8.8.09

Заразете приятелите си със щастие

Оказва се, че вирусите могат да бъдат не само с отрицателен ефект. Някои могат да бъдат даже с много положителен ефект. Става дума как се предава от човек на човек...щастието. Ето до какъв извод са стигнали учените от Харвард и Сан Диего: Ако вашите приятели или дори приятелите на вашите приятели са щастливи, то и за вас се увеличава вероятността да се присъедините към техния брой.

Ако вие сте щастливи, вероятността за щастие на ваш близък се увеличава с 25%, за приятел на вашия близък - с 10%, а за приятеля на приятеля на вашия близък – с 5,6%. За да се достигне до тези данни, са изследвани отговорите на 5 000 души и на 50 000 от тяхното близко обкръжение. При това съдбата на участниците е изследвана в продължение на дълги интервали от живота им.

Счита се, че щастието е пряко свързано с нивото на благосъстояние на хората, с наличието на качествени медицински институти и с високия показател на заетостта. Учените в Америка решили, че щастието на народа зависи и от размера на националния доход.

Кои страни може да наречем “най-щастливи”? Рекордьор в този рейтинг е Дания. После следват САЩ, Канада, Швеция, Салвадор, Нова Зеландия. А Зимбабве, например, е най-нещастната страна.

3 коментара:

Юлияна каза...

Винаги съм знаела, че ако отида да живея в Канада ще стана много щастлива. И ще направя и вас много щастливи. Може би поради две противоположни причини зависещи от гледната точка и от човека, който я гледа "точката".

Едните ще се радват, че най-сетне са се отървали от мен, а другите които ме обичат ще се радват, че живея далеч от Аборигения. Вторите тези, които ме обичат ще взема един по един при мен и те да са далече от Аборигения. Хубавото е че имам малко приятели, които наистина си заслужава да взема с мен в Канада и едно средностатистическо канадско жилище с 5-6 стаи ще е напълно достатъчно за всички.

Е, в краен случай мога да се опитам да бъда щастлива и в Дания, по-близо е до Аборигения от Канада и може лятото да идваме до Варна, а зимата до Банско. :)

Sahrazada каза...

И разбира се тук е мястото да препишем Станислав Стратиев, който много посредствени, наричащи себе си "публицисти" авторчета плагиатстват най-безсрамно и естествено не ги купуват макар и да се напъват всячески. Дето аз им казвам "виртуални амбулатни търговци" със стоката върху кашони вместо сергии. Или както има и един друг лаф: "Хората пазара затварят те сергия гласят."

"Анатомия на модела

Всъщност ние се мразим и разделяме не защото сме различни, а защото сме еднакви. И всеки много добре знае, че другия прилича на него. Затова и се бои. Защото добре се познава. И е сигурен, че онова, което той мисли на другия, другия няма начин да не мисли на него. Затова е безнадежден надписът върху Народното събрание: "Съединението прави силата". Твърде добре се познаваме, за да се обединим. Предпочитаме да дойде някой, когота непознаваме - тогава има някаква надежда. Затова и българската триумфална арка, с която срещаме чужденците и освободителите, винаги ухае. Националната ни черта е да не вярваме на никого и на нищо. Наскоро получих следната телеграма: "Всичко е истина. Канада наистина съществува. Токът не спира. Има водопад. Чакам те." Напразно огледалцата и средствата за масова информация в цялото царство повтарят: " Ти, ти си най-умният, най-хубавият, най-прогресивният!..." Не им вярваме. Ние сме написали текста. Ако бяхме толкова умни, нямаше да се родим българи. И да се приканваме непрекъснато към диалог. Кой нормален човек говори със себе си? Нито пък да имаме поговорка: "Ако можете да ни вземете смеха, плача не можете!" Стоим пред тази бездна в себе си и никакви хиляда и триста години, конски опашки или еднодръвки не могат да ни помогнат. Остава единствено нихилизмът. Всички едновременно отричаме всичко. Българска работа. Като отричам тебе, всъщност отричам себе си. Преди още да се е образувала, нацията започва да се разпада. "Българин да се наричам, първа радост е за мене!" Днес няма по-голям майтап от тези думи на поета. Какво по-точна диагноза? Осем милиона кукувици седят и се утешават с пословицата, че една кукувица не докарва лято. Тогава как ще свърши зимата на нашето недоволство?"


Приятелю Лисиче, никога повече не ме упреквай за иронията, а още по-малко за сарказма: "защото някой, който не ме познава може да ме разбере погрешно и да се обиди!" Ти ме хареса точно такава с иронията и сарказма ми. Не ме променяй, защото ще спреш да ме харесваш.

Боян каза...

1,2,3,4....10! Нокаут!

А сега мила моя, като 5-кратен Йокодзуна ги остави на мира! Гледала си филма Безстрашен, подпри главата на "големите" с крачето, за да не я строшат в ръба на ринга и не пии чай, че може да е отровен!

Публикуване на коментар