3.1.09

Обущар и джуджета


Eдин обущар обеднял толкова много, че най-сетне не му останало нищо друго освен малко кожа, колкото за едни обувки. Скроил той вечерта обувките, които смятал да почне на заранта, и понеже имал чиста съвест, легнал си спокойно и заспал. На заранта, като рекъл да седне на работа, видял обущата съвсем готови на масата. Той се учудил и не знаел какво да мисли.

Взел обувките в ръка, за да ги разгледа по-отблизо. Те били тъй чисто изработени, че нямало ни един погрешен бод - сякаш били работа на истински майстор. След малко влязъл един купувач. И понеже обувките много му се понравили, платил повече от обикновено, та обущарят можал да си купи с парите кожа за два чифта обувки. Скроил ги той вечерта и смятал на следната заран с пресни сили да се залови за работа, но не станало нужда от това: когато станал, те били вече готови.

Не се забавили и купувачите, които му дали толкова пари, че можал да си купи кожа за четири чифта обувки. На заранта намерил и четирите чифта готови. И така продължавало непрекъснато: каквото скроявал вечерта, на заранта бивало изработено. Скоро той си имал един хубав приход и накрая станал богат човек.

Една вечер, след като накроил кожата, той рекъл на жена си, преди да си легнат: - Какво ли ще бъде, ако бдим тая нощ, за да видим коя ръка ни помага толкова много?
Жената се съгласила и запалила една свещ. След това те се скрили в ъгъла зад окачените дрехи и зачакали. Когато станало полунощ, дошли две малки, голи, мили човечета, седнали на обущарската маса, взели всичко, нарязано за работа, и започнали тъй сръчно и бързо да дупчат, да шият и чукат с пръстчетата си, че обущарят, смаян, не можел да си откъсне очите от тях. Те не спирали, докато всичко не било свършено и сложено готово на масата; след това бързо побягнали.

На другата заран жената рекла: - Малките човечета ни направиха богати, ще трябва да им се отблагодарим за това. Те ходят голи, нямат нищо на гърба си и мръзнат. Знаеш ли какво? Аз ще им ушия ризки, палтенца, елечета и гащички и ще уплета на всяко по един чифт чорапи, ти пък направи на всяко по едни обувчици.

Мъжът отвърнал: - Напълно съм съгласен. И вечерта, след като всичко било готово, те наслагали подаръците вместо накроена кожа на масата и се скрили, за да видят какво ще правят човечетата. В полунощ те доприпкали и веднага поискали да се заловят за работа.

Ала като намерили вместо нарязана кожа гиздавите дрешки, отначало се учудили, а после много се зарадвали. Те се облекли бързо, почнали да гладят хубавите дрехи на снагите си и да пеят: - Нали сме сръчни обущари, получихме чудесни дари! После заскачали, затичали и заиграли по столове и маси. Най-сетне излезли, играейки, из вратата. От нея нощ те не се върнали вече, но на обущаря вървяло все на добро и до края на живота си той сполучвал във всичко, което започвал.

3 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно криминале! Със затаен дъх очаквах края -
така се страхувах се да не дойдат ония, дето УЖ се борят със "сивата" икономика... Щяха да осъдят Обущаря за "експлоатация на детски труд", щяха да пратят джуджетата в сиропиталище. И тогава ние... Ние? Щяхме да продължим да си носим съдраните китайски маратонки...

Анонимен каза...

Лошо няма да се случи-
Обущарят ще сполучи!
Влязох вчера за момент
в нашия си парламент.
Лав не ставаще за глоби-
Общарят има лоби!
Освен пълничките гушки
зърнах скъпички ботушки-
спонсор станал Обущаря
(знае си човекът кяра):
Вика: “Родно производство!”
и ме гледа с превъзходство.

P.S.
Номерата са различни,
но пък са за хора лични.
E, кои са аз не знам....
(и да знам - не ще се дам!)
Няма да допуска аз
във злочест за мене час
някоя известна патка
(ах, простете!)- депутатка
с имидж на известна дама
да ме съди за ...реклама!

Sahrazada каза...

...С имидж на известна дама
всъщност пълна повлекана
и закони тя твори,
мърляви са и смърди.
Но пък тя си е платила,
в парламента тъй е мила.
Журналисти, мили мои,
казва тя
с усмихнат вой
вие пишете за нас,
това, което спуснем
в аванс.
Новинарския ви офис-бокс,
той работи като хост.
А новините подредени
от парламента са добре подбрени! (подрабани)
Не мрънкайте джуджета-журналисти,
нали ни правите избирателните листи.
И вие също сте с гушки
и със скъпите ботушки..
Медия си ти купи
и никак повече не му мисли!

Публикуване на коментар