2.5.09

Кратка история на Google


Гугъл (Google) е смятана за най-използваната търсачка в наше време. Тя е собственост на американската корпорация Google Inc., базирана в град Маунтин Вю, окръг Санта Клара, щата Калифорния. През 1996 година двама стандфордски студенти Лари Пейдж и Сергей Брин работят върху проект за създаването на търсачка, която може да анализира връзките между отделните уеб сайтове.

Според тях, по този начин могат да се осигурят по-точни и прецизни резултати от съществуващите до този момент техники като се взема предвид броя на ключовите думи в текста. В началото името на тази търеща машина е BackRub, защото на този етап системата е проверявала за обратните връзки към даден уеб сайт, за да се прецени неговата важност. До този момент е съществувала само една малка търсачка, наречена Rankdex, която е използвала подобен метод за индексиране на страниците.

Когато двамата студенти пускат проекта си в Интернет, те използват домейна на Стандфордския Университет, а на 14 септември 1997 те регистрират домейна Google.com и една година по-късно, на 7 септември 1998 година, основават компанията Google Inc. с начален капитал от 1.1 млн. долара. Името Google идва от погрешното изписване на думата googol, която е свързана с 10 на степен 100.

През годините Гугъл (Google) привлича голям брой потребители заради простичкия си дизайн, лесното използване и добрите резултати, които се получават при търсене. В момента търсачката обработва по 200 милиона заявки всеки ден чрез различните си услуги, които предлага на своите потребители.

Източник

3 коментара:

Кайомин каза...

Обмислям да напиша статия: "Уеб Дизайн, SEO & SEM за деца" Моляви се подкрепете ме, за да я напиша! Защото Нанук и сие детска компания казват: "Искам да си направя сайт като твойте, кажи как се прави?!"

Проблема е, че и аз мили деца не знам изобщо как се прави, но ще се опитам да ви напиша статия може би: "как не се прави", защото ако самонадеяно я озаглавя: "как се прави", онези батковци и каки дето наистина знаят КАК СЕ ПРАВИ!!! Ще ме разкъсат на парчета, ако случайно попаднат тук и прочетат статия със заглавие: "Уеб Дизайн, SEO & SEM..." даже няма да си направят труда да видят края на изречението "за деца".

Аз затова не контактувам с тях във форумите и сайтовете им и съветвам и вас да не го правите!

И така Нанук и сие компани стискай палци на Кайомин да не се изложи. :) Но дори и да се...камата и е винаги на кръста така че ще ги заколи веб господарите на дизайна, сеото и сема. :-)

Боряна (Майка Борей Смели очи) каза...

Аз те подкрепям напълно, както и Кирил (няма си амазонско име) защото като прочетох за строхотиите които се случват в статията Сдружение "Рето Надежда" Не на дрогата! хиляди пъти предпочитам детето ми да си направи сайт следвайки твоите съвети пък било то и погрешни от гледна точка на професионалистите отколкото да се шляе по улиците където дебнат какви ли не опасности. Те тези ако почнат да те критикуват не се плаши аз ще ги попитам къда са техните статии КАК СЕ ПРАВИ САЙТ ЗА ДЕЦА! Да ми ги покажат да ги прочета ама и да ги разбере 10-12 годишно дете за какво му говорят.

Кайомин каза...

Google сайтове са добавили още доста нови templatе :) то ме засърбяха ръцете да разширяваме териториите, едни красиви, красиви....

Публикуване на коментар