29.6.09

Млечни коктейли

Млечните коктейли се приготвят с прясно мляко или с млечни продукти: йогурт, сметана, сладолед, с добавяне на плодове (банани, ананаси, ягоди, вишни, малини) и др.), може и с какао, шоколад, кардамон, ванилия, мед и др. За да бъде коктейлът освежаващо прохладен, се прави със сладолед или в коктейла се слага надробен лед. Приготовянето на млечен коктейл е много просто: нужно е съставките да се смесят в шейкър или да се разбие с миксер.

Разбиването трябва да стане на максимална скорост за 20-30 секунди, за да се образува пищна пяна. Млякото за коктейл може да е от всякакъв вид, но е добре да бъде със средна масленост (2,5 – 3%). Главното е да е студено, защото студеното мляко се разбива по-лесно от топлото.

Сладоледът за коктейл се разбива с млякото. Оптималната пропорция е 1:1, но ако искате по-гъст коктейл, то увеличете частта на сладоледа. Ако искате коктейлът да е още по-полезен, то вместо мляко и сладолед използвайте квасено мляко(йогурт).

Плодовете е добре да бъдат пресни. Но и от замразени може да се приготви хубав млечен коктейл. За целта трябва да ги размразите и да излеете отделилата се излишна течност. Плодовете може да се намачкат, а после да се добавят останалите съставки за коктейла и да се разбият.

Нежните плодове може да се разбиват заедно с млякото. Има и друг начин за приготвяне на коктейл с плодове : едрите плодове да се нарежат на дребни парченца. Да се сложат в чашата и да се залеят с пяната, получена от отделно разбитите мляко и сладолед.

Раздробеният лед може да се сложи в коктейла както в процеса на разбиване, така и във вече готовата напитка. Украса на коктейла може да се направи със сметана, със шоколадови пръчици, с парченца плодове, с листенца мента и др. Поднасянето на млечния коктейл трябва да става веднага след приготвянето му, докато е още студен и пяната не е спаднала.

0 коментара:

Публикуване на коментар