин) в хормон на съня - мелатонин.

Жените са по-чувствителни към изкуственото нощно осветление, отколкото мъжете. Светлинното замърсяване предизвиква у тях преждевременно остаряване на тяхната репродуктивна система и увеличава риска от развитие на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Но и мъжете не са в безопасност. Нощните работници често заболяват от злокачествени тумори на дебелото черво или ректума. Освен това, безпорядъчният светлинен режим предизвиква нарушения на съня, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания, нарушения на обмяната на веществата и може да се увеличи риска от диабет.

В Европа вече усилено се говори за “светлинно замърсяване”, срещу което започват да се предприемат енергични мерки. В италианската област Ломбардия например, има специален закон, който задължава жителите й да не си позволяват никакво излишно осветление през тъмната част на денонощието. Нощем уличните лампи едва мъждукат, а силата на светлината на обществени места се регулира строго.
Но така е ...само в Ломбардия .

Някога, някога преди много години хората са лягали да спят и са ставали заедно със слънцето. Сега имат на разположение ярка светлина по всяко време на деня и нощта. Но се оказва, че това вреди на човешкото здраве. Нека тогава да си пожелаем: Нека бъде светлина, но.... денем. А през нощта да си върнем звездите.


Подготви материала: Маестро Новинар

5 коментара:

Юлияна каза...

Изключително съм впечатлена от тази статия! Преди малко я получих по пощата и веднага я публикувах.
Изкуственото нощно осветление се отрязава много зле на женската хормонална система, както е отбелязано в материала. Нормално 99 % от живота на жената се влияе от Луната и лунните фази. В древността, когато хората спели под звездите, месечния цикъл на жените бил винаги по новолуние. Една китайска поговорка казва: "Жените, чийто цикли са по новолуние, са във вярна хармония с Природата". Пълнолунието е времето на плодовитост. По време на нарастващата енергия на пълната Луна овулацията обикновено достигала своя връх. Така жените от древността регулирали своите занимания според фазите на Луната. Телата им били в естествена хармония с Луната. Менструацията (наричана също периодът на Луната)била време за активно общуване между жените. През този период те се събирали в "лунна колиба", както я наричат в индианските традиции или "червената шатра", както се наричала в традициите на Средния Изток. през това време жените не хранели животните, не готвили и не приготвяли храна. Отдавали се на почивка и възтановяване. Когато се събирали заедно жените от племето възтановявали енергията си и се подготвяли за следващия месец.
Откъсването ни от Природата е променило ритмите на женското тяло и лунните ни периоди не съвпадат точно с лунните фази. Тоест ние не сме в равновесие с Природата. Има един начин нещата да се уравновесят, но той дава резултати за кратко, ако не се прилага постоянно. Докато Луната е от тъмната си страна затъмнете спалнята си колкото можете повече, а през трите или четирите дни на пълнолунието спете на слаба нощна лампа. Това ще произведе почти същия ефект както ако спите под звездите. Тялото ви веднага ще откликне на тази промяна. След този малък и лесен ритуал ще усетите че това което е било извън синхрон във вашето тяло се връща към баланса и хармонията.

Точно по диагонал на стаята в която спя има еда улична лампа, която си свети цяла нощ и с щори и без щори все едно, за моя организъм си е вечно пълнолуние. Тоест дисхармонията е пълна!

Меричка каза...

Да благодарим на Много Млад новинар /ММ еН/ и единствено мога да ви пожелая поне веднъж-дваж в годината да имате възможност да сте някъде около мен, по-близо до звездите. Такава бригада ни се случи през септември 1985, в едно село, голямо и "олюдено" тогава, но днес само са останали по-възрастните - Мугла се казва. В града единствено ни "тормози" лазерният лъч от дискотеката на Стария център...

Местро Новинар каза...

О, трогнат съм от това обръщение "ММ_н".Благодаря!
Струва ми се, че това не са само носталгични спомени по младостта и по звездите. Разбираемо е вълнението на една смолянчанка, когато мисли за с.Мугла. Обяснявам си го така: Село Мугла било основано някога-някога много, много отдавна от наколко ергени, които си откраднали моми от Смолян и се задомили с тях. Не знам кога е станало безопасно за смолянските моми да ходят там на бригада. Сигурно преди 1985 година? Разминало им се е....
Но проблемът със светлинното замърсяване не се е разминал не само на Смолян, а и на всички нас. Ето вижте:
http://www.astro.bas.bg/astronomy09/svetlzamarsjavane.pdf

Маргарита каза...

Жена съм (имам всякакви белези за това – и първични и вторични). Но когато бях малка ме мислеха за момче. Не само защото майка ми ме подстригваше късо, а и защото лудориите ми бяха момчешки. Най-интересно ми беше да “разстрелвам” уличните лампи с прашка . Комшиите ме хващаха за ухото и ме водеха у дома. Тогава на това му викаха хулиганство.... Сега прочетох вашата статия за светлинното замърсяване и се успокоих. Не съм била хулиганка, била съм просто “еколог с радикални разбирания”. И досега съм си такава!

Юлияна каза...

Курортите и ски пистите носят огромни печалби, наблюдението на някакви си звезди не носи нищо. На кой му пука за звездите на небето, като си гледа фолк звездите да му пеят в кръчмите на курортите. После отива да пръсне няколко хилядарки в казиното и т.н. сценария е ясен.
Надявам се отговорните органи да вземат своевременни мерки за преустановяване на сметлинното замърсяване, което пречи на Роженската обсерватория да функционира правилно. А и колко малко предавия има по тлевизията с интервюта и разкази за това, което се прави в тази обсерватория, кои звезди се наблюдават, защо, какви са проучванията и т.н. Може и някои учени да са се поинтересували и да са подготвили проекти за телевизиите подобни на Дискавъри, но от там са им сложили печата "поради липса на ефирно време...."

Публикуване на коментар