8.6.09

Здравей ароматно слънце с име “ананас”!


Отдавна мина времето, когато съзерцавахме задокеанските плодове само на картинки или по телевизията. Сега ги има по пазарите, в супермаркетите и даже си позволяваме да си купим от тях, за да се насладим на техния необикновения – сладък, тръпчив, възхитителен и непредвидим екзотичен вкус.

А понякога дори ни е трудно да си представим как сме могли без тях? Ето например, ананасът - не може да се каже, че всеки ден е в менюто ни, но е добре да стане по-чест гост на масата ни. Яденето на ананас може да “стопи” мазнините ни – това и децата го знаят.

А колко е очарователно да се освободиш от тлъстинките си по такъв приятен начин! Нищо свръхестествено не се налага да се прави – достатъчно е към нашето обичайно ядене само да се добави малко екзотика посредством този задокеански плод.

Но това е само въведение към приказката, а приказката е по-нататък. Приказката е затова, че през” девет земи в десетото царство”, което се нарича Тайланд, цари вечнозелено лято.

Там никога няма зима и там растат “невижданите” плодове.
Жителите на тази приказна страна така обичат ананаса и така го уважават, че дори са му посветили цял празник. Наричат го “Фестивал на ананаса”! По традиция “ананасовият празник” започва от 2 юни в провинцията Лампанг. Празниците, посветени на плодове и цветя, не са новост в южните страни и затова сценариите им твърде много си приличат.

Започва се със събор – както на професионалисти, така и на любители по отглеждане на ананаси, семинари за обмяна на опит, делови срещи, сделки между доставчици и преработватели на плодовата суровина. Организират се също шумни и красиви изложби-базари на селскостопанска продукция. Там местните жители продават освен излишъка от реколтата си, още и различни сувенири, лакомства (както от “виновниците” за тържеството – ананасите, така и от всякакви други плодове и зеленчуци), и още множество различни съпътствуващи стоки...

Традиционният парад се открива с ярко шествие, украсено с цветя и други празнични “позлатени” каручки с планини от апетитни плодове върху тях. И винаги ги съпътствува цяло шествие от разноцветни самодейни ансамбли за песни и народни танци. Както на всички други южни фестивали и тук празненствата продължават без прекъсване през цялото денонощие.

Яденето и угощаването става “в крачка” и танцувайки, което е разбираемо. Отспиването става после – и това е разбираемо... Три дена и три нощи продължава фестивалът на ананаса. Горещият летен климат, топлото море, вечерните огньове и праздничните фейерверки по цалото крайбрежие.

Всичко това действува на гостите “палещо и изгарящо” и помага за веселието. Вино, сокове, напитки се леят като река. Пътьом се извършва дегустацията на множество оригинални ястия, лакомства, приготвени по особен начин от веяни и сушени плодове, и много други деликатеси.

Тук, направо на улицата започват различни състезания – и спортни, и танцови, и импровизирани певчески… И, разбира се, се провежда (нима може такъв празник да мине без това?) Конкурс на красотата - “Мисс Ананаска”? Така се веселят от душа както местните жители на ананасово-банановия рай, така и хилядите дошли с тях гости!

На какво точно дължи славата си този сладък и сочен плод – ананасът?
Ферментът бромелин, съдержащ се в меката част (месото) на ананаса, това е именно веществото, което способствува за подобряване на храносмилането и за разграждането на мазнините

За какво анансът е толкова уважаван не само в Тайланд, а и в целия свят? Той е източник на жизнено важни вещества: йод, калций, калий, желязо, мед, цинк, манган, целулоза, витамини А, С, и витамини от група В. Това дори не е пълното изброяване на полезните вещества в ананаса.

Благодарение на своя състав, плодовете на ананаса пречистват кръвта, активизират имунната система, предотвратявайки много заболявания. Подобряват работата на черния дроб, на бъбреците, на щитовидната жлеза, нормализират микрофлората на стомаха и обмяната на веществата. А ферментът бромелин, съдържащ се в месото на ананаса спомага за “стопяването” на мазнините ( както се спомена по-горе).
Е, кажете, има ли по-вкусен начин за отслабване от този – да си хапвате ананас?

0 коментара:

Публикуване на коментар