18.6.09

Бракониерски набези

Автор: Меричка

Пиша това с неугасваща болка на сърце… и с въпрос кой може да защити природата от тях? Какво вълнува тези хора извън обичайното им ежедневие, в което неистово мислят методи за мащабно изтребване на цели рибни пасажи. Ограничавам се в момента само с разсъждения за речната риба. Който е съвестен и отговорен рибар знае, че рибата, освен с полезните съставки, като полиненаситени омега-3, и др. киселини, е изключителна храна за човека, благодарение на специфичния вкус на месото, приготвяно по най – разнообразни рецепти.

Ако сте забелязали, не се споменава никъде в материалите на Световната Здравна Организация като опасна или пък във връзка с “кампанийни” заболявания, подобни на “свински/птичи грип” “луда крава”, въпреки, че съществуват също вируси, болести и паразити, които я нападат често. Всъщност рибните вируси се развиват при ниска температура, както знаем, например че за пъстървата най-подходяща за отглеждането и е от 12 до 14 градуса /Целзий/, сравнително постоянна температура.

Дори и да не премине сериозна топлинна обработка рибното месо, температурата в нашия организъм е достатъчно висока, за да убие вирусите. Опасност за рибите, предимно пъстървовите представлява улавянето им с ръце, когато може да се предизвика температурен шок, който е главния виновник за висока смъртност /при внезапна промяна с около 6 градуса на температурата, главно във планинските реки/.

Много брутално след периода на хвърляне на хайвера /за тази година забраната за улова им изтече на 05.06/, е изтребването на рибата с взрив, с различни химикали, хлор, селитра и т.н., което просто погубва естествените популации, нарушава функционирането на екосистемите в речните русла, та дори и когато е специално развъдена в езера, язовири, завирени обеми над водовземни съоръжения на МВЕЦ и др. За съжаление не можахме да заловим и да накажем злосторници, предизвикали измирането на цял пасаж мряна в неделя.

4 коментара:

Анонимен каза...

В затворническа килия седят трима:
- Ти за какво си тук?
- Открадах картофи една кофа и ми лепнаха пет години.
- Аз съм за грабеж - дадоха ми седем години.
- А мене ме осъдиха на петнайсет.
- За какво?
- Лових риба с взрив.
- И колко налови така, че те осъдиха на 15 години?
- А, не много – две кофи с каракуда и .....два водолаза.

Анонимен каза...

Е, благодаря, свежарско е, ама като че ли са малко и 15!

Юлияна каза...

Какво може да спаси Природата от бракониерите? На първо място строги закони, високи глоби и високи заплати за лесничейте. Също както и полицайте - лесничея не е мотивиран по никакъв начин да си върши работата. И не само по отношение на бракониерите това се отнася и за незаконната сеч на дървета и горски масиви. Да се забравяме, че лисничейте са най-много двама, трима, да не говорим че на места е и по един. А бракониерите са цяла групичка от десетина човека, както и тези които изсичат горите. Съвсем разбираемо е лесничея да се страхува, че той да не е Батман или Морфей. Другото ми предложение е във всяко населено място в което Природата страда от бракониери и от незаконна сеч, хората от селото или от града да си организират дружинка, която на смени да подпомага лесничейте. В малкия град или село няма кой знае какво да се прави и обикновено мъжете вечер се размотават в селското капанче на площада. Ами организирайте се вместо ракия с лимонада и БТВ, свършете нещо полезно. Съпругите вместо да мълчат и да си траят да поемат мъжете си в свой ръце и да се разпоредят какво трябва да се свърши! (Дето каза един познат преди няколко месеца: "да му мисли мъжа ти") :-))
И последно пак опираме до културата и тук я няма никаква. Препоръчвам ми френското предаване за лов и риболов, казва се Chasse & Peche и почти всяка кабелна телевизия излъчва този канал. Там хората от Франция ловци и рибари показват какво значи култура и интелигентен лов и риболов, как се пазят чисти водоеми и гори, как когато рибата, която е уловена няма да се изяде се хвърля обратно във водата и т.н.

Анонимен каза...

И телевизия "Хоби" се присъединява към подобни инициативи, доколкото виждам.

Публикуване на коментар