18.12.09

Откриха двойник на Земята с аматьорски телескоп

Астрономи съобщиха, че са открили планета наподобяваща Земята, на която е много вероятно да има живот. Новооткритото небесно тяло, кръстено GJ 1214b е богато на вода и 2,7 пъти по-голямо от нашата планета. Намира се на 40 светлинни години от Земята. GJ 1214b орбитира около много по-малка звезда в сравнение със Слънцето и въпреки това температурата на повърхността и е 200 градуса по Целзий.

Предполага се, че ако на планетата има живот, то той би бил коренно различен. Тя е съставена от 75 % вода, част от която вероятно е под особената форма на лед.

Планетата е открита от завършилия в Харвард астроном Закари Берта. Той и екип учени наблюдавали с 6 любителски наземни телескопи вариациите в светлината на близки до Земята малки звезди – така наречените червени джуджета.

Докато астрономът наблюдавал червеното джудже, около което била открита GJ 1214b , блясъкът му намалял с 1,3 % за 52 минути. Това разкрило наличието на екзопланета (планета, която се намира извън Слънчевата система, която орбитира около друга звезда, която не е Слънцето).

„Природата е далеч по-изобретателна в креативността, отколкото учените предполагат. Ето тази толкова близка суперземя е била през цялото време под носа ни. Докато с помощта на мощни космически телескопи се взирахме в дълбините на Космоса, открихме близнак на Земята само на 40 светлинни години от нас и то с помощта на аматьорски телескоп”, заявил откривателя на планетата.

Източник:вестникТелеграф

0 коментара:

Публикуване на коментар