Българското бяло саламурено сирене е уникален национален продукт , който се произвежда по нашите земи още от древността. Предполага се, че възникването му е свързано с развитието на овцевъдството още по време на древните траки, които преработвали добитото мляко в разнообразни продукти.
Сиренето се получава от предварително загрято мляко, което се охлажда и заквасва с помощта на мая за сирене и сирищен ензим, прецежда се и се оставя да зрее за минимум 45 дни, осолява се и се опакова в кутии, съдържащи саламура.
Българското бяло саламурено сирене е концентриран млечен продукт, притежаващ различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвяне.
То е изключително пълноценна и полезна храна поради високото съдържание на белтъчни вещества и мазнини, а също и поради наличието на добре усвояеми от човешкия организъм пептиди и свободни аминокиселини. Сиренето е богат източник на витамини, микроелементи, калций, витамини (A, D, Е и от групата В), липиди, микроелементи: калций (Са), натрий (Na).
Козе сирене с мед и орехи
Продукти:
1/2 чаша орехи,
1/2 чаша мед,
120 гр козе сирене или друго бяло сирене
Приготовление:
Изсипете орехите в купа, залейте ги с гореща вода и ги захлупете. След 30 минути ги обелете и изсушете. Поставете ги в тавичка върху хартия за печене и ги запечете в предварително загрята до 150°С фурна. След изпичането на орехите ги изстудете и разбъркайте с меда. Нарежете сиренето на малки парчета и сервирайте като го залеете с меда и орехите.
Боровинков кекс със сирене
(чийзкейк “Filadelfia”)
Продукти:
1/2 чаена чаша натрошени маслени бисквити,
1/2 чаена чаша и 2 супени лъжици захар,
супени лъжици масло или маргарин, разтопени
опаковки „Филаделфия" 200г Натурална или Баланс,
1 и 1/2 супени лъжици брашно,
1 чаена лъжица ванилия,
настъргана кора от средно голям лимон,
1/2 чаена чаша заквасена сметана,
яйца,
2 чаени чаши пресни или замразени боровинки
Приготовление
За блата:
Смесете бисквитите, 2-те супени лъжици захар и маслото (маргарина) до получаване на хомогенна смес. Разстелете сместа на дъното на форма за торта. Притиснете добре, за да се разпредели равномерно по дъното на формата.
За крема:
Добавете заквасената сметана и разбъркайте добре. След това прибавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате с миксера на ниска скорост. Изсипете получената смес върху блата. Върху него подредете боровинките.
Печене
Поставете тортата в предварително загрята до 150 градуса фурна. Печете в продължение на 60-70 мин. или докато средата на тортата се втвърди. След като изпечете, отделете тортата от стените на формата с нож или шпатула. Изчакайте тортата да се охлади достатъчно и извадете ринга на формата. Оставете в хладилника за минимум 4 часа, преди да сервирате.
10.8.09
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар