12.8.09

Уеб Дизайн (Web Design), SЕО & SEM за деца

Да започнем с това, че мама и тати вече са ни снабдили с компютър, монитор, клавиатура, мишка и интернет. Знаем какво е Google и кои са Лари Пейдж и Сергей Брин. Пишем в Google някаква думичка и той ни отговаря със страници от 1,2,3......40, в които ни предлага някакви възможни варианти съответсващи на нашата думичка.

Първото нещо, което трябва да научим е че тази думичка, която сме написали се нарича „ключова думичка” (keyword). Според тези ключови думи нашият приятел Google, обработва, подрежда и класифицира сайтове.

Тук възниква въпроса, какво е това „сайт”?

Сайтът представлява нещо подобно на вашата любима тетрадка. В него има страници също както в тетрадката, има разкази, стихотворения, задачи има дори залепени снимки и рисунки от последната ваканция с мама и татко и даже има снимка на онова симпатично момиче с плитките, което снимахте на плажа.

В тази виртуална тетрадка (сайт) може да има и някои страници, които са написани с правописни грешки, на латиница, страници, в които просто сме били ядосани и сме писали някакви грозни неща за съученици и за приятели, че дори и за семейството си. Някои хора, които имат такива тетрадки (сайтове) понякога късат цели листа от своята тетрадка, когато разберат, че са допуснали грешка, други държат на „историческата” хронология и запазват всичко.

А трети решават, че тетрадката е грозна и я сменят с друга. Това се нарича „Редизайн”. Тук възниква въпроса какво все пак представлява Уеб Дизайна? Уеб Дизайна е изкуство, обикновено добрите Уеб Дизайнери са и много добри художници. Уважаващия себе си Уеб Дизайнер никога не използва готов шаблон, нарисуван от друг Уеб Дизайнер, за да създаде произведението си.

Това е като да прекопираш картинките чрез прозрачна хартия от книжката с картинки и да кажеш на приятелите си: „Това го нарисувах аз!” Е, лъжата може и да хване за известно време, но ако приятелите ви си купят същата книжка с картинки ще разберат, че вие лъжете. По тази причина докато ние не се научим да рисуваме сами своите сайтове ще използваме шаблони (template) и винаги ще казваме без притеснения, че тези шаблони са нарисувани от друг!

В действителност това също е изкуство, да избереш подходящ шаблон за изработката на сайта си. Това ни довежда до въпроса: „Какво ще пиша в своята виртуална тетрадка?” Отговорите са два:

1. Аз вече имам разработена идея какво ще съдържа моята тетрадка и ми трябва подходящ шаблон, който да отговаря на моите идеи.

2. Аз нямам идея какво ще пише в тетрадката, но разглеждайки шаблоните ми хрумва, че мога да осъществя блестяща идея.

Сега идва въпроса от къде идват тези „шаблони”?

Шаблоните идват от всякъде. Има батковци и каки, които се занимават точно с това – те рисуват шаблони, които ние начинаещите Уеб Дизайнери използваме. Според мен най-добрата възможност да си изберем безплатен шаблон и безплатна система чрез която да изградим нашия уеб сайт е Google сайтове!

Изключително подходяща за деца, за семеен сайт, а дори и за бизнес сайт, но последното нас не ни интересува. Защо не харесвам blogspot.com е нещо, което евентуално ще бъде обсъдено в друга статия. Значи до тук ние избрахме най-важното – системата чрез която ще създадем нашия сайт.

В избора си на система ние трябва да се водим от няколко неща:

1. До колко е оптимална тази система.

2. До колко е сигурна.

3. Отговаря ли на целите, които си поставяме.

4. Харесваме ли я и ще ни бъде ли приятно да работим с нея.

5. Разбираема ли е тя за нас, чувстваме ли се свободно и удобно с тази система.

След като сме си отговорили на тези въпроси следващата важна стъпка е да изберем подходящо име за своята тетрадка. Както знаем от училище тетрадката по математика се нарича „тетрадка по математика”, или „тетрадка по български”, „блок за рисуване” и т.н.

Когато ние видим, че върху етикета на нашата корица, на тетрадката пише: „Биология” ние знаем, че вътре са нашите уроци по Биология, там едва ли ще се намират уроците по Български и Литература освен ако не сме едни много мърляви деца, които нарочно и на инат искат да дразнят всички.

Е, да ви кажа честно в интернет има много такива мърляви батковци и каки (включитлено и аз), които в тетрадките си по Литература пишат за Биология и обратно. Моя съвет е да не го правите!

Също във вашата виртуална тетрадка (сайт) винаги трябва да се стремите да пишете без правописни грешки, да имате ваш собствен неподражем стил и да не преписвате от чужди тетрадки (сайтове).

Нали разбирате, че е някак си глупавичко да препишете от тетрадката на Алекс как е прекарала уикенда с родителите си и немската овчарка и да го поставите във вашия сайт (тетрадка), а в действителност вие дори нямате куче, а имате една котка, която обичате и за която можете да разкажете много по-интересни неща, вместо да преписвате за онова помиарче дето Алекс го нарича „овчарка”.

Сега да минем към „тежката артилерия”, с която ще ви запозная съвсем бегло. Тъй като считам, че на този етап е достатъчно да се изпълнят горните указания. И така SEO (Search Engine Optimization) е съкратен термин, който означава: „оптимизация за търсеща машина”, а SEM (Search Engine Marketing) e също съкратен термин, който най-общо означава „маркетинг за търсеща машина”.

Обикновено SEO е част от SEM, макар че и обратното не рядко е възможно. Тук е добре да знаем разликата между думичките „оптимизация” и „маркетинг”. Оптимизация означава, нашата тетрадка (сайт) да успеем да я покажем на колкото се може повече хора.

Това се постига, когато ние съобщаваме на всички класове от 1 до 8-ми, че имаме една уникална тетрадка, която ще е интересна за всички! В интернет това се постига, като съобщим на всички директории, че имаме чудесна тетрадка (сайт). Директориите са места, в които ние въвеждаме информация за нашия сайт, като в никакъв случай не бива да ги наричаме „търсачки”.

Маркетингът най-общо означава съвкупност от процеси чрез които ние комуникираме с потребителите (читателите) на нашата тетрадка (сайт) и управляваме взаимоотношенията си с тях така че да получим най-голяма изгода за предоставената информация от нашата тетрадка.

Когато се заемем с нашия маркетинг ние трябва преди всичко да бъдем възпитани и културни. Да имаме комплекс от знания в областта, на която сме посветили сайта си, да се придържаме към честните и открити взаимоотношения. Голяма част от маркетинга съдържа в себе си умението да накарете вашите читатели да записват и да участват в процеса на създаването и разработването на вашата тетрадка (сайт).

Допълнителни теми, които при желание биха могли да бъдат обсъдени:

1. Подробности за ключовите думи. (Keywords)

2. Подробности за мета описанията. (Мeta descriptions)

3. Кой е Webmasters Tools и какво иска от нас този?

4. Кой е Google Analytics и защо да се занимавам с него?

5. Какво е Google PageRank и май вече ми писна да се занимавам с това!

6. Какво представляват „Социалните мрежи” и трябва ли да им казвам за моята уникална и безпрецедентна тетрадка (сайт) ?

7. Какви са тези глупости в края на краищата и защо изобщо ме занимавате с тях? Аз изобщо не искам да имам сайт!

8. Майко и Татко, запишете ме на бойни изкуства или поне на плуване! Изхвърлете компютъра, монитора, мишката, клавиатурата и интернета! Аз ще стана Джеки Чан! Не съм чул досега някой да е забогатял от Уеб Дизайн, SEO & SEM! А Джеки е милионер, Анджелина Джоли също!

Препоръчваме още:
Google е оценена на 100 млрд.$
Кратка история на Google

5 коментара:

Юлияна каза...

Искам да ви кажа нещо за шрифтовете на един сайт. Обикновено се препоръчва шрифта, който избираме да е Verdana. Този шрифт е най-приятен за окото и не го изморява, едричък е и се вижда добре. Гугъл сайтове обаче не работят добре с Verdana и ще си спестите доста главоболия ако за сайта си избирате шрифт "Нормален", а още по-добре е да ползвате шрифта по подразбиране. Това са разни дребни детайли, но ако ги знаете ще си спестите време при работата и няма да се ядосвате, когато видите че статията е на половина с шрифт Нормален, а другата половина е с шрифт Verdana и упорито отказва да запамети изцяло с Verdana. Не е приятно, когато вече сте на етап качване на статии да се връщате обратно и да правите корекции по черупката. Още една подробност, когато създавате страница, възможността по подразбиране е: " Уеб страница", проблема е, че до преди известно време създадената такава страница не можеше да се изтрие, ако в процеса на работата ви хрумне нещо друго. Затова докато още не сте сигурни точно как ще бъде организиран сайта и страниците му, винаги избирайте възможността: "Обявления" те могат да се изтриват, да се местят и още други неща. При първия си сайт с Гугъл Сайтове - Журнал Психея и аз се подлъгах по "Уеб страница" след което трябваше да мисля с какво да я напълня, защото в действителност ми беше излишна.

Елисавета каза...

Здравейте, казвам се Ели и съм на 13 години. Искам да си направя сайт в който с приятелите ми от училище да пишем различни неща. Дали ще можете да ми помогнете?

Юлияна каза...

Здравей Ели, приятно ми е да се запознаем. :) Разбира се, че ще помагаме с каквото можем. Долу в сайта има моята поща, пиши ми, за да разговаряме за подробностите и другите важни неща. :) Аз наистина ти препоръчвам Гугъл сайтове, но ако искаш може и друга система да полваме.

Ели каза...

Мерси за бързия отговор! Аз вече разглеждах, но ми се струва трудно.

Юлияна каза...

:-) Не е трудно, само така изглежда на пръв поглед. Нарочно така са го направили, за да плашат хората. ;))))

Разгледай и този адрес http://my-market.eu/

Но! Чрез тази оферта - домейна, хоста и подръжката ще стурват 80 лв. на година. Ако се съберете няколко приятелчета ще може да ги платите. С Гугъл сайтове ще ви е напълно безплатно. Обаче Гугъл са пестеливи в дизайна, както сигурно си забелязала. Другото предложение има много приятни, шарени дизайни подходящи за детски сайтове. :)

Аз имам два сайта там: Компас и Некерман, но в момента, в който ти хваля тези неща виждам, че сайтовете липсват. Нищо това нека да не те занимава. Можеш да разгледаш и по-късно след като пиша на фирмата да си оправят проблемите. Случват се тези неща понякога и ще трябва да ги изучиш и тях. Дори и на Гугъл сайтове се случва да ти го няма сайта. :)

Публикуване на коментар