23.11.08

Чистия въздух


Какво чудесно нещо е въздухът! Звуците може да пътуват из вода и друга среда, но въздухът е навсякъде около нас и той ги пренася до ушите ни, като кара вътрешното ни ухо да вибрира така, че да можем да ги чуваме – красиви, възхитителни, тъжни или топлещи. Независимо от здравословното ни състояние и моща на нашите гласни струни, не можете да пеете или говорите, ако не издишате въздух от дробовете си, за да ги привеждате във вибрация.

Кислородът от въздуха придвижва енергия към вашия мозък, за да мисли; към сърцето, за да тупти, към мускулите, за да се свиват и разпускат, за да можете да ходите, да се навеждате, да се протягате, да стоите или да лежите. Пълното дълбоко вдишване на чист въздух доставя повече кислород навътре, в най-долните гроздове от мехурчета на белите дробове. Така се изчистват и микробите, които се събират там и които могат да причинят болест.

Чистия въздух ускорява циркулацията на кръвта в тялото, като кислородът и храната за клетките се увеличават и се стимулира отстраняването на отпадъците, а тогава и мисленето и работата са по – ефективни. Когато сте болни чистия въздух и слънчевата светлина могат да ви помогнат да оздравеете по-бързо. Слънчевата светлина повдига настроението и успокоява, затова умът работи по-леко, а чистия въздух и слънчевата светлина убиват микробите. Ето защо, преди да се появят съвременните лекарствени средства почивката или спането на открито е било едно от най-старите лекове за болните от туберкулоза. Чистият въздух успокоява нервите и прави сънят по-здрав.

Продължителното излагане на студен въздух е опасно, защото кръвното налягане се повишава, за да се запази температурата на организма. Това от своя страна води до допълнително натоварване на сърцето. При настинка, белите кръвни телца са по-пасивни. Те са нашите бойци срещу микробите, затова, ако не са готови да атакуват микробите, съпротивлението към простудата или други инфекции е намалено. Вероятно сте забелязали, че твърде топлия въздух често засилва чувството ви за умора. Не успявате да свършите онова, което нормално правите. Така е, защото въздухът от който се нуждаете трябва да бъде в границите на подходяща за човека температура (22 – 25 градуса) и влажност 30 до 65 %.

Един от големите проблеми днес е замърсяването на въздуха. Всяка година индустриалните заводи и автомобилите изхвърлят милиони тонове замърсители – твърди частици, газове и течни капки. Когато прибавим към това праха, цветния прашец, инсектицидите (средства за унищожаване на насекоми) и пушека в застойните въздушни слоеве, атмосферата става доста болестотворна.

През деня растенията и тревите поемат въглеродния двуокис и отделят кислород. Ние и различните видове животни приемаме кислорода от въздуха и им връщаме въглеродния двуокис. Това е балансът и съвъшенството, което Природата е сътворила за нас. Но ние изсичаме горите, изграждаме фабрики и правим автомобили, като замърсяваме и унищожаваме все повече атмосферата. В периодите на гъст смок в големите градове, смъртността се увеличава.

Независимо, че сме замърсили ужасно нашата атмосфера, тя все още ни дарява с много благословения. Например, въдушното налягане дава възможност на насекомите и птиците да летят. Въздухът е естествена система за пренасяне на влага, семена, цветен прашец и аромати. Чрез него се пренася и звукът. По миризмите във въздуха насекомите намират домовете, храната и партньорите си. Точно по този начин ни намират и комарите даже в тъмното.
Нима и нас не ни омайват ароматите на пресни плодове, на разпъпващи се рози, стръкчета мента или току-що опечен хляб.

„Вятърът обяснило веднъж едно малко момченце – това е въздух, който бърза.”

3 коментара:

Анонимен каза...

Наслаждавам се на прекрасния пейзаж, който илюстрира тази статия, и се сещам за коментара на Боряна след статията "Изсичат 10000 елхички".
Ако можех, бих подарил на Боряна(и семейството й!) необятна слънчева поляна с уханни цветя, с калинки и щурчета. Ако покани и вас да споделите вълнението й от такава красота, не забравяйте да вземете със себе си следния “тест за щастие” :

“Oбичате ли растенията? Забавляват ли ви буболечките? Вълнувате ли се, когато две пеперуди се прегръщат? Харесва ли ви миризмата на дива чубрица? Трогвате ли се от багрите и разнообразието им?
Ако на тези въпроси бихте могли да отговорите с “да” – вие сте човек щастлив.
Можете ли да се възхитите на един залез, да се трогнете от играта на вятъра, когато си прави кули от облаците и ги разваля с един замах, за да издигне още по-величествени? Обичате ли понякога да слушате вятъра и да си говорите с него?
Успокоява ли ви шумоленето на листата?
Ако и това умеете да правите – вие сте много щастлив. Защото то ще означава, че... вие нама да останете никога сам, че имате ... цяла в с е л е н а от зелени дървета, от цветя и пеперуди, от буболечки и мравки, от изгреви и залези, от звукове и аромати.” ( Из “Бодливата роза” от Н.Хайтов)

От сърце желая на всички ви такова щастие!

Анонимен каза...

Аз съм много щастлив човек и трябва да знаете, че наистина има пеперуди, които се прегръщат. Но това може да се види само сред природата, на село, на вилата, в гората и на полянката. Мислех да опиша какво може да се види в големия град, но ще се въздържа, то е изписвано вече, твърде подробно дори. И ще развали хубата статия и коментара след нея.
Всичко, което е написано в коментара ние дължим на малките духчета на Природата - елфите, гномчетата, ундините, саламандрите и силфидите. Те неуморно се трудят, за да направят пеперуди, цветя, листа и облаци. За дивата чубрица, розмарина и копривата те полагат особени грижи. Всяка сутрин ги поръсват с роса, за да са свежи и оханни през целия ден. През ноща пък идват светулките....
Ако умеем да разговаряме с вятъра и дъжда с буболечките и таралежите ние сме наистина много щастливи. Но ако успеем да заговорим и някое малко природно духче ще бъдем вълшебно щастливи. За да се случи вълшебството е нужно съвсем малко - вяра.

Аз от сърце желая на всички Ви такава вяра! Вярвайте в малките елфи и те ще се появят, за да си поговорят с вас. И не обръщайте внимание на тези, които казват, че елфи няма, те са от нещастните хора, които решават друг тест за "щастие". Казват му годишен счетоводен баланс! Неговите духове са - дебит, кредит, салдо и други лошотии.

Анонимен каза...

Годишен счетоводен баланс!!!
Татко Кирчо каза че това е направо тест за нещастие. И понеже бързаше да тича да го решава ме помоли аз да му напиша коментара.

Публикуване на коментар