1.2.09

Мултивселена

Ако има Мултивселена, тогава всичко, което би могло да се случи, ще се случи някъде в някоя паралелна вселена. Всяка комбинация от обстоятелства, която би могла да се случи на Земята, би се случила някъде другаде. Така ще има копия на Дейвис, копия на Елвис Пресли, но за всеки Елвис Пресли ще има безброй други Елвиси навсякъде. Колкото и интригуваща да е мисълта, че в една паралелна вселена Елвис Пресли е жив и здрав и пее в Дома на рокендрола в Сидни, това е нещо, което никога не можем да докажем.

Ние никога не можем да посетим друга вселена. В момента, когато напуснем своята, ние ще престанем да съществуваме. Това е съдбовно време за космологията, когато идеите ни за естеството на пространството и времето са подложени на изпитание. Часът е 15:46 на 30 юни 2001 г. Сондата МАП ще излети всеки момент. Най-вече съм развълнуван от самото усещане, че съм работил върху нещо 6 години и то ми се е струвало много далечно, а сега изведнъж става реално, ще бъде осъществено. 10, 9, 8, 7... Излитане.

Преминава през изстрелващата система, изглежда добре, приближава първо ниво. Преминава през плътната атмосфера. Вече се движи със свръхзвукова скорост. Беше много красиво. През последните няколко години очертахме границите на космическата еволюция, открихме основните съставки на нашата Вселена- атоми, тъмна материя и загадъчната тъмна енергия, която движи космическото ускоряване. Разбира се, има много неща, които не разбираме. Това е естеството на науката - колкото повече напредвате, толкова по-голяма става границата и се появяват нови въпроси.

Три месеца след изстрелването сондата МАП влиза в стабилна орбита на 1.6 млн. Км. от Земята. Сега тя изпраща данни на Дейвид Спъргъл за формирането на Вселената. През следващите няколко години представата ни за космоса може да се промени коренно. Изобретателността на астрономите разкрива чудесата на Вселената. Тяхното търсене ги приближава все повече до ръба на Вселената. Днес последната им граница се намира в момента, когато е родена Вселената. Но утре дори и тази граница може да бъде покорена.

0 коментара:

Публикуване на коментар