27.1.09

Паралелни вселени


Представете си че можете да откриете обяснение за всяко нещо във вселената,от най-малкото възможно събитие до най-великото. Това е мечта,която е ангажирала умовете на най-великите учени след Айнщайн. Сега те смятат,че може би са успели. Тази теория е изумителна и дава невероятно заключение: Вселената в която живеем не е единствената. В продължение на стотици години науката е развивала схващането: че може би съществува мистериозен свят скрит отвъд човешките възприятия.

Учените мистици отдавна твърдят, че такива светове съществуват. Те,казват тези учени,се обитават от духове и призраци. Но последното нещо,което науката желае е да бъде замесена в такива суеверия. След 1920 година физиците се опитват да дадат разумно обяснение на едно странно откритие. Опитвайки се да определят точната локализация на електроните в атома те осъзнали,че това е напълно невъзможно. Електроните нямали такава.

Изучавайки свойствата на атома,учените открили,че той е много по-странен отколкото някой,някога си го е представял. Частиците действително имали свойството,в известен смисъл, да бъдат на повече от едно място в едно и също време. Единственото разумно обяснение, което може да се даде е, че частиците не съществуват само в една вселена. В съществуването си те преминават през повече от едно измерение, и съществува неограничен брой такива паралелни вселени, всяка от тях малко различна от другите.

В действителност е възможно да има паралелна вселена, в която Наполеон да е спечелил битката при Ватерло. А в друга,Английската империя да е запазила своята колония Америка. А в някоя ти може да не си се родил. Всъщност всяко нещо,което се случва, е само в една от възможните алтернативи, което значи,че вселената, която познаваме е алтернатива на вселената в която Ал Гор е президент, а Елвис Пресли е още жив.

Тази идея е толкова невероятна,че десетилетия наред учените я отхвърлят, но с течение на времето паралелните светове ще се разкрият пред нас. И ще бъдат много различни, дори по-различни от това Елвис да е още жив. Има стара поговорка,която казва: Внимавай какво си пожелаваш,защото може желанието да се сбъдне. Дълго време най-горещото желание на учените е било да открият проста и стройна теория,която да даде обяснение на всичко във вселената.

Това е мечта,която неволно ще доведе до преоткриване на паралелните светове. Това е мечта,която ръководи работата на почти всеки физик. На ледената пързалка аз съм под влияние на фундаменталните закони на физиката. В светлината на сътворението ние вярваме,че вселената е симетрична тя е чиста, тя е стройна. Без триене Нютоновите закони не важат, чисто, стройно и красиво, чисто,благородно,елементарно,точно както е било в началото на времето.

Когато бях дете,в основното ни училище, учителят влезе в стаята и обяви,че е починал велик учен и във вечерните новини,същата вечер имаше съобщения за него, включително незавършен ръкопис от негова велика разработка. Аз исках да разбера какъв е този ръкопис. Година по-късно аз научих,че това е било опит на Алберт Айнщайн да създаде Теория за Всичко, Теория за Вселената и пожелах да бъда част от това. Айнщайн не успя да постигне целта си с Теория за Всичко, но отново и отново други смятат,че са на границата да постигнат това. Всичко това бяха само мечти и желания до скоро.

През 80-те години настъпи революция. В университетите по света се появиха нови научни идеи. Най-сетне изглежда,че всичко във вселената ще бъде обяснено. Във Великобритания известният физик Стивън Хокинг, изрази своята увереност, че физиката е готова да прочете умът на Господ. В такъв случай, в скоро време не биха останали големи научни проблеми. Но една от идеите беше наистина революционна. Тя изглежда наистина бляскава Теория за Всичко и е резултат от въображението на учени като Бърт Оврат.

1 коментара:

Опонент каза...

Цитат от статията:
“Изучавайки свойствата на атома, учените открили,че той е много по-странен отколкото някой, някога си го е представял. Частиците действително имали свойството, в известен смисъл, да бъдат на повече от едно място в едно и също време.”
Коментар:
Убеден съм, че учените са направили това откритие по поръчка на нашите депутати. Те отдавна го могат – да са по едно и също време на няколко места: докато си пекат кълките върху пясъка на Ривиерата, участуват в международна конференция в Япония и в същото време гласуват(с делегатската си карта) на заседание на Парламента. За това явление несъмнено има документи и учените трябва да си признаят, са ги използвали в изследванията си. Ето как са стигнали за цитираното по-горе твърдение.

Публикуване на коментар