31.1.09

Единадесет измерения


Девет пространствени и едно за времето. Поддръжниците на Супер гравитацията пък са убедени, че измеренията са единадесет. Уравнението на Супер гравитацията добива своята най-вярна и точна форма когато е написано при условията на единадесет измерения. Така,че има борба между десетте и единадесетте измерения.

В доминиращата 10-мерна група има стотици теоретици, работещи за разнищването на всички свойства на познатата ни вселена от една гледна точка:вибриращите струни, а освен тях има и малка група отцепници, работещи с единадесет измерения. Докато струнната теория е била във възход, малцина са гледали сериозно на единадесетото измерение, но момчетата на Супер гравитацията никога не са се предавали винаги дълбоко в себе си съм бил убеден че единадесетото измерение ще дочака своя ден. Не бях сигурен кога и не бях сигурен как, но бях убеден, че рано или късно единадесетото измерение ще застане центъра на нещата.

Сега обаче нещата коренно са променени. Струнната теория е в беда. Петте и различни варианта означават, че тя не може да е всеобхватната теория, която физиците търсят. Изглежда че е опитано всичко възможно за спасяването на струнната теория. Или,почти всичко. И тогава идва изумително откритие. Това е още една сензация, която революционно променя пейзажа.

В отчаян последен опит теоретиците добавили едно последно нещо към любимата си теория. Добавили точно това, което десетилетия наред отричали: единадесетото измерение. И се случило нещо почти магическо с 5-те съперничещи си струнни теории. Всичко се променило по един много забележителен начин, Наистина било невероятно-оказало се, че те са съвсем еднакви. Тези пет струнни теории се оказали просто различна проява на една основна, фундаментална теория, точно тази теория, която е била изоставена в началото на 80-те години.

С 11-мерният поглед от върха на планината надолу може да се види струнната теория като част от една по-голяма реалност, реалността на единадесетото измерение. Чудесно е чувството да знаеш че всичките тези години на работа с единадесетото измерение не са били напразни. И двата лагера са били абсолютно сигурни, че другите грешат. Сега внезапно те осъзнали, че идеално се допълват взаимно. С добавянето на допълнителното измерение Струнната теория отново е в разцвета си, но сега е много по-различна.

Какво е станало с струните?

Малките невидими струни на струнната теория се приемат за основни градивни елементи на материята във вселената, но сега с добавянето на единадесетото измерение, те са променени. Те се разтягат и сливат. Изумителното заключение било, че цялата материя във вселената е свързана в една огромна структура: "Мембрана". В действителност цялата вселена е Мембрана. Работата по обяснението на цялата вселена можело да започне отново и в основата и да стои тази нова теория. Тя била наречена Мембранна теория, или М-Теория.

0 коментара:

Публикуване на коментар