30.1.09

М-Теория


Толкова енигматична и задълбочена изглеждала теорията, че някои приели буквата М за символична и за други значения. М-теория М значи магия, мистерия или мембрана. Очите на физиците заблестяват, когато заговорят за нея. Може би М означава майка, майката на всички струни. Може би е магия. Може би величие, величието на универсалната теория за вселената. М-теория. Магическа мистерия, лудост.

С М-теорията изглежда,че най-сетне имаме теория, която може да обясни всичко във вселената, но преди да отсъдят дали всичко това е истина, учените трябва да научат повече за новото единадесето измерение. Бързо станало ясно, че това е място където всички нормални закони приети от здравия разум не съществуват.

Едновременно то е безкрайно дълго, но се побира в крайно малко разстояние. Максималният размер на единадесетото измерение, би трябвало да е нещо от сорта на трилионна част от милиметъра. Това е 10 на -20-та степен от милиметъра. Говорим за милиметър разделен на числото 10 с 20 нули отзад, така че това е много, много малко.

Това значи, че то съществува във форма една трилионна от милиметъра във всяка точка на нашия триизмерен свят. То е по-близо, отколкото са дрехите до твоето тяло и въпреки това остава невидимо. В това мистериозно пространство плува нашата вселена. На пръв поглед никой не може да си представи как става това. Тогава някой предположил, че може би плува като тънък гумен чаршаф.

Друг предположил, че е по-скоро като вибриращ балон издухан безцелно всред пространството. И ако това не било достатъчно сюрреалистично, било предположено че може би има и друга Мембранна вселена пулсираща на противоположният край на единадесетото измерение. Отначало тази идея не била приета много на сериозно, но все пак била възродена поради въпроса на физиците, защо нашата вселена е в действителност сама.

Всичко започнало от Лиза Рандал. Хората гледат на скалното катерене като на физическо занимание, но можете да откриете, че можете да се концентрирате и върху други детайли. То е като решаване на проблем, игра, Или като решаване на пъзел. Рандал била привлечена от очевидно необясним феномен: слабостта на гравитацията. Съществуват различни сили, които виждаме в природата. Повечето от тях ние разбираме донякъде и изведнъж ето гравитацията, която изглежда много различна.

Гравитацията е изключително слаба в сравнение с останалите природни сили. Вие можете да се огледате наоколо и да кажете, че гравитацията не е толкова слаба, но ако осъзнаете че се създава от цялата планета Земя ще вникнете в смисъла на нещата. Гравитацията наистина не изглежда слаба в живота на всеки от нас. Тя е отговорна за това краката ни да стоят твърдо на земята, а също и да държи Земята в орбита около Слънцето, но всъщност тя е изключително слаба в сравнение с другите природни сили.

Лесно можем да докажем това като вземем обикновен магнит и го доближим отгоре към метална карфица. Всички знаем, че магнитът ще повдигне карфицата от масата, което ярко демонстрира слабостта на гравитацията сравнена дори с магнитните сили на този малък магнит. Оказало се, че има много нови идеи за обяснение слабостта на гравитацията в светлината на новото измерение.

След появата на М-теорията, Рандал и колегите и се заинтересували дали тя може да даде обяснение. Би ли могла гравитацията да изтича от нашата вселена в празното пространство на единадесетото измерение? Възможно е гравитацията само да изглежда толкова слаба, а всъщност да е толкова силна, колкото и останалите сили но да отслабва, чрез изтичане в 11-тото измерение, което ние не виждаме. Рандал се опитала да изчисли как би могла гравитацията да изтече от нашата Мембранна вселена в празно пространство, но не открила отговор.

Тогава научила за теория, че може би съществува друга мембрана в единадесетото измерение. Тогава и дошла наистина странна идея. Ами ако гравитацията не изтича от нашата вселена а се влива в нея? Ако идва от тази друга вселена? В тази друга мембрана гравитацията би трябвало да в силна както другите сили но по време на пристигането до нас става само блед сигнал. Сега преразглеждайки изчисленията си установила,че всичко пасва идеално.

0 коментара:

Публикуване на коментар