13.8.09

Правила за поведение в природата

Отсечете за огъня само стари мъртви дървета. Това лесно може да се определи по наличието на зелени листа. Дори само на върха да има зелено клонче – потърсете друго дърво. И без това живото дърво гори лошо, това всички го знаят. Но не всички, за съжаление, знаят грамотно как се повалят дървета. Старайте се да срежете мъртвото дърво така, че като пада да не повали десетки други - млади и още живи дървета.

Вземете със себе си за цялата група (макар и един) голям плътен найлонов чувал. По време на похода винаги има неща, които не сте могли да унищожите в огъня. Събирайте ги в чувала и го занесете накрая до най-близката цивилизована буклукчийска кофа или контейнер! Това се отнася най-вече за пластмасовите опаковки, стъклените бутилки, металните консервни кутии, туби от лепило, ПВЦ-отпадъци, и прочее.

Не поставяйте палатките си до мравуняци и на мравешки пътеки. Мравките не са разчистили заради нас боровата полянка и не са виновни, че хората са пристигнали тук. Те не сменят своите маршрути и в резултат на това стотици загиват под човешките крака, защото доста често тяхната пътека съвпада с нашата.

Не забивайте гвоздеи в живи дървета, за да закачите, да опънете и т.н. Може да вържете на дърветата въженце (но не метална тел). Само не забравяйте после да я отвържете!

Не устройвайте в сухо време лагерни огньове под дърветата. Достатъчно е да се подпали едно клонче от голям бор , под който сте се разположили, и ще избухне пожар, който няма да можете никога да угасите, защото той се разпространява много бързо. В резултат ще ви се наложи спешно да се евакуирате, а по ваша “милост” ще изгорят десетки хектара гора заедно с дребните зверчета. Добре ще е, ако поне вие самите успеете да се спасите.

Винаги заливайте огъня! Ако, разбира се, от небето не вали като из ведро. Не го затрупвайте с пръст, не го разхвърляйте. Даже да не сте велик почвовед, и да считате, че всичко е затрупано и след вас мъхът (торф, листа, трева, борови иглички, камъни…) няма да се разгорят отново, вие може много да грешите. Особено, ако огнището е ново и задуха вятър. Водата е до вас – не се омързелявайте! Много тъжна гледка е да преплуваш край гора, обезобразена от черни пожарища... Всички те са от нашите фасове и незаляти огньове.

Не хвърляйте в гората фасове. И във рекичката не ги хвърляйте! Цигарените угарки са отровни, а това е лошо. Освен това те плуват дълго, може да ги налапа някоя риба. И това няма да донесе радост нито на нея, нито на този, който после я улови. Създайте си правило да събирате някъде своите фасове и обвивки от бонбони, за да ги изгорите после..

Тоалет. Макар че в това няма нищо вредно за природата, все пак се отдалечете поне на 10 метра от пътеката – това не е толкова трудно. Тоалетната хартия бързо изгнива от влагата и не нанася вреда на околната среда. Така че е желателно за тези нужди да се използва тоалетна хартия, а не вестници.

Не носете в гората стълкени опаковки! Ако не сте сигурни, че после честно ще я изхвърлите в най-близкия контейнер. Носете водата, например, в любимите си метални флакони, които после ще вземете със себе си. Стъкло е най-добре да не носите. И още повече - не бива да го чупите! Самите вие може после да го настъпите. Или вашите деца.

Не оставяйте след себе си “плодовете” от покоряване на природата: развалена храна, счупени каски, съдрани сенници, скъсани жила, закопчалки от панталони и потни тениски… Изгорете ненужните вещи и закопайте останките, а най-добре е да ги довлачите до най-близкия контейнер, още повече, ако това са гумени и пластмасови изделия. Да пратите към небето облаци от изгорена синтетика е най-неправилния вариант за оползотворяване на отпадъците.

Не оставяйте остатъци от храна. Обвивките от хранителните продукти вече е ясно къде трябва да отидат, но самите продукти (зърнени храни, месни консерви, сухари и т.н.) просто изсипете под някое дърво. Щом си отидете благодарните зверчета и птици ще изядат всичко, а което остане - с дъждовете ще отиде в земята.

Може остатъците от зърнените храни да изхвърлите в реката. Добре е , ако ви е останало брашно и постно масло – направете топчета от тесто – прекрасен подарък за рибите! Но помнете, че ако в реката живеят само хищни, «спиннингови» риби, вие само ще замърсите дъното, защото даже малките хищнищи не обичат растителна храна, а предпочитат планктон, бръмбарчета, мулци и насекоми..

Какво да правите, ако срещнете бобров бент? Не го разбивайте, ако не е извънредно необходимо. Това ще е безмислено занятие. Ако имате възможност да го прескочите или заобиколите – това е най-доброто решение. Но ако се наложи да унищожите бобровия труд, не се огорчавайте – зверчетата много бързо ще си го построят отново.

Ако вие разбиете двадесет пъти бента им, те с упоритостта на манияци двадесет пъти ще го възстановят, но никога няма да си отидат от избраното място. Това може да стане едва след няколко години, когато изядат всичките млади дървета във водата наоколо.

Не закачайте змиите. Тогава и те няма да ви закачат. Нито една змия със здрав разум не би нападнала първа човека. Гледайте под краката си и избягвайте местата, където змиите обичат да излизат на припек - стари хралупи, разрушени изби и кладенци, стъпалата по скалите, пъновете по полянките. Отстъпете им път!

Не се разписвайте по скалите и камъните. Това е неприлично, дори да е исторически оправдано като опит да бележите територия. Ако не можете да оставите своята следа в историята по друг начин, тогава е по-добре да се заемете с нещо друго. Нацепете дърва за вечерята или измийте съдовете.

Не вземайте в гората касетофони. Дайте почивка на себе си и на другите. Освен това, вие забравяте за зверовете и за птиците, които просто полудяват от вашия шум, защото имат по-чувствителен слух. Помислете за бедните земни червеи, къртици и мишки! Или си спомнете как китовете се хвърлят на брега от техногените звуци – може пък това да ви накара да оставите музикалната си кутия вкъщи.

Не разстилайте хвойнови клончета под палатката. Сега има такъв голям избор на подходящи за целта постелки. Пазете хвойната, борчетата, еличките. Всяка Нова година изхвърляте по една елхичка на буклука. Това не ви ли е стига…

Не поставяйте мрежи в реката. Ядене имате достатъчно. Ако е недостатъчно, тогава си наловете риба със спининг - в честен бой. Ако не умеете, по-добре гъби събирайте. Или ....си стойте вкъщи.

0 коментара:

Публикуване на коментар