31.10.09

История на Хелоуин

Хелоуин се счита за американски празник - в средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Хелоуин както се нарича в САЩ и до днес. Но в действителност празникът Хелоуин идва още от древните келти. Историята Хелоуин е започнала преди 2000 години, когато келтските племена живеели на територията на днешна Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северня Франция.

Те са празнували своята Нова година – Samhain (“самхейн” означава “край на лятото”) на 1 ноември, като са вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.

За да не станат плячка на мъртвите тела, хората изгасяли огнищата в домовете си и се обличали колкото се може по-страшно, за да изплашат привиденията, преминали отворената граница. За духовете оставяли угощения на улицата, за да не влизат в къщите.

Самите жители се събирали пред големи огньове, запалвани от келтските жреци. Това било време за предсказанията: всичко, което жреците казвали на своите слушатели, било важно житейско ръководство за цялата дълга зима.

Към 43-тата година от новата ера римляните завладели повечето келтски територии. През следващите 400 години, които те прекарали на земята на келтите, се смесило не само населението, но и традициите и така към Самхейн се присъединили два римски празника.

Първият - Фералия, отбелязан в края на октомври, нещо като помен за мъртвите, и вторият - в чест на богинята на плодовете и дърветата Помона. Към 800-та година от новата ера християнството станало господстваща религия и там, където по-рано друидите извършвали своите ритуали. Но като осъзнал, че трудно ще се пребори с езическата традиция папа Грегорий IV обявил през 835 година новогодишния празник на келтите и германците за празник на Вси Светии.

Така католическата църква заменила езическия празник на смъртта с нещо подобно. През 1000 г. църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day , в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви. След години обичаите за тези три празника се преплели и слели в един - Hallowe'en , който по-късно започнали да наричат Halloween.

В края на ХІХ век се приключва с мистичния характер на празника Хелоуин, като се превръща във всеобщ празник. Препоръките към градските власти били да организират вечеринки с игри и почерпки, а вестниците убеждавали родителите "по-малко да плашат децата".

Така част от суеверните черти на Хелоуин останали в историята. Най-много на празника обаче се радват бизнесмените. Хелоуин е индустрия – карнавални костюми, чаши, салфетки, тениски и други дрънкулки, украсени с тиквени фенери, вещици, призраци и черни котки – всичко това носи пари.

2 коментара:

Конджур Добродушков каза...

Казват, че:
Демоните и другите нечисти сили начело с Дявола се събират заедно, за да устроят всякакви безчинства и някакси да навредят при настъпването на празника. Има поверие, че във всяка страна съществува определено място, където се събират нечистите сили: във Франция това място е Арденската Гора, в Германия – планината Брокен, в Швейцария – Блоксберг, а в Русия вещиците прилитат и кацат на Плешивата Планина. Най-улеснени за намиране на сборен пункт са нечистите сили в Англия - там хората са им “предоставили” всяко разрушено абатство и руините на всяка стара църква.
А сега, моля за внимание и съпричастност:
Почти година вече в съня ми се явява все една и съща Black Magic Woman. Ако някой знае къде ще се съберат тази нощ българските вещици и дяволици, моля – нека ми съобщи. Дали моята ще бъде там?

Black Magic Woman каза...

Тази нощ Дамата на Вашето Сърце и Сън ще прекара в Ж.К. Света Троица - Софийско равно поле в един сравнително добре запазен блок от руините на Марксистко-Ленинската философия. Ще рече не е "ново строителство", затова може да се приеме, че е старо, но не е остаряло, че е смъртно, но не е мъртво. Това между нас казано е едно древно заклинание, но аз няма да ви го кажа цялото, защото е опасно за непосветени. Тази госпойца е индивидуалистка и трудно работи в екип особено с други вещици, затова си посреща и изпраща Духовете сама.

Ще си мисля за Вас тази нощ мили мой Конджур Добродушков, надявам се да сте Мъж от кръв и плът, а не някой Дух - виртуален или друг.

Публикуване на коментар