3.7.09

Луната като ретранслатор при радиовръзка чрез ЕМЕ

Радиолюбители от целия свят провели няколко сеанса на радиовръзка, използвайки Луната като отражател. За тази необикновена акция съобщава порталът redOrbit. Техниката за радиовръзка с използване на земния спътник получила названието EME (от английското Earth—Moon—Earth - Земя-Луна-Земя). Методът е прост: сигналът, изпратен от земята, се отразява от повърхността на Луната и се връща обратно на Земята.

За прилагането на EME са необходими доста сложни прибори, каквито имат само около хиляда радиолюбители на планетата ни. Собствениците на необходимата апаратна база са се съобщавали чрез Луната вече наколко месеца. В неделя, 28 юни, те провели 24-часов радиочат.

По думите на участниците в акцията, качеството на сигнала по нищо не отстъпвало на телефонния. Обаче връзката по метода EME има едно неудобство. Разстоянието от Земята до Луната по време на сенасите било 384 хиляди километра, и на радиосигналът били необходими примерно 2,5 секунди, за да го преодолее и да се върне обратно.

Необикновеното мероприятие било посветено на 40 годишнината на полета на "Аполо-11" към Луната - естествения спътник на Земята. Историческото кацане на повърхността на Луната се състояло на 20 юли 1969 г. Но поради особености на орбитите на Луната и Земята най-подходящ ден за сенса с ЕМЕ бил именно 28 юни.

0 коментара:

Публикуване на коментар