3.5.09

Благотворителен бал в Гората


Брой 8 на списание”Горски обитател” (нощно издание)

Тази нощ - в навечерието на Световния ден на Свободата на Словото сп. “Горски обитател” беше официален медиен партньор на големият бал в Лунната зала на горския хотел”Под звездите”, посветен на Празника. В последния момент домакините решиха балът да е с маски, за да се гарантира истинската свобода на словото. Балът бе организиран с благотворителна цел – да се съберат дарения за Горската библиотека.

На бала присъствуваха представители на почти целия животински и растителен горски свят. Дори под домината не беше трудно да се разпознаят шестзвездни персонажи като: Кълвач Хвърчилков - Генерален директор на БГТА(Българска горска телеграфна агенция), Мецана Кулинарова - притежателка на верига горски ресторанти, Вълчо Белов - собственик на “Академия за самураи”, г-н Пън ЧепАтов - притежател на мебелни салони ”Талашит”. Това бяха най-щедрите дарители за нуждите на Горската библиотека.

По яркозеления килим на залата достолепно се разхождаха и непринудено разговаряха с гостите двамата властелини на “медийната джунгла” светският лъв Наш Репортер и току-що завърналия се(незнайно откъде) Полумлад Новинар. И те бяха маскирани: единият си беше сложил паунова опашка, но гъшето перо в ръката му издаваше “драскача” Наш репортер, а другият (Полумлад Новинар) беше в костюм на придворен шут: костюм с “шахматна” шарка, шапка със звънчета и островърхи обувки(в тон с костюма).

Непретенциозността на облеклото им предразполагаше присъствуващите към откровения. Но тази вечер тези двамата не отговаряха за интервютата. Списанието бе изпратило на бала свой Дежурен Редактор (съкратено”ДъРъ”, който малко заекваше, откъдето идваше и прякорът му “ДъРъ-ДъРъ”).

Първият интервюиран бе Министърът на горската администрация – Котаран Хрантутников:

ДъРъ-ДъРъ: Г-н Хрантутников, носеше се слух, че сте в отпуск по болест.
Котаран Хрантутников: О, да – в момента лежа болен у дома, но това не ми пречи да бъда и тук. Ама Вие не четете ли статиите от рубриката ”Пътуване в Космоса”?
Нали вече е доказано, че едно тяло може да бъде в един и същ момент на две различни места.
ДъРъ-ДъРъ: Точно, защото ги чета знам, че доскоро секссимвола на горското женско общество беше Коч Овчаров, а сега Вие сте го изместили. Как постигнахте този успех?
Котаран Хрантутников: С непреклонна настойчивост, драги, а другото.. не е тайна.

В този момент на бала се случиха два триумфални дебюта. Очарователната бизнесдама от индо-англо-български произход Рики Тики Мангустова(известна в света с укротяването на змии и гущери) блесна под прожекторите на горското висше общество и стана председател на журито”Мистър Гора 2009”. Младата бизнесдама лично връчи лентата на новия мистър – Щъркел Шаренков, чийто триумф беше бурно аплодиран от дивите гъски.
ДъРъ-ДъРъ веднага му поднесе микрофона: Г-н Шаренков, с какъв дарителски жест ще регистрирате Вашата победа?

Щъркел Шаренков: С образователни материали за Деня на Бащата – 11 юни.
ДъРъ-ДъРъ: Но 11 юни в България е обявен за Ден на Щъркела. Има някакво недоразумение – Полуагънцето Мери твърди, че Денят на бащата е 19 март.
Щъркел Шаренков: Да, знам, че тя е ясновидка. И наистина е познала, че нейното празнично сенрю “Народът вижда/ пастира...и децата/ виждат баща” ще ми хареса. Но не е познала за Деня, макар че не може да не знае, че който носи бебетата на това човечество, той е Бащата. Имам разнообразен доказателствен материал и ще го даря на Горската библиотека.

След отговора си Щъркел Шаренков подхвръкна към края на дансинга, където стройната фигура на г-н Птичи Явор(всепризнат горски красавец) привличаше погледите на дамите. Той и неговите съседи – Брезата, Бора, Тополата бяха домакините на бала. Те бяха сключили страхотна сделка по време на партито. Нашият ДъРъ-ДъРъ веднага помоли някой да му обясни какво се случва в този край на залата.

Птичият Явор изпревари околните: Ние ще подарим на Горската библиотека статии, посветени на Астроботаниката - наука, която обяснява как някои дървета “изсмукват” енергия от хората, а други ги “зареждат” с енергия. Любопитен факт е, че и едното и другото свойство са присъщи не само на живите дървета, но и на мебелите направени от тях. Но това да не го чува г-н Пън ЧепАтов, защото тогава с нас е свършено!

ДъРъ-ДъРъ: А каква е вашата сделка?
Птичият Явор: Ще направим Горски санаториум за хомосапиенс, където всеки ще си намери каквото му трябва.
ДъРъ-ДъРъ: А как хората ще познаят кои дървета "изсмукват" енергия и кои “отдават”?
Птичият Явор: Има си начин - с лентичка станиол дълга 10-15см и широка 2-5мм. Хваща се за единия край с палеца и показалеца и внимателно се пристъпва към дървото. Ако свободният край се насочи към растението, значи то притежава “изсмукващи” свойства, ако бъде отблъснат, то дървото е "подхранващо".

ДъРъ-ДъРъ: А откъде ще си набавяте станиолени лентички?
Птичият Явор: Няма да имаме проблеми, защото при нас се лекува горската банкерка Крадливата Сврака, който управлява парите на богатите и известните в Гората. Срещу безплатното си лечение, тя ще ни осигурява безплатно лентичките. Ние ще ги продаваме и точно това е моралната страна на сделката. Спечеленото ще вложим в борбата срещу бракониерството.

На платинената маса бяха седнали двама пластични хирурзи - Мечок Стръвников и Чакал Хиенски. Общата им професия им даде общи теми по време на автърпартито. И двамата разгорещено ухажваха Козичка Скалистова с надеждата, че ще им позволи да й направят липосукция.

Обещаваха й, че ако се съгласи, те с помощта на Мецана Кулинарова ще организират в Гората конкурс за вегетариански ястия. Рецептите после ще дарят на Горската библиотека, а тя-Козичката ще е победителка със своята крем-супа от спанак, понеже те (М.Стръвников и Ч.Хиенски) със сигурност ще убедят всички мъжки животни в Гората да гласуват за нея като им обяснят колко е важен спанакът за мъжката потентност.

На празника имаше и други интересни екземпляри.

Кукувица Самотникова присътвуваше латентно на бала, но достатъчно активно, за да бъде забелязана. Тя флиртуваше с г-н Гълъб Пощенски, който беше командирован в Севастопол, но прелетя Черно море специално за бала. Двамата така се бяха увлекли в разговора, че не забелязаха приближаването на ДъРъ-ДъРъ и на него му оставаше само незабелязано да включи микрофона. Ето го и записът:

Гълъб Пощенски: Каква е тази шумотевица около Полумлад Новинар?
Кукувица Самотникова: Преди повече от месец нашата царица Шехеразада издаде указ за официалното му приемане в редакцията и го удостои с титлата”маестро новинар”.

Гълъб Пощенски: Но той точно тогава изчезна неизвестно къде?
Самотната Кукувица: Напротив, бил е тук през цялото време неблагодарникът. Не приел титлата “маестро”, защото Млад Новинар звучало много по-бодро и перспективно от Маестро-Новинар(според него “маестро” значело ”дотук си – няма перспектива за развитие”).

Спазвал и някакво си Правило на Питър за творческата некомпетентност: ”За да можете да си вършите необезпокоявано своята работа, създававайте впечатлението, че вече сте достигнали нивото си на некомпетентност”. Приискало му се да му махнат “Полу”-то и от Полумлад Новинар(съкратено Полумлад еН) да го признаят за Млад Новинар (съкратено Млад еН). Щяло да звучи като литературен псевдоним. Сега пък станал Безотговорен редактор. Нагъл тип! Колко ли се е измъчила царица Шехерезадата с капризите му...

Гълъб Пощенски: Но къде е сега Вашата Царица? Защо не я виждам? Нося й личен подарък от растенията и животните, обитаващи водите на Черно море край Севастопол. Представлява част от тяхната биография, описана от руския вълшебник Паустовски. Те съжаляват, че нямат закрилница Sahrazada и я молят в Световния Ден на Свободaта на Словото да спомене за тях поне като за ”Закъсняла екология”.

След като подслуша този разговор нашият ДъРъ-ДъРъ реши, че е крайно време да интервюира самия Полумлад Новинар. Намери го на една от престижните маси близо до дансинга в задълбочен разговор с приятеля му Кърт Бовски, който знае подозрително много тайни за горския елит. Напоследък двамата зачестиха своите срещи, за да “излапат с парцалите” разни ВИП-лъвове, кукумявки, кукувици, папагали и прочие....

ДъРъ-ДъРъ: Г-н Полумлад новинар(после “Млад_еН”, а още по-после “Безотговорен Редактор”) на какво се дължи според Вас успехът Ви? Какво съвети бихте дали на някой по-неопитен от Вас?
Полумлад Новинар: Аз заложих на три принципа:

1. Не се показвай рошавите си мисли пред работодателката, която е специалистка по Психогностика.

2. Не забравяй, че всяко царство има нужда от шут. Дори царството и на Sahrazada.
И бъди дързък – в най-лошия случай ще ти намалят ръста откъм главата, но САМО с 25-30 см .

3. Спазвай принципа на Прайфър:”Никога не вземай решение, което може да се вземе от някой друг”.
Оставих време на Sahrazada да помисли и вчера тя реши: “Млад_еН” и с ”полу” отпред и без “полу” звучи еднакво безотговорно. А “Безотговорен Редактор” звучи като “Редактор, комуто е разрешена свобода на словото”. Е, Честит Празник на свободното слово!

ДъРъ-ДъРъ: Благодаря! А какви са плановете Ви за бъдещето?
Млад Новинар: С помощта на г-н Кърт Бовски ще направим 1-2 журналистически разследвания. Искам да разнищя “Аферата Лисиче”, за да възстановя честното име на Приятеля си, та да спрят да го интернират в командировки. Трябва да освободим и Малкото Коте от ареста, където несправедливо е задъръжано и да разкрием истинския извършител на едно престъпление в Гората.

ДъРъ-ДъРъ: А къде е царица Шехерезада? Не я видях на бала.
Млад_еН: Тук е някъде – усещам го със Сърцето си, но не знам с каква маска е днес. Попитайте нейния Агент Смит (а, ето го – свети му мониторът!). Той знае всичко, затова е най-скъпо платеният агент в царството на Шехерезада.
ДъРъ-ДъРъ: Ако Sahrazada e наблизо и ни чува, какво бихте й пожелали днес?
Безотговорен Редактор: Ние дължим на Sahrazada не само свободата, а дори Правото си на Слово, което тя ни даде чрез сп.”Горски обитател”? Затова й пожелавам всеки ден за нея да е НАЙ-ХУБАВИЯ ДЕН

http://www.youtube.com/watch?v=Nta1ZtVGciI&feature=PlayList&p=B9795AC836CBF557&index=36

Подготви материала: Отговорен редактор

4 коментара:

Sahrazada каза...

Таланта на Отговорен редактор за писане на материали, провеждане: започване, взимане и приключване на интервюта е феноменален! Моите адмирации и уважения както към литературния стил, така и към актуалността и свежестта на новините!
Нямате представа какво удоволствие е за "собственик" на литературно списание в неделя сутринта да си пие безкофеиновото кафе преглеждайки материал от такава класа и съответно публикувайки го!
За мен е голяма чест да съм с такъв екип. Гледахте ли филма "Дяволът носи прада"? Препоръчвам ви го. Дори и Мерил Стрийп в главната рола на редактор на световно известно списание би завидяла и посиняла от завист за този екип, който аз имам. :)

Честит празник на Свободното слово, починете, почерпете се както си му е реда.

Трол каза...

Бях маскиран с шапка невидимка и съм мвого доволен да забележа, че присъствието ми не е отразено в статията посветена на Бала. Моля, обърнете внимание на екипа си за пропуска. Тъй или инак обаче ако не осигурите на новинарите си такива шапки няма да има как да ме забележат и интервюират. Можете да снабдите екипа с шапки невидимки от Страноприемницата в Шпесард все ще има няколко, предполагам Лисичето ще поеме тази командировка както винаги. Бидейки невидим съм пропуснал да разбера, че Малкото Коте е в затвора, какъв кошмар! Ще организирам пиратска акция по освобождаването му ако не бъде пуснато веднага!

Отговорен редактор каза...

Уважеми господин Трол,
Допускате ли, че не сме ви забелязали на бала? Ако мислите така, значи не знаете с кого си имате работа. Ние въобще няма да пишем роман от рода на ”Кой сте Вие, доктор Зорге”, а направо ще обясним на читателите си кой сте. Затова по-добре сам предоставете на сп.”Горски обитател” житейската си и трудовата си биографии. Както виждате спазваме принципа: ”Ние знаем всичко, но по-добре сам си признай!”. Ако се съобразите с предложението ни, ще има какво да опровергаваме (с доказателства!. Ако не се съобразите - ние ще публикуваме досието Ви на своя отговорност. Тогава Вие ще научите за себе си неща, за които не сте и предполагали. И за да не Ви притесняваме, даваме Ви време за размисъл - срок 10 дена! Времето е достатъчно да избягате и да.... се върнете(това е във Ваша полза). И за да повярвате, че всичко е за Ваше добро, обещаваме да Ви покажем защо нашите СРС са по-съвършени от Вашите СРС. И защо с нищо не можете да ни уплашите!
П.П. Имате по-здрав привет от Малкото Коте. То ни разреши да Ви информираме, че е в затвора по свое желание(и това не знаехте, нали? ). То не разчита на Вашите пирати - знае, че ние ще решим проблема му с Дипломатичност, а не със силови методи. Но понеже Малкото Коте Ви е благодарно за Вашата съпричастност, Ви изпраща Своите пирати, за да си поиграете и да попеете заедно:

http://www.youtube.com/watch?v=ODYxhZEj8fM

Но НЕ се увличайте много в Тази игра, защото има Само 10 дена до Играта Ви с нас!!!

Nobel каза...

Не би било чудно, ако още на 16 май научим подробности за тайнствения господин Трол.(: Междувременно сега по "Честито" - ВА съобщиха, че нашите 16 моряци от похитения от сомалийските пирати кораб са освободени и по живо, по здраво си пристигат.

Публикуване на коментар