27.1.09

Струни


Всичко се обосновава на струните. От зората на физиката се е смятало, че материята е изградена от частици. Но сега променяме своя възглед. Сега мислим, че материята е изградена от струни. В продължение на години се е вярвало, че цялата материя на вселената е изградена от малки,невидими частици. Сега внезапно учените установиха,че са работили в погрешна посока. Частиците са наистина малки, но са струни. Теорията е наречена Струнна теория и поддържа становището,че материята струи от тези струни, като музика.

Можете да ги оприличите на струни на виола или китара. Ако ги дръпнете по определен начин ще получите определена честота, но ако ги дръпнете по различен начин ще получите още,различни честоти от тях и в действителност,се получават различни ноти. Цялата природа е изградена от тези малки музикални ноти, изсвирени на тези супер-струни. Всичко което внезапно разкриваме е, че вселената е симфония и законите на физиката са акордите на супер-струните. Струнната теория е толкова провокативна и странна, че незабавно започва да изглежда като перфектната

Теория за Всичко. Наистина е зашеметяваща. Тя е красива, елегантна и проста теория така че някои хора казват - добре тя е толкова стройна и проста, защо не се опитаме да я използуваме като основа за принципите на вселената. Но струнната теория е наследник на незавършената теория на Айнщайн за Всичко Тя трябва да се докаже. И по-точно, да даде обяснение за един точно определен момент: раждането на вселената. Произходът на вселената винаги е бил специална материя за космолозите, които изследват огромния свят на звездите и галактиките.

Те също смятат,че са на ръба на велик триумф, пълното разбиране на това как е бил създаден светът. Те отдавна знаят,че всичко е започнало с гигантска експлозия-Големият взрив. Но сега космолозите са доразвили идеите си. Те се връщат назад във времето, започвайки от наши дни, и все по-близо и по-близо до Големия взрив. Тяхната работа е изключително прецизна.

Ние имаме доверие в изследванията за периодите от наши дни до времето когато са се оформили звездите и галактиките и вселената е била само на милиард години, или до още по-назад във времето на оформянето на първите атоми, когато вселената е била на няколко стотици хиляди години, и дори когато се оформили първите ядра и вселената е била само на няколко секунди. Физиците избягват да говорят за тези странно звучащи събития във вселената, периоди от секунди или дори стотици и хилядни от секунди, или 10-35 сек. непосредствено след Големия взрив.

Абсолютно фантастично. Ако всичко във вселената трябва да бъде обяснено със струнната теория тогава тази теория и теорията за Големия взрив трябва да се слеят и перфектно да се допълват взаимно. Все пак едната разкрива раждането на света, а другата обяснява цялата му същност. Това е очаквано заключение. Физиците стояли на ръба на славата, но изведнъж всичко рухнало. Както и да опитвали те не съумели да съчетаят двете теории и тогава след 10 години труд се случило дори нещо още по-лошо: и двете им любими теории започнали сами да се разпадат.

Първо се появил проблемът с Големия взрив. Космолозите предполагали, че връщайки се назад във времето ще изминат напълно целия път до самото начало на Големия взрив. И няма да останат пропуски, но след дълги години на проучвания се оформил неразрешим проблем, най-важният от всички. Въпреки фактите върху които се изгражда теорията за Големия взрив те не казват абсолютно нищо за самия Голям взрив. Не казват какво, как, защо се е взривило и какво го е накарало да се взриви. Те дори не описват и не могат да ни дадат представа какви са били условията непосредствено след Големия взрив.

Фундаменталният проблем пред космолозите е, че законите на физиката, както ги знаем не важат за самия момент на Големия взрив. Някои хора ще кажат, добре, къде е проблема, какво толкова като не са спазени законите на физиката в този момент? За физиците това е бедствие. Целият ни живот е обоснован на схващането, че вселената се подчинява на твърди закони, закони,които могат да бъдат описани на езика на математиката и самата вселена ни поднася сюрприз, тайнствено място отвъд физичните закони.

0 коментара:

Публикуване на коментар